Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Yrken

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Yrken

Vad är antagningspoängen till högskolan?
Hej, jag undrar om vad det ser ut med tandtekniker programmet om antagningspoäng för jag är väldigt rädd över att inte ska kunna komma in ifall att det är höga merit värde
Svar:

Hej,

Här kan du söka fram antalet sökande, antalet antagna och antagningspoäng för utbildningar på universitet och högskolor.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag sjuksköterska?
Hur ska jag göra för att bli sjuksköterska direkt efter gymnasiet? Räcker det att vara gå vård och omsorg och sedan lägga till matte 2?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska!

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs grundläggande behörighet +  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1. Prata med din skola om vilka kurser du kan lägga till. Men generellt som ska det räcka att du går Vård -och omsorgsprogrammet och lägger till matte 2.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad krävs för tandhygienist?
Hej!

Jag går just nu i gymnasiet 1, och tänkte blir tandhyganist..
Jag valde samhälle beteende programet, och undrar om jag kan blir tadhyganist även om jag inte läser natur. och vad krävs det för att bli tandhygannist?
Svar:

Hej,

Tandhygienist är en högskoleutbildning, därför behöver du först den grundläggande behörigheten till högskolan som är Matte 1, Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6.

För att bli behörig till tandhygienist krävs det också följande: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. 

Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tandhygienist-11507

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir man flygvärdinna?
Hej! Jag har gått ekonomiprogrammet på gymnasiet och nu vill jag ändra mig och bli flygvärdinna, är det försent? Vad kan jag göra för att bli det?

Mvh
Svar:

Hej,

För att bli flygvärdinna kan det vara väldigt olika vad som ger anställning. Det finns inga krav på en specifik utbildning, men det är bra om man har jobbat med till exempel service och turism. Därför rekommenderas ibland Hotell-och turismprogrammet på gymnasiet även om det inte finns något som säger att just det skulle vara det bästa. Det är också väldigt bra att kunna flera språk som flygvärdinna och det kan även vara en merit att ha sjukvårdskunskaper. 

Ta kontakt med de flygbolag du vill jobba för så får du veta mer vad som krävs för att få jobba hos dem.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilken utbildning ska jag gå?

Jag går första året på ekonomiprogrammet och undrar vad för inriktning jag ska välja till andra året och vad gör högskola eller utbildning jag ska välja efter gymnasiet för att blir projektledare inom It, projektledare inom affärsutveckling och reklam.
Svar:

Hej,

Det är två breda områden som du är intresserad av och det finns därför många olika vägar att gå. Men du kan till exempel titta på utbildningar inom IT-projektledning här: https://www.studentum.se/utbildning/educations?q=IT-projektledare. Då ser du lite vad som finns och kan läsa om behörighetskraven till utbildningarna. Sök även på affärsutveckling och reklam på samma sida så får du upp fler förslag.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilken utbildning ska jag gå?
Hej jag skulle vilja bli projektledare inom Skanska bygg eller fastigheter efter gymnasiet. Jag går nu första året på ekonomi programmet och jag undrar hur jag ska gå till vägars efter gymnasiet och nu under gymnasiet för att kunna bli detta?
Svar:

Hej,

Jag föreslår att du kontaktar företaget du vill jobba för och frågar dem vad de tycker är den bästa utbildningen att gå för att sedan kunna söka en sådan tjänst. De hjälper dig säkert gärna och kan ge dig mer information om vad som krävs för att få en sådan tjänst.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan jag bli efter gymnaiset?
Vad kan man jobba vidare som om man pluggar natur eller ekonomi?
Svar:

Hej,

De är högskoleförberedande program så man får inget yrke direkt efter programmen utan man söker sig vidare till andra studier. Du behöver då inte begränsa dig till vilket gymnasieprogram du har läst men det finns vissa utbildningar som du har behörighet till och inte. Du kan titta på Skolverkets "behörighetsvisaren" för att kolla exempel på utbildningar på universitet och högskola som du kan bli behörig till efter de olika gymnasieprogrammen.

Du kan även klicka på någon av gymnasieprogrammen här nedanför för att läsa mer om olika yrken som programmen kan leda till: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-efter-olika-gymnasieprogram-12390.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag forskare inom psykologi?
Hej!

Jag skulle vilja forska inom psykologi/ vara forskningschef inom det och undrar därför vilken linje på gymnasiet som är bäst? Kan man gå samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap? Vad behöver man ha behörighet i för att få läsa till forskare på universitetet? Hur lång tid tar det att bli forskare/ forskningschef?

Mvh,
Svar:

Hej! 

Du kan forska inom området utifrån flera olika professioner. Du kan utbilda dig till socionom, specialistläkare och psykolog exempelvis. Då utbildar du dig till någon av föregående professioner för att sedan ansöka om att forska. Det kan även finnas möjlighet, under exempelvis Läkarprogrammet att börja forska under utbildningen. Detta kan variera mellan utbildningar och krav. Du kan även doktorera inom psykologi genom att först avklara en treårig kandidatexamen i ämnet, sedan läsa vidare till en masterexamen som är ytterligare två år och sist doktorera. 

Det beror lite på var du vill ha din grund och om du vill arbeta med fältet innan för att få erfarenhet. 

Lycka till! / Petra, SYV

Vilket gymnasieprogram passar om jag vill bli bankchef?
Hej.
jag undrar om man kan läsa samhellevetenskapsprogrammet beteende och sedan bli bankchef.
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill jobba på bank! Det finns ingen utbildning som säkerställer att du kommer få en högt uppsatt position i en bank (eller ett annat företag). Det är tjänster som man kan söka på många olika grunder. Men är du intresserad av just banker så ligger det nära till hands att läsa ekonomi. 

Det kan vara bra att välja ett av de högskoleförberedande programmen på gymnasiet och Ekonomiprogrammet kan vara särskilt intressant. Men läs Samhällsvetenskapsprogrammet om du vill det. Det kan då vara bra att lägga till matte 3.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag tandläkare?
Hej,

Det är så att jag har läst natur i gymnasiet första och andra året men gick inte ut med godkänt i allt andra året. Nu vill jag plugga i komvux för att få betyget i de ämnena som behövs för att bli behörig till tandläkare. Innebär det att jag måste sitta och samla må mig totalt 22,5 merit eller behöver jag bara läsa behörigheten för tandläkare som är matte 1,2,3,4, biologi 1&2 kemi 1&2 och fysik 1&2. Eller måste jag lägga till massa ämnen för meritpoängen
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

Du behöver både behörigheten och betygen för att komma in på Tandläkarprogrammet. Antagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng. Det krävs A i alla ämnen för att få 20 poäng och full extra meritpoäng för 22,5.  

Jag rekommenderar att du  skriver högskoleprovet då det ökar dina chanser att komma in. Titta även på möjligheten att göra prövningar i de kurser du behöver höja, fråga din SYV på Komvux om det.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-10 av 1524 frågor
1
2
3
4
...
153

Annonser