COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Yrken

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna i ämnet: Yrken

29 jun 2020
Hur blir jag läkare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
Fråga 1. Hur kan man bli läkare genom att gå samhällsvetenskap programmet.
Fråga 2. Om mina meritpoängen inte räcker till något av skolorna som jag har sökt. Vad ska jag göra då?

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Samhällsvetenskapsprogrammet så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Om man inte kommer in hamnar man i kö och har fortfarande chans att komma in. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan läsa mer om hur det går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311

27 jun 2020
Vad krävs för att bli mäklare?
Hej, jag har en fråga ifall jag nu går i sambeetende kan jag fortfarande efter jobba som t.ex mäklare?

Hej,

För att bli fastighetsmäklare så  behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så det är dessa kurser du bör läsa i gymnasiet.

De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet,Teknikprogrammet eller Ekonomiprogram med inriktning Ekonomi. Men om du väljer till matte 3 på juridikinriktningen så får du behörigheten från den inriktningen också. Du kan även få behörighet genom att lägga till matte 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet.

27 jun 2020
Hur kan jag bli tandläkare?
Hej!
Jag är en gymnasium elev som läser ekonomiprogram nu efter sommaren 2020 så är jag student alltså läser sista året på gymnasiet, men jag vill inte utbilda mig nåt genom ekonomi det är inte min grej upptäckte jag. Så funderar jag på tandläkaren och min fråga är om jag läser vetenskapliga basår så har jag möjlighet att söka tandläkare utbildning? MVH//

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Ja, som du har förstått behöver du läsa in kurserna du saknar efteråt. Du kan göra det på Komvux men du kan också välja att gå ett naturvetenskapligt basår på universitetet. Om man behöver höja sina betyg för att komma in på programmet är det enda alternativet att gå Komvux, eftersom basår inte ger gymnasiebetyg.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin