Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


27 nov 2021
Vilka skolor i Stockholm har Sam-media?
Hej, jag hade lite svårt att se vilka skolor i Stockholmsområdet som har programmet Samhällsvetenskap med inriktning media (sam media). Vilka skolor har det?

Svar:

Hej! 

Jag hittar 11 skolor i Stockholm som erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Media, info och kommunikation. Här hittar du dem: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet-medier-information-kommunikation-stockholm/a103-c316-d85569 

Lycka till! / Hannah, SYV 

26 nov 2021
Kan jag söka en Data och IT utbildning på högskolan om jag gått sam?
Jag går i samhällsprogrammet i årkurs 2 och vill ha ett yrke inom data och IT, jag har programmering i individuellt val just nu. Jag undrar om jag kan faktiskt komma in på en högskola som inriktar sig på data och It (högskolan i Skövde) även om jag går i samhälle?

Svar:

Hej! 

Du kan absolut söka en högskoleutbildning inom Data & IT efter Samhällsvetenskapsprogrammet!

Detta är de utbildningar jag hittar på Högskolan i Skövde på grundnivå inom Data & IT:

Webbutvecklare - programmering = Grundläggande behörighet + Matematik 2b/c

Datavetenskap inriktning Systemutveckling = Grundläggande + Matematik 3b/c och Samhällskunskap 1b (alt. Samhällskunskap 1a1+1a2)

Informationsteknologi - Business Intelligence = Grundläggande behörighet

Nätverks- och systemadministration = Grundläggande behörighet

Systemvetenskap = Grundläggande behörighet

User Experience Design = Grundläggande behörighet + Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c och Samhällskunskap 1b (alt. Samhällskunskap 1a1+1a2).

Efter varje utbildning har jag skrivit vad som krävs för att bli behörig respektive program. Du är direkt behörig till Webbutvecklare, Informationsteknologi, Nätverks- och systemadministration, Systemvetenskap samt User Experience Design.

Utbildningen du behöver lägga till en kurs i är Datavetenskap inriktning Systemutveckling. Där krävs Matematik 3b/c, vilket inte ingår i Samhällsvetenskapsprogrammet. Denna väljer du enkelt till på individuellt val eller programfördjupning om du vill det. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

26 nov 2021
Hur fungerar individuellt val?
Hej, jag har två små funderingar angående individuellt val; får man välja flertals kurser som individuellt val eller bara ett? Kan man byta kurs för varje år, om jag t.ex väljer bild och formgivning som individuellt val första året kan jag nästa år välja privat ekonomi?

Tack i förhand för svar :)

Svar:

Hej! 

Du har 200 poäng som du kan välja i ditt individuella val, vilket motsvarar ungefär två kurser. Dessa läser du under år två och tre. Du kan alltså välja två olika kurser och läsa den ena andra året och den andra tredje året.

Lycka till! / Hannah, SYV 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin