Visa gymnasium.se som: Mobil

Yrken

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Yrken


11 dec 2019
Var går man basår?
Om man har gått i NANAS på gymnasiet kan man studera som läkare?. Vad gäller basår, tar man det på Komvux eller kan man ta det på universitet?
Jag vill hellre ha min basår på universitetet, är det möjligt?

Svar:

Hej,

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men du kan läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola. Så det är upp till dig var du vill läsa in behörigheten.

Lycka till! /Petra,SYV

10 dec 2019
Kan jag bli forskare efter Samhällsprogrammet?
Kan man arbeta som forskare inom medicin eller vara forskare i generellt om man väljer samhällsvetenskapsprogrammet?

Svar:

Hej,

Man kan forska inom alla ämnen som erbjuds på högskolan men vill du forska inom medicin behöver du behörigheten som man får från Naturvetenskapsprogrammet. Men om du saknar behörighet till en naturvetenskaplig utbildning efter gymnasiet så kan du gå ett naturvetenskapligt basår på högskolan och få behörigheten så. 

Lycka till! /Petra,SYV

10 dec 2019
Hur blir man personlig tränare?
Hej min fråga är om jag kan bli pt ( personlig tränare) av samhällspogrammet. Jag går just nu första året på samhäll men det jag vill bli är pt och jag är osäker på om jag kan bli det av detta pogrammet, om jag kan det, vilken inriktning ska jag gå då? min skola erbjuder samhäll sam och samhäll beteende.

Tacksam för svar

Svar:

Hej,

Det finns flera olika sätt att utbilda sig till personlig tränare och du kommer att få behörighet till de flesta sådana utbildningar efter Samhällsprogrammet (alla inriktningar). Du kan läsa om de olika vägarna till personligt tränare här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/personlig-tranare-11946. Skulle du vilja läsa tränarprogrammet på en högskola så kan du tänka på att välja till kursen naturkunskap 2. Annars finns det inget som du behöver tänka på att lägga till oavsett vilken inriktning du väljer.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin