Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du tandhygenist

Hur blir man tandhygienist?

Tandhygienist – Hitta utbildning här

Hur blir man tandhygienist på gymnasiet?

För att bli tandhygienist måste du gå en tandhygienistutbildning efter gymnasiet som vanligtvis omfattar 180 högskolepoäng, alltså tre års studier. Det finns möjligt att ta ut din tandhygienistexamen efter två år med legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

För att bli behörig till en tandhygienistutbildning behöver du ha Grundläggande behörighet + Matematik 2, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b. Naturvetenskapsprogrammet är ett bra alternativ för dig som vill bli tandhygienist.

Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienistyrket är ett självständigt yrke där du kommer få arbeta mycket med patientbehandling.

Du undersöker munhålan, diagnostiserar och behandlar tandlossning och kariessjukdomar. I dina arbetsuppgifter ingår bland annat röntgenbildstagning, foto, saliv- och bakterieprov, tandstensborttagning, puts och polering. I samband med behandling kan du också ge smärtlindring och skriva ut recept på läkemedel.

Som tandhygienist informerar du patienten om hur man förebygger mun- och tandsjukdomar och ger råd om munhygien och kost. Det gör du inte bara till enskilda patienter, utan också på barnavårdscentraler, i skolor, på servicehem för äldre och i uppsökande vård. Att arbeta förebyggande med folkhälsofrågor som exempelvis tobaksbruk är en annan viktig arbetsuppgift. Arbetar du som tandhygienist bevakar du hur människans beteende påverkar tandhälsan.

Som tandhygienist kan du vara anställd på folktandvården, hos privata tandläkare, vid sjukhus eller på en tandläkarhögskola. Du kan som tandhygienist också vara egen företagare.

Framtidsutsikter för en tandhygienist

I dagsläget finns det cirka 4 000 yrkesverksamma tandhygienister i Sverige och är det liten konkurrens om jobben som. På fem och tio års sikt väntas det bli fortsatt goda möjligheter till arbete.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Tandhygienister

31 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du tandskötare

Tandskötare – Hitta utbildning här Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. En bra utbildning på gymnasiet som förbereder dig för en karriär inom hälsa och sjukvård är naturvetenskapsprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du apotekstekniker

Apotekstekniker – Hitta utbildning på: Vård & Medicin   Natur För att bli apotekstekniker behöver du inte ha läst någon specifik gymnasieutbildning. Ett bra val kan vara att läsa till exempel Vård- och omsorgsprogrammet. Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (300 YH-poäng). Vissa utbildningar kräver dock att du har läst Engelska 6 och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Yrken efter Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller personer med funktionsnedsättning. Gymnasieprogrammet är ett yrkesprogram, men det finns alltid möjlighet att läsa in kurser för att bli högskolebehörig. Här nedanför får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Vård- och omsorgsprogrammet!
Läs mer