Allmänt om gymnasiestudier

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Allmänt om gymnasiestudier

05 dec 2019
Vad är fördelarna med modersmål?
Hej! Jag läser albanska som modersmål på gymnasiet och jag vet att det inte hjälper mitt merit att gå albanska!!!

Men finns det något annat som modersmål är bra att ha när man har möjligheten?

Några vänner säger att det ger 100 poäng, vad är det för poäng.

Skulle uppskatta ett mycket utvecklat svar :)

Mvh Anomym

Hej,

100 poäng är vad en gymnasiekurs vanligen ger. Det visar bara hur stor/lång kursen är. En gymnasieutbildning består av 2500 poäng och får att få en gymnasieexamen måste man alltså läsa kurser som omfattar 2500 poäng. Så en 100 poängs kurs är en liten del av alla de 2500 poängen som ingår i ditt gymnasieprogram.

Modersmål dig ingen fördel över någon annan kurs när det kommer till behörigheter, poäng osv. Den fördel som modersmål kan ge är, i min mening, den fördel som du själv upplever att den ger.

Men om du vill veta det officiella målet med undervisningen i ämnet modersmål är det att eleverna utvecklar kunskaper i och om sitt modersmål, vilket ska ge eleverna förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet och bli flerspråkiga. Vill du veta mer om positiva fördelar med en stark kulturell identitet och flerspråkighet så finns det studier kring det som du kan läsa. Det är bara att söka på det på nätet och se vad du kan hitta.

04 dec 2019
Var hittar man antagningsstatistik till gymnasiet?
Hej jag ska kanske ga sjofartgymnasiumet. jag undrar vart man kan se gamla meritpoang for dem som har tagit sig in dar innan

Hej,

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

01 dec 2019
Behöver jag lägga till kurser för gymnasieexamen?
Hej, jag går ekonomi på gymnasiet och skall börja med juridik nästa år. Undrar om man behöver/måste lägga till kurser för att få examen? Eller behöver man inte lägga till kurser som t.ex eng, no mm...

Hej,

Nej, du ska inte behöva lägga till kurser till ditt gymnasieprogram för att få examen. Du behöver bara följa ditt gymnasieprogram . Däremot kan man oftast välja några kurser själv inom det individuella valet. Din skola informerar dig om det när det är dags.

Medlemslogin