Hantverksprogrammet (HV)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Hantverksprogrammet (HV)

Empty FAQ headline
Empty FAQ Question
Svar:
Empty FAQ answers
Varför är Hantverksprogrammet inte högskoleförberedande?
Hej jag undrar varför inte hantverkarpogramet inte är högskoleförberedande och vad beror det då?
Svar:

Hej,

Hantverksprogrammet är ett gymnasieprogram som täcker in de största hantverksområdena. Många av de yrken som programmet förbereder för kräver kunskaper i just det yrket men inte högskolestudier. Som till exempel frisör och florist. Det finns ingen högskoleutbildning inriktad på dessa yrken. Däremot så kan det finnas Yrkeshögskoleutbildningar (YH) som man kan gå för att vidareutbilda sig inom hantverksyrken och de har man behörighet till efter att ha gått samma inriktning på Hantverksprogrammet. 

Vill man ha grundläggande högskolebehörighet så kan man på alla yrkesprogram välja till detta. 

Lycka till! /Petra,SYV

Vad innebär sylistprogrammet?
Hej!
Jag går i nian och saka snart välja ett gymnasium.
Jag tycker att det är svårt att veta vad jag ska välja. Jag har några funderingar, antingen staylist eller samhälle.

Jag tror att jag kommer bli uttråkad av att gå samhälle men det är ett reservval ifall operationen i handlederna inte blir bra.

Jag har inga idéer på vad jag vill jobba med, men jag vet om att jag vill ha roligt under gymnasium tiden. Jag är väldigt intresserad av smink och hår så därför tror jag att det kan passa mig.

Jag vet ganska säkert på vilken skola jag ska gå. Men jag har en fundering, ska jag välja till högskoleförberedande eller inte? Vad läggs då till?
Vad innebär det generellt att gå stylist?
Svar:

Hej,

Vad bra att du funderat på ditt gymnasieval! Hantverksprogrammet är ett gymnasieprogram som täcker in de största hantverksområdena. På Hantverksprogrammet kan du välja mellan fem inriktningar; finsnickeri, florist, frisör, textil design och övriga hantverk. På inriktningen Frisör på Hantverksprogrammet får du lära dig olika tekniker, behandlingar och kunskaper om att vårda och styla hår. Stylist tillhör inriktningen övriga hantverk där får du färdigheter och kunskap inom den profilen du har valt. För att veta vad just den inriktningen du funderar på att välja måste du få information från just den skolan eftersom det kan se lite olika ut mellan skolor. 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Om du känner att du kanske kommer att vilja studera vidare på högskola/universitet någon gång kan det vara bra att lägga till kurserna som krävs för grundläggande behörighet. Det har man alltid rätt att göra även om man väljer ett yrkesförberedande program. 

Läs på mer om gymnasieprogrammen och fortsätt att du fundera på vad som kan passa dig. Du kan också boka ett samtal med din studie-och yrkesvägledare i skolan för att få mer stöd i dina funderingar.

Lycka till med ditt gymnasieval! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 9 frågor
1
2
3

Annonser