Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Boende och internat

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


Sök



Senaste frågorna i ämnet: Boende och internat


02 maj 2023
Hur hittar man en lägenhet som gymnasieelev?
Hej! Jag ska börja 9an till hösten men undrar redan nu hur det är med lägenhet osv under gymnasietiden. Jag ska söka till en spetsutbildning som inte finns i min ort utan cirka 9 mil bort. Finns det möjlighet till en lägenhet eller kommer man behöva pendla? Vem ska man prata med om man så verkligen vill ha en lägenhet i staden man ska studera i? Jag har läst lite om inackorderingstillägg men det räcker väl inte för en lägenhet?

Svar:

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. 

Däremot så finns det, som du läst, vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men det är som du skriver inte troligt att det täcker hela kostnaden med lägenhet, mat och en flytt. Så du och dina vårdnadshavare behöver enas om vad som är möjligt för er att göra.

Lycka till! /Petra,SYV

17 mar 2023
Kan jag få studentlägenhet på gymnasiet?
Hej,

Jag börjar gymnasiet nästa år, jag fyller 18 år i april i år. Vilket betyder att jag kommer att vara 20 år och fortfarande i gymnasiet. Jag bor just nu hos min styvfar, eftersom min pappa inte bor i Sverige, men jag vill vara självständig och bo ensam, så har jag rätt att skaffa en studentlägenhet?

MVH

Svar:

Hej,

Om man vill flytta under gymnasiet så kan man inte få en student lägenhet (de är till för de som läser på högskola). Man måste istället hitta ett eget boende och betala för det själv. Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Men det täcker oftast inte hela kostnaden. Det kan därför vara svårt att flytta under gymnasiet om man inte har föräldrar som kan hjälpa till med kostnaden och inte har möjlighet att jobba.

Lycka till! /Petra,SYV

27 jan 2023
Får jag busskort på gymnaiset?
Hej!
Är folkbokförd i Uppsala men skulle gärna vilja gå i ett gymnasium i Stockholm erbjuds det skolbusskort samt sl kort. Och eftersom det är en fristående skola har jag lika mycket möjlighet att komma in i det gymnasiet som dom andra?

Mvh

Svar:

Hej, 

Om du vill söka till en skola som ligger i en annan kommun finns det ett par saker att tänka på. Först kan du prata med din studie- och yrkesvägledare för att se om din kommun har ett samverkansavtal med andra kommuner i närheten, då kan du söka på samma villkor som eleverna i den kommunen. Om det är en friskola som har riksintag kan du även där söka på samma villkor och det är förstahandsmottagning som gäller.

Dock om du söker till skolan och programmet fastan programmet finns i din hemkommun, och ovanstående punkter inte gäller, kallas det för frisök och du kan endast erbjudas en plats där om det finns lediga platser. Då är det andrahandsmottagning som gäller och de eleverna i den kommunen och samverkansområdet erbjuds platser först. Den generella regeln för buss/tågkort är att om man bor ett visst antal kilometer från skolan så ger skolan eleven ett kort. Dock kan detta se lite olika ut beroende på var och hur du söker till skolan, t.ex. om du bli antagen via frisök är det din hemkommun som ska stå för dina dagliga resor till skolan. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

 

Bästa hälsningar! /Petra, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin