Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier


29 maj 2023
Vad ska jag göra för att få gå gymnaiset?
Hej, jag går sista året i grundskolan. Jag har haft mycket frånvaro i högstadiet men nu i nian har jag varit mycket i skolan och jag kommer få betyg i svenska, matte och engelska + 4 ämnen till. Jag kommer verkligen inte orka gå om ett år, min största önskan hela högstadiet har varit att komma till gymnasiet. Jag vet vad jag vill gå för linje, fordon och transport inriktning transport. Jag vet inte vad jag ska göra för jag ser inte im eller att gå om överhuvudtaget som ett alternativ och jag vill verkligen till gymnasiet.

Svar:

Hej,

Grattis till att du kämpat och orkat vara i skolan det senaste året!

Prata med din skola om dina framtidsplaner, gärna med din studie-och yrkesvägledare. Är du inte behörig för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram kan du gå Introduktionsprogrammet (IM). Introduktionsprogrammet vänder sig till dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs.

Om du vill få behörighet till ett yrkesprogram eller genom Introduktionsprogrammet etablera dig på arbetsmarknaden för att börja jobba passar inriktningen Yrkesintroduktion. Är du inte behörig för den inriktningen heller kan man gå Individuellt alternativ.

Du måste diskutera vilken inriktning du ska välja med din SYV i skolan och hen ska sedan hjälpa dig med ansökningen dit. Oavsett hur det blir så kan du för eller senare gå Fordons- och transportprogrammet. Ibland kan man till och med börja på Fordons- och transportprogrammet samtidigt som man läser klart grundskolan. Så prata med din SYV eller rektor om det så fort som möjligt.

Lycka till! /Petra,SYV

29 maj 2023
Hur länge ska jag plugga på Komvux?
Hej! Jag har pluggat två år på gymnasiet och behövde hoppa av mitt i trean pga hjärtsjukdom (gick dans). Har 900 poäng avklarade och ska läsa upp matten som ligger på 100 poäng och är klar i början av september. Jag vill ha en examen men undrar hur lång tid det skulle ta? Om jag kör 100% hur lång tid skulle det ta att bli klar? har alltså 1250 poäng att klara minst. Vill bli klar så fort som möjligt så undrar hur lång tid det skulle ta.

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att du måste sluta! Men du kan såklart göra klart gymnasiet nu. Är du under 20 år ska du kontakta den gymnasieskola där du vill börja. Då får du hoppa in där du slutade så länge skolan har en plats ledig och kan ta emot dig. Är du över 20 år kontaktar du Komvux i din kommun. Där kan man göra en egen studieplan och studera i den takt man vill. Du får räkna med att det åtminstone  tar lika lång tid som det skulle tagit om du fortsatt i gymnasiet. På Komvux brukar man studera 400 poäng per termin.

Lycka till! /Petra,SYV

24 maj 2023
Vad gör jag om jag fått f i en gymnaisekurs?
Hej, jag kommer att få ett F i fysik 2 då jag har varit rejält sjuk de senaste veckorna och har därför missat alla tillfällen där jag kunde ha gjort labbprovet. Jag är intresserad av en utbildning som kräver ett godkänt betyg i fysik 2 och undrar ifall det finns möjlighet för mig att i efterhand plugga upp betyget på ett så sätt att jag får behörigheten som krävs.

Tack i förväg.

Svar:

Hej,

Ja, du kan läsa om kursen på Komvux efter gymnasiet. Men du kan även prata med din skola och fråga om möjligheterna att läsa om den redan nu.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin