Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Kan jag gå gymnasiet på distans?
Hej. Jag går på vård och omsorgsprogrammet och undrar om man kan läsa några kurser på distans. Och om det går kan man fortfarande ta studenten
Svar:

Hej,

Det går tyvärr inte att läsa programmet på distans. Prata med din skola om du har några svårigheter kring att komma till skolan så kanske de kan hjälpa dig.

Lycka till! /Petra, SYV

Hur ser praktiken ut på Vård- och omsorgsprogrammet?
Hej, jag ska börja vård och omsorgsprogrammet i år. Jag undrar kommer jag behöva göra praktik inom äldreomsorgen eller jobba som undersköterska efter gymnasiet? Kommer jag liksom jobba mycket inom äldreomsorgen under mina 3 år eller är det mer allmänt och om att ta hand om patienter?
Svar:

Hej,

På Vård- och omsorgsprogrammet kommer du att vara ute på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och gärna då inom din specialisering. Profileringar mot olika yrkesutgångar kan på Vård- och omsorgsprogrammet ske genom val av olika programfördjupningskurser.

Exempel på arbetsplatser som kanske intresserar dig som väljer Vård- och omsorgsprogrammet: sjukhus, vårdcentral eller inom hemsjukvård, på ett särskilt boende eller gruppbostad, inom daglig verksamhet eller hemtjänst som undersköterska, elevassistent eller som personlig assistent.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?
Hej
Jag har väldigt svårt att förstå vad som behövs för att komma in i sjuksköterskaprogramet, jag har läst vård och omsorg i gymnasiet och fick godkänt på alla ämnen, men har matte 2a kvar som jag läser nu på komvux. Min fråga är behöver jag läsa naturkunskap 2 om har redan alla andra kurser från gymnasiet som är etik, medicin, vård och omsorg 1-2-3 mm.?? Snälla hjälp jag fattar inte riktigt det. Det står så mycket information på all hemsidor.
Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan jag bli efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, jag går fortfarande i skolan och tänker att gå till vård och omsorg.
Kan jag kunna gå in i den om jag har i engelska, och på vilka universitet kan man gå efter vård och omsorg?
Svar:

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri eller personer med funktionsnedsättning. Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig inför att jobba direkt efter gymnasiet. Från hösten 2023 ger programmet även högskolebehörighet vilket innebär att du kan studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Du kan gå vilket universitet du vill men du har endast grundläggande behörighet om du inte lägger till fler kurser. Läs mer om vad det innebär här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/betyg-behorighet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag gå Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej, Jag tänkte fråga att jag har alltid velat jobba inom SOS alarm grejer typ ta emot samtal och sånt. Men det var inte förens 3 veckor sedan jag fick lära mig att man ska gå i vård och omsorgs programmet för att kunna bli det och jag bara undrar för jag som är en E-nivå elev i nästan alla NO- ämnen finns det en möjlighet för mig som inte ens gillar ämnet NO att gå vård och omsorg?
Svar:

Hej,

För att ha behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Du kan läsa på länken vilka kurser som ingår i programmet så att du vet om du tycker det verkar intressant. Om du är motiverad att gå programmet och tycker det verkar roligt så tror jag säkert att du kan klara det. Man kan såklart inte veta vad man tycker på förhand men du har ju ett mål med din utbildning och det är ju en jättebra motivation.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej jag undrar om det är möjligt att läsa vidare till läkare programmet om man har gått ett år naturvetenskap linje och sen 3 år vård omsorg programmet?
Isåfall inte då vilka andra alternativ finns det till att kunna få behörighet att kunna läsa vidare till läkare programmet på högskola.
Jag läste ett år naturvetenskap sedan fick jag besked från Migrationsverket att jag får inte plugga vidare efter gymnasiet, utan jag måste jobba att kunna få permanent uppehållstillstånd sedan vidare.
Nu har jag läst ett år natur och även ett år vård omsorg och går tvåan nu på vård omsorg linje.
Min fråga är vilka andra ämne behöver jag att plugga för att kunna komma in till läkare utbildning efter min gymnasiet utbildning.
Får man läsa de kurserna bredvid sin gymnasiet utbildning på något sätt ?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. 

Lycka till! /Petra, SYV

Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej!
Jag går på gymnasiet och läser vård och omsorg. Jag vill försätta och plugga vidare till läkare, men jag undrar om måste jag har på alla mina vård ämnen ett A? eller det spelar ingen roll?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet.

Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. 

När det gäller betygen så behöver man A på alla ämnen för att komma in på programmet. Men man kan också komma in genom ett högt resultat på högskoleprovet.

Lycka till! /Petra, SYV

Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hejsan! Jag vill gärna bli läkare av något slag. Jag undrar om man måste gå naturvetenskap på gymnasiet? Jag har inget intresse av något NO ämne men vill fortfarande hjälpa människor. Kan man gå vård och omsorg? Jag har för mig att man måste gå nån extra kurs senare då, vad är det för kurser och när tar man dom? Eller finns det något bättre alternativ än vård och omsorg? Tack på förhand för svar.
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket.

Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Men det bästa är att du väljer Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap om du inte vill behöva komplettera på Komvux/Vuxenutbildning efteråt.

Lycka till! /Petra, SYV

Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?
Hejsan! Jag går i åttan nu och ska snart börja 9an. Jag har funderat länge på vad jag vill gå på och något som ger mig nytta i framtiden. Jag har inte världens bästa betyg men jag har godkänt i alla ämnen och mitt lägsta betyg är D. Det jag tänker mig att bli i framtiden är inom vård. Att bli läkare känns för svårt eftersom att man ska ha A i allt men att bli sjuksköterska och sedan utbilda mig t.ex till iva sjuksköterska eller specialistsjuksköterska känns inte så svårt. Naturprogrammet känns väldigt svårt som sagt men Vård och omsorg känns enklare för mig att gå på. Då är min fråga kan jag studera sjuksköterska på vård och omsorg programmet men också utbilda mig till iva sjuksköterska på samma linje. Mina svagheter är matte. Min andra fråga är om det är svårt att bli sjuksköterska på vård och omsorg programmet? Krävs det mycket matte?
Tack för hjälpen.
Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  Du kan prata med skolan du vill söka till om möjligheten att lägga till dessa innan du söker. En del skolor har ett Vård-och omsorgsprogram som automatiskt gör en behörig till Sjuksköterskeprogrammet men inte alla.

Två mattekurser (matte 1 och 2) är ett ganska vanligt behörighetskrav så jag skulle inte säga att det är mycket matte för att bli sjuksköterska.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Hej j
Jag är lite orolig och tänkte frågar er om jag kan få lite hjälp. Jag vill läsa till barnläkare men jag går sista året i vård och omsorg men jag känner mig stressad för jag vet inte vad jag ville söka till och vilka ämnen jag behöver läsa och tar det långt till till jag kommer in i Universitet ?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli barnläkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Du kan läsa upp kurserna på Komvux efter gymnasiet. Där kan du läsa i den takt du vill så det är lite upp till dig hur lång tid det kommer att ta. Många behöver också läsa upp sina övriga betyg på Komvux innan de kan komma in på Läkarprogrammet, då det krävs A i alla ämnen.

Lycka till! /Petra, SYV

Visar 1-10 av 37 frågor
1
2
3
4

Annonser