Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


15 apr 2021
Kommer jag läsa språk i gymnaiset?
Hej! jag har några frågor om gymmnasiet. Jag börjar gymnasiet nästa år men har redan börjat fundera och så. Jag har inte moderna språk utan har extra svenska/engelska. Men hur blir det med språk på gymnasiet? Kommer jag läsa språk eller kommer jag läsa extra svenska/engelska? För om jag inte läser språk på gymnasiet så går jag miste om 200 poäng?

Svar:

Hej,

Du kommer att läsa moderna språk på gymnasiet. Det gör inget att du inte läst det i grundskolan eftersom du kan börja på nybörjarnivå.

Vänligen/ Petra,SYV

15 apr 2021
Kan jag gå gymnasiet på annan ort?
Hejsan! Jag skulle gärna vilja flytta inför gymnasiet , jag har sökt samhäll och ekonomi där! Är det möjligt att få flytta även om dessa linjer finns inom min hemkommun? Jag har nämligen redan löst boende där men är rädd att min kommun ska hindra mig från att få flytta dit.

Svar:

Hej,

Det finns möjligheter att flytta och gå gymnasiet på en annan ort men det finns några saker att tänka på. Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten. Vid frisök är det andrahandsmottagning som gäller, alltså att eleverna i den kommunen/samverkansområdet erbjuds plats först, och om det finns platser kvar kan andra utanför det området få en plats.

Det finns även riksintag och det gäller om man söker en friskola. En friskola  söker alla i hela Sverige på samma villkor. Här kan du läsa mer om frisök och riksintag: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. Det är alltså lättare att komma in om du söker en friskola i den kommun du vill flytta till. 

Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men för att få det måste du läsa ett program som inte finns på din hemort eller en friskola. Så det är bättre för ekonomin att inte välja en kommunal skola med samma program som redan finns där du bor. 

Lycka till! /Petra,SYV

14 apr 2021
Vilket gymnasieprogram ska jag välja?
Hej!
Jag kan inte bestämma mig över vilket program jag vill gå. jag tycker dock att ekonomi är intressant och hade gärna velat äga ett framgångsrikt företag eller bli högstachef på en bank. Dock så känns det ganska orealistiskt att få en så hög position, så det känns onödigt att välja ekonomi.
Samtidigt vill jag gå naturvetenskap eftersom jag iallafall vill ha möjligheten att bli civilingenjör eller arkitekt. Det känns även som att man har fler möjligheter och val ifall man tar natur.
Dessa två yrken känns mer realistiska och mer uppnåliga. Däremot så tycker jag inte om NO ämnena och har lagom lätt för matte även fast det tar lite tid för mig att verkligen förstå.
Vilket yrke tror du hade passat mig bäst?
Tacksam för svar//

Svar:

Hej,

Det finns ju ingen utbildning som säkerställer att du kommer få en högt uppsatt position i en bank (eller ett annat företag). Det är tjänster som man kan söka på många olika grunder. Men är du intresserad av ekonomi och banker så ligger det ju nära till hands att läsa ekonomi. Ingen börjar ju med att ha en högt uppsatt position så fort de gått klart sin utbildning. Man jobbar sig uppåt och för att man ska orka göra det så är det nog bäst att man väjer ett område som man är intresserad av. Även inom andra yrken som till exempel arkitekt och ingenjör så kommer du ju kanske inte få de bästa jobben redan från början. Så jag skulle inte säga att det är mer ouppnåeligt att vilja jobba inom bank och ekonomi.

Naturvetenskapsprogrammet är brett och bra om du vill fortsätta till naturvetenskapliga ämnen men om du inte är så intresserad av det och hellre vill läsa ekonomi så är Ekonomiprogrammet också ett ganska brett program. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin