Naturbruksprogrammet (NB)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Naturbruksprogrammet (NB)

Kan man bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?
Hej!
Jag skulle vilja bli veterinär men jag skulle inte orka att gå naturprogrammet då jag är skoltrött. Jag vill helst gå naturbrukslinjen med inriktning djurvård men kan man bli veterinär då? Måste jag läsa några extra kurser eller så?

Och en till fråga är att om jag nu väljer Nb så vill jag bo på internat. När får man svar från skolan om man får bo på internatet? Och när ska man söka om internat?

Tack för svar i förhand:)
Svar:

Hej!

Du blir inte behörig att söka till en veterinärutbildning efter gymnasiet genom att gå Naturbruksprogrammet. Du måste då se till att du går Naturbruksprogrammet med en inriktning där du har möjlighet att välja till naturvetenskapliga kurser som gör att du får behörighet att söka till veterinär efter gymnasiet.

Så  du kan gå Naturbruksprogrammet och läsa in de kurser som behövs för att bli veterinär, men du måste då kolla upp detta redan när du väljer till gymnasiet för att se till att det går att läsa till naturvetenskapliga kurser på den utbildning/skola du vill gå på. Annars kan du läsa in behörigheten efter gymnasiet istället.

Det finns ett antal skolor med internat. Man betalar för sin internatplats själv så kolla upp internatkostnaderna med skolan du vill söka till så du vet hur mycket det kommer att kosta. Skolan kan också informera dig om hur de vill att du ansöker och när de kan ge dig ett svar angående det.

Lycka till! /Petra,SYV

Empty FAQ headline
Empty FAQ Question
Svar:
Empty FAQ answers
Kan jag bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?
Hej!

Är en 14 årig tjej som till hösten ska börja i 9:an och har ändå lite frågor angående gymnasiet. Det är nämligen så att jag vill bli veterinär när jag blir stor (och har velat i många år nu). Att man behöver gå naturvetenskap för att kunna söka in till högstadiet (till veterinär då) visste jag redan, men har även upptäckt den yrkesförberedande linjen naturbruk med inriktningen djur. Eftersom att jag personligen anser att naturbruk verkar vara en mer intressant och roligare linje så har jag med andra ord lite beslutsångest redan nu. Så min fråga är då om jag fortfarande kan bli en "riktig" veterinär även om jag går naturbruk eller om jag måste läsa på extrakurser i så fall. Dessutom så undrar jag även vad meriten i genomsnitt är inom båda linjerna.

MVH: Stella
Svar:

Hej Stella,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Det behövs grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. 

Normalt så kommer du inte att få alla dessa kurser från något annat program än Naturvetenskapsprogrammet men det finns specialprogram (särskilda profiler) som kan ge behörighet. Det kan vara möjligt att hitta ett Naturbruksprogram som erbjuder en naturvetenskaplig profil i sin djursjukvårdsutbildning. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av.

Ett annat sätt är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt. Det genomsnittliga antagningspoängen för gymnasieprogrammen kan du hitta här

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 13 frågor
1
2
3
4
5

Annonser