COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

08 jul 2020
Hur räknas modersmål i gymnasiebetyget?
Hej!
Vår 16-åring ska börja gymnasiet i höst. Hon har tyska och svenska som modersmål. I modersmålstyska har hon ett A i modersmål från högstadiet. Hon har läst spanska på högstadiet och är bra på det men inte lika bra som på tyska.

Hon har höga ambitioner efter gymnasiet och behöver högsta möjliga meritpoäng. Hur ska vi tänka:

Hon har möjlighet att läsa tyska som modersmål på gymnasiet och kommer antagligen få ett A i ämnet.
Då läser hon även spanska men får ett lägre betyg än A.

Hon tentar av modersmål tyska som om det är hennes ”moderna språk” och får ett A.
Hon läser då ingen spanska (eller om hon kan välja bort betyget?)
Hon läser inget modersmål som just modersmål.

Finns det fler alternativ och vilket ger henne bäst meritpoäng?

Hej,

Modersmål är inte en obligatorisk kurs i gymnasiet och den ger inte heller någon meritpoäng. Ibland kan man läsa sitt modersmål som modernt språk för att skolan kan erbjuda det, isåfall får man meritpoängen. Men i övriga fall ges ingen poäng alls för modersmål. Eftersom tyska alltid erbjuds som modernt språk kan det vara en bra idé att välja att läsa det (eller tenta av det) som ett modernt språk. Det är det alternativ som ger meritpoäng.

Lycka till! /Petra,SYV

05 jul 2020
Vad händer om jag tackar nej till gymnasieplatsen?
Vad händer om jag tackar nej till mot förstahandsval?

Hej!

Om du tackar nej till det val du har kommit in på, har du ingen garanterad plats till terminsstart i höst.

Lycka till! /Petra, SYV

04 jul 2020
Kan man ta sabbatsår när man gått ur nian?
Hej.
Kan man ta sabbatsår när man gått ur nian?

Hej,

Gymnasiet är en frivillig studieform så du får ju själv välja om du vill ta ett sabbatsår. Det är ett stort beslut så gå och prata om det med din Studie-och yrkesvägledare i skolan. Tillsammans kan ni komma fram till den bästa lösningen för dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin