Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Högskoleförberedande program

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Högskoleförberedande program

Hinner jag söka till högskolan?
Hej!

Jag hade tänkt att läsa upp mina betyg efter gymnasiet via prövningar. Det är cirka 4 ämnen, tror du att man hinner läsa upp dem och söka till vårterminen? (Alltså att man slutar gymnasiet sommaren 2023, och ska söka till VT 2024,ca 4-5 mån för att läsa upp 4 ämnen)?

För det är inte så ofta det finns prövningar under sommarlovet, så tror du att betygen för prövningarna kommer hinna komma innan man ska söka till VT 2024?
Svar:

Hej,

Du måste kolla med Komvux där du ska göra prövningarna vilka datum som finns för prövningar och hur lång tid de tar på sig att rätta proven. 

Före och under antagningsperioden till högskolan behöver du hålla reda på några datum. Det viktiga för betygen är datum för sista komplettering. Du hittar alla datum här.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag behörig till utbildningen?
Hej, jag går på restaurangprogrammet, jag bara undrar om man kan komma på en högskola för att läsa fysik om man läser fysik på komvux?
Svar:

Hej,

Ja, det kan man göra. Behörigheten till exempelvis ett kandidatprogram i fysik är: Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4. Du kan läsa alla dessa kurser på Komvux eller på ett naturvetenskapligt basår på högskola. Lägg till högskoleförberedande kurser redan nu om du kan. 

Lycka till! /Petra,SYV

Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?
Hej, jag går i 9an och är väldigt osäker över vilken linje jag ska välja. Jag vill verkligen gå Natur programmet men det känns som att jag inte kommer klara det. Jag är lite dålig på matte, men är godkänd, och jag fick reda på att när man går natur ska man kunna vara väldigt duktig på matematik. Jag vill bli läkare och är orolig över att inte klara natur programmet och att inte kunna fortsätta vidare till högskolan.
Svar:

Hej,

Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Man brukar säga att det är bra att ha minst C i matte för att man ska klara av programmet. Natur har väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur. Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så kan du ändå klara programmet. Det är helt upp till dig vad du vill välja. Här kan du läsa mer om Naturvetenskapsprogrammet och se vilka kurser som ingår: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Börja plugga mer matte redan nu på egen hand så att du får en känsla av hur det kan vara. För att komma in på Läkarprogrammet behöver man ha mycket höga betyg (A i alla ämnen) eller högt resultat på högskoleprovet. Så det är bra att veta att även om man klarar Naturvetenskapsprogrammet med godkända betyg krävs det mer för att man ska komma in på Läkarprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag ämneslärare?
Hej! Jag tänker läsa vidare efter gymnasiet till matte och fysik lärare för gymnasieelever, vilka kurser behöver jag? Jag går teknikprogrammet!
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli lärare! Då behöver du för det första ha grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/(1a1+1a2), Matematik 2a/2b/2c och Historia 1b/(1a1+1a2) från gymnasiet eller Komvux. Sedan kan du söka till Ämneslärarprogrammet på det universitet/högskola som du vill gå på. 

Jag rekommenderar att du läser på om Ämneslärarprogrammet på högskolornas egna hemsidor och att du kollar med dem vilka ämneskombinationer som är möjliga att välja hos dem samt behörigheten till dem. Det kan nämligen vara lite komplicerat med alla lärarprogram och behörigheter, och olika skolor kan erbjuda olika ämneskombinationer. 

Lycka till med dina vidare studier! /Petra,SYV

Vad krävs för att gå konstutbildning?
Hej!

Jag har tänkt att gå barn och fritid som gymnasieval och kan göra mig högskolebehörig på den skolan jag ska gå på, det jag undrar är om jag har möjlighet att gå på en konsthögskola även om jag inte har gått estet? Eller ska jag byta linje första året till bild och form?
Svar:

Hej,

Man måste inte ha gått Estetiska programmet för att gå på Konsthögskola. Det som kan vara bra att tänka på är att det ofta är antagningsprov till konstverk så vilket program man än väljer så är det bra att på egen hand öva på de prover som kan komma. Titta på högskolornas hemsidor vilka antagningsprover de brukar ha.

Lycka till! /Petra,SYV

Har jag högskolebehörighet?
Hej! undrar om jag som tog studenten 2011 och har godkänt i både svenska a och b. Behöver plugga upp svenska 3? eller svenska 2 för att få högskolebehörighet. Eller om jag redan har det. Mvh
Svar:

Hej,

Du som har ett slutbetyg från gymnasiet som är utfärdat 2010 och framåt behöver bara svenska 1 och 2. 

Vänligen/ Petra,SYV

Hur får jag behörighet till högskolan?
Hej! Jag är 25 år gammal. Jag samlar ihop ett gymnasiet betyg. Jag studerar Svenska 3, mattematik, historia och religion. Jag tar bygg utbildning som Murare nu och när jag är klar med den tänker jag att studera några kurser till så att jag samlar 2400 poäng, så att jag bli behörig till högskolan. Min fråga är efter att jag ör klar från bygg utbildning och gör en gymnasie arbete där, kan jag söka till ämnen som jag vill så att jag samlar ihop 2400 poäng,liksom studera geografi eller annat,eller nej pga jag studerade bygg program så jag måste studera visa kurser som en program ni har för de som har bygg utbildning.
Tack på förhand
Med vänlig hälsning
Svar:

Hej,

Om du går Bygg-och anläggningsprogrammet så finns det vissa kurser som ska vara med i din gymnasieutbildning. Men man kan alltid lägga till grundläggande högskolebehörighet. Det ska finnas en studieplan som du följer där du ska kunna se alla kurser du ska läsa. Om du inte känner till den eller inte har någon så ska du ta kontakt med en vägledare på din skola direkt så att du får hjälp att ordna det.

När ni gör upp studieplanen kan ni titta på vilka kurser du skulle kunna lägga till som passar ditt mål med studierna. Vill du plugga på högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas. Läs på här så kan du se vad som gäller: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Lycka till med studierna! /Petra,SYV

Hur funkar basår?
Om man tar ett naturvetenskapligt basår, räknar man in betygen man får i kurserna i sitt meritvärde från gymnaiset, eller läser man bara in kurserna och det räcker bara att man får godkänt i dem? Om man till exempel ska gå veterinärprogrammet och läser in de naturvetenskapliga kurserna och bara får till exempel E i dem, sänks ens meritvärde från gymnasiet då och gör det svårare för en att komma in?
Svar:

Hej,

Nej, kurserna på ett basår räknas inte med i snittbetyget från gymnasiet. Det räcker alltså med ett godkänt betyg.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag läsa två ämnen i min högskoleexamen?
Hej!

Jag har haft svårt att bestämma mig vad jag ska göra efter gymnasiet. Även om jag vill plugga juridik, vill jag också plugga konst eller 2D animation. I USA kan man plugga major och minor, även om det är två helt olika ämnen.
Kan jag plugga något som juridik eller sociologi, samtidigt som jag har kurser/pluggar konst/animation i högskolan?
Svar:

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Tyvärr funkar inte högskolesystemet riktigt på samma sätt i Sverige och man måste ofta välja ett ämne för sin kandidatexamen som sedan kan byggas på med en master inom samma eller närliggande område. Så om du vill läsa två helt olika ämnen behöver du gå två olika utbildningar och alltså läsa dubbelt. Det kan man oftast inte göra samtidigt så du får då läsa en sak i taget. 

Men det kan finns möjlighet att kombinera två ämnen i din kandidatexamen. Man läser då ett huvudämne och ett biämne vilket kan likans vid major och minor. Det kan du göra genom att skapa din egen examen genom fristående kurser. Vill du göra det rekommenderar jag att du tar kontakt med det universitet där du vill studera så får du hjälp att planera din examen.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag komma in i högskolan med ett F?
Hej jag går på teknik tredje året tänkte fråga om man har F i fysik 1 men har godkänt i alla andra ämnen kan man fortfarande komma in på högskolan. Skulle gärna vilja ha svar så fort som möjligt!
Svar:

Hej, 

Du kan söka till universitet/högskola om du tar examen från ett nationellt program, har grundläggande behörighet och uppfyller den särskilda behörigheten som kan efterfrågas för vissa utbildningar, den särskilda behörigheten kan se olika ut från utbildning till utbildning. För att ta examen från Teknikprogrammet behöver du uppfylla dessa krav: 

  • Godkänt i 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Godkänt i Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 samt Matematik 1

För att Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program får du grundläggande behörighet direkt till utbildningar på universitet/högskola. Många utbildningar kräver endast grundläggande behörighet men det är vanligt att även en särskild behörighet efterfrågas. Om du uppfyller alla ovanstående kraven för examen borde det inte vara ett problem med ett F och du kan ta examen och få grundläggande behörighet. Dock är det möjligt att just den kursen kan behövas som särskild behörighet, beroende på vad du vill söka till. Här kan du söka på utbildningar och se vilka behörighetskrav det finns: www.antagning.se och här kan du se kraven för examen från ett högskoleförberedande program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.

Lycka till! /Aranja, SYV

Visar 1-10 av 21 frågor
1
2
3

Annonser