Yrken

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna i ämnet: Yrken


02 feb 2023
Vad krävs för att bli tandläkare?
Hej!
Jag har en fråga angående tandläkare programmet. Behöver jag läsa biologi 1+kemi 1+ fysik 1 för att bli behörig till programmet eller räcker det med att jag ska läsa biologi 2+ kemi 2 och fysik 2

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4.

Lycka till! /Petra,SYV

01 feb 2023
Hur blir jag lokförare?
Hej jag går rl och undrats om jag kommer kunna plugga till lokförare efterskolan

Svar:

Hej,

För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Så en gymnasieexamen från vilket program som helst ska göra dig behörig.

Lycka till! /Petra,SYV

01 feb 2023
Hur blir jag jurist?
Hej, jag har funderat på att gå sam-beteende då läser jag historia 1b och samhällskunskap 1b, kan jag fortfarande gå juristprogrammet efter gymnaiset?

Svar:

Hej,

Det går jättebra!

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin