Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Vad är antagningspoängen till gymnasiet jag vill gå?
I Tibble gymnasium i Täby, hur mycket merit krävs för att ta sig in i ''Barn och fritidsprogrammet''?
Svar:

Hej,

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av; https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Om du av någon anledning inte hittar det där kan du alltid kontakta skolan och fråga om det.

Vänligen/ Petra,SYV

Kan jag bli sjuksköterska efter Barn-och fritidsprogrammet?
Hej. jag vill välja barn och frititid. Jag vill veta är det möjligt att bli sjuksköterska om man väljer BF i gymnasiet?

Tack!!
Svar:

Hej,

Behörighetskraven för sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Alla dessa kurser läser man tyvärr inte direkt på Barn-och fritidsprogrammet.

För att det är ett yrkesförberedande program behöver du först och främst lägga till kurser för att få grundläggande behörighet, då handlar det om svenska och engelska. Sedan behöver du även lägga till naturkunskap 2 och matte 2 för att bli behörig. Här kan du se programstrukturen för Barn-och fritidsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet.

Sammanlagt blir det 4 extra kurser. Om du inte hinner eller får plats med alla dessa kurser under gymnasietiden kan du läsa upp dem efter gymnasiet på t.ex. komvux och sedan gå vidare till universitet/högskola. Skulle du välja ett högskoleförberedande program skulle du i de flesta fallen endast behöva lägga till naturkunskap 2. Även Vård och omsorgsprogrammet kan vara utformat så att det är lättare att få behörighet till sjuksköterskeprogrammet.

Du kan prata med din Studie- och yrkesvägledare som kan gå igenom programmen med dig och hjälpa dig reda ut alla dina tankar om gymnasiet!

Lycka till med valet! /Petra, SYV

Barn- och fritidsprogrammet
Hej!
Jag ska läsa barnskötare utbildning 1300p på Komvux
Jag undrar om barnskötare examen är lika med Barn och fritidsprogrammet examen som i de vanliga gymnasieskolor?
eller behöver jag läsa fler ämnen som finns i BF-program t.ex. engelska 5, samhälle, historia... tillsvidare för att bli det lika med barn och fritidsprogram examen?
eftersom jag planerar att läsa vidare till högskola.
Med vänlig hälsning
Svar:

Hej,

Nej, det är inte helt samma sak. En gymnasieutbildning är på 2500 poäng och om din är 1300p så innebär det att det inte är en gymnasieexamen du får. Kontakta Komvux så du får hjälp att planera dina studier så att du får det du vill ha. 

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 17 frågor
1
2
3
4
...
6

Annonser