Visa gymnasium.se som: Mobil

Yrken

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Yrken


28 feb 2021
Vad krävs för att bli marinbiolog?
Hej
Om man skulle vilja bli marinbiolog, är det ett måste att ha biologi, fysik och kemi 2?
Jag har valt till naturkunskap 2 och matte 4, undrar om det behövs mer en de?

Svar:

Hej,

vad roligt att du vill bli marinbiolog! De kurser som krävs är Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 och det får man från Naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur. Om du inte går Naturvetenskapsprogrammet kan du läsa in kurserna efter gymnasiet på ett naturvetenskapligt basår eller på Komvux. 

Lycka till! /Petra,SYV

28 feb 2021
Vad krävs för att bli tandsköterska?
Jag kom till Sverige 2019. Nu går jag på 1an gymnasie och det vad jätte svårt att tänka vad jag ville välja för linje för att jag viste inte hur det går gymnasiet här. Så nu går jag på design textil gymnasie men jag tänkte fråga om jag kan gå för tandsköterska högskolan som är 1,5år efter gymnasiet? Nu hade vi att välja för högskola asså om vad vill vi gör efter gymnasiet så jag har lämnat att läsa Svenskan 2 behöver man nåt mer?

Svar:

Hej,

De flesta tycker det är svårt att välja gymnasium och veta vad vill göra efter gymnasiet. Det är inget fel att ändra sig senare, det går alltid att komplettera om du saknar något. 

Tandsköterska blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig ska du ha avlagt en gymnasieexamen och många gånger krävs också att svenska 2 ingår i examen. Du kan kolla upp med den skola du vill söka till hur antagningsprocessen går till och du kan fråga dem om antagningskraven så att du är helt säker på vad som krävs. Du kan söka på tandsköterska på Studentum.se för att hitta lämpliga utbildningar. 

Prata sedan med din skola om att lägga till kurser om det skulle vara något du saknar.

Lycka till! /Petra,SYV

28 feb 2021
Vad krävs för att bli kirurg?
Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill bli kirurg men har inte så höga betyg. Jag vill veta hur många merit som behövs och om jag inte kommer in vad kan jag göra annars för att bli kirurg

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg!  Du ska ju då gå Läkarprogrammet och behörigheten för det är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. 

Det krävs generellt högsta betyg i samtliga ämnen för att komma in på Läkarprogrammet. Det krävs också att man läser kurser utöver de som ingår i programmet, för att få meritpoäng. Om man får högsta betyg i alla ämnen får man 20.0 i snittbetyg, de flesta läkarlinjer kräver minst 22.0 i snittbetyg. 

Man kan läsa upp sina betyg genom så kallade prövningar på Komvux så du skulle kunna kolla upp det. Tänk också på att du kan skriva högskoleprovet och komma in genom det.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin