Program
Ämne/inriktning
Ort

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna06 jan 2017
Byta gymnasieskola i en annan kommun
Hej! Jag går för tillfället första året på ett gymnasium i Västerås. Jag funderade redan i nian på att söka gymnasium i Göteborg, men vågade inte riktigt ta det steget då. Men nu trivs jag inte alls där jag bor och vill bara bort härifrån. Så jag undrade om det finns någon möjlighet att kunna byta gymnasium i tvåan till en skola i Göteborg?

Svar:

Hej, 

När det kommer till byten av skola är det två saker som är viktigt att tänka på. Först måste du veta om skolan tar emot nya elever så långt in på utbildningen. Sedan handlar det även om det finns plats för dig på programmet. Bästa sättet att få reda på det är att kontakta skolan du är intresserad av. Här kan du läsa om att byta gymnasieskola:

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302 

Om jag har förstått din fråga rätt funderar du på att flytta till Göteborg, alltså studera på en annan ort än hemorten, då finns det vissa möjligheter. Du kan söka till en skola som har riksintag, alltså friskolor, eller som är riksrekryterande. Du kan söka på samma villkor och du har lika lätt att komma in där om bor i samma kommun som skolan ligger i eller om du bor i någon annan del av landet. Du kan läsa mer här om att få ekonomiskt stöd för detta, och hur det ser ut med riksintag: http://www.riksintag.se/ 

Lycka till! / Aranja, SYV

06 jan 2017
Vad ska jag tänka på, skola eller kurser när jag gör mitt val?
Hej,

Jag är 15 år och ska börja sista terminen i nian. Om mindre än en månad ska jag välja gymnasium, och jag har plötsligt fått jättemycket ångest inför mitt val. Jag vet vilken linje jag ska gå på, IB har alltid varit mitt val, och jag vet att jag vill gå gymnasiet i Stockholm, problemet är bara själva valet av skola. Jag har kollat på IB-programmet på två skolor, båda i samma område i Stockholm, Internationella engelska gymnasiet och International school of stockholm region. Jag har också åkt upp och besökt båda skolorna på öppet hus. Problemet är att jag gillar skolorna på två olika sätt, och jag vet inte vad jag ska prioritera och välja.

På den första skolan, Internationella engelska gymnasiet, fick jag ett mycket bättre intryck av miljön och själva skolan i sig. Lärare och elever verkade mer engagerade, det verkade vara mer struktur och det kändes typ mer "rätt. Jag var nästan helt inställd på vad jag skulle välja efteråt.

Men sedan när jag besökte den andra skolan, international school of Stockholm region, blev jag osäker. Jag fick inte riktigt ett lika bra intryck av skolan. Inte så att den var dålig, men varken elever eller lärare verkade i det stora hela lika engagerade (även om några var det) och miljön kändes inte riktigt lika "rätt". Inte så att jag inte tror att jag skulle trivas där, det verkade inte alls vara en dålig skola på något sätt, jag vet inte, det var bara magkänslan efteråt... Men, kurserna du kan välja i tvåan och trean och som är de du pluggar dina "riktiga" IB år (efter pre - IB) är bättre på den andra skolan och passar mina intressen bättre. Dem har både global politik och psykologi, två kurser som intresserar mig mycket, men som inte finns på den andra skolan. I övrigt ser utbudet lika ut, och på båda finns de övriga kurser jag känner mig mest intresserad av.

Mitt problem är alltså hur jag ska tänka när jag väljer, och min fråga är väl helt enkelt vad jag borde "prioritera" och välja efter, skola eller kurser? Ena stunden tänker jag att det är viktigast med skola, lärare och elever, jag har tillräckligt med erfarenhet av skillnaden mellan skitklasser och bra klasser för att veta att det gör skillnad, men jag vet också att det är viktigt att älska det man läser om. Jag vet att det i slutändan handlar om 1-2 av 6 kurser, men det känns viktigt... Jag vet inte... Är mest förvirrad och svänger fram och tillbaka.

Tacksam för tips på hur jag ska tänka!
/Sofia Hällström

Svar:

Hej Sofia, 

Det låter verkligen som att du har tänkt mycket på det här. När man står inför val som detta är det vanligt att man väger fram och tillbaka mellan saker som man tycker är viktiga, som du har gjort. Det man prioriterar är väldigt olika, för vissa kan det vara en sak men får någon annan, något helt annat. 

Det känns som att du är säker på det du tycker är viktigt och det jag kan tipsa om är att fortsätta att tänka i de banorna. Du kan testa att skriva ner det du tänker på, ofta kommer man fram till nya tankar när man ser det på papper. Kanske även att dela upp dina två val och det som du tycker spelar roll i en lista med fördelar och nackdelar? Tänk även framåt, vad tror du kommer att kännas viktigt om ett par år, eller ännu längre fram? Sedan är det även svårt att veta exakt hur det kommer att vara, försök att ha ett öppet sinne! Återkom gärna om du har fler funderingar! 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV

05 jan 2017
Hur ser det ut i högskoleförberedande program och är det stor skillnad med nian?
Hej! När man går en högskolförberande linje, kommer man ha mycket läxor? Tänker då typ på att jag kommer "simma i läxor" Kommer man ha en fritid eller är det bara plugg som gäller? Är det en stor skillnad mellan 9:an och att gå på gymnasium? Skulle du kunna skriva ner hur stor skillnad det är ?
Ifall man har tankar på att gå en högskolförberande linje, men man tvekar på att studera vidare. Vad händer ifall jag inte studerar vidare? Kan det ledda till att jag inte får ett så bra jobb?

Svar:

Hej, 

Angående hur mycket läxor man får beror på hur läraren arbetar, vilken kurs man läser och hur momentet ser ut och är planerat. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket läxor man får eller hur det ser ut med fritiden. Du kanske kan prata med vänner eller bekanta som läser på högskoleförberedande program och få en uppfattning av hur det ser ut för de, men tänk på att det kan vara olika för alla. 

När det kommer till att jämföra nian med gymnasiet beror det egentligen på vilket program man läser. Vissa ämnen som t.ex. svenska och engelska läser man även på gymnasiet men det är en högre nivå. Sedan tillkommer det även kurser som man kanske inte har läst tidigare i nian om man väljer ett visst program eller en inriktning. 

Man måste inte studera vidare efter gymnasiet om man har läst ett högskoleförberedande program, fastän det syftar till vidare studier. När det gäller jobb är det svårt att veta hur arbetsmarknadsförhållandena kan se ut, självklart är det möjligt att få jobb dock kan det vara svårt att veta exakt hur det ser ut. 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV


Logga in
Available educations