Program
Ämne/inriktning
Ort

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Anders Götsén svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Senaste frågorna05 jan 2017
Hur ser det ut i högskoleförberedande program och är det stor skillnad med nian?
Hej! När man går en högskolförberande linje, kommer man ha mycket läxor? Tänker då typ på att jag kommer "simma i läxor" Kommer man ha en fritid eller är det bara plugg som gäller? Är det en stor skillnad mellan 9:an och att gå på gymnasium? Skulle du kunna skriva ner hur stor skillnad det är ?
Ifall man har tankar på att gå en högskolförberande linje, men man tvekar på att studera vidare. Vad händer ifall jag inte studerar vidare? Kan det ledda till att jag inte får ett så bra jobb?

Svar:

Hej, 

Angående hur mycket läxor man får beror på hur läraren arbetar, vilken kurs man läser och hur momentet ser ut och är planerat. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket läxor man får eller hur det ser ut med fritiden. Du kanske kan prata med vänner eller bekanta som läser på högskoleförberedande program och få en uppfattning av hur det ser ut för de, men tänk på att det kan vara olika för alla. 

När det kommer till att jämföra nian med gymnasiet beror det egentligen på vilket program man läser. Vissa ämnen som t.ex. svenska och engelska läser man även på gymnasiet men det är en högre nivå. Sedan tillkommer det även kurser som man kanske inte har läst tidigare i nian om man väljer ett visst program eller en inriktning. 

Man måste inte studera vidare efter gymnasiet om man har läst ett högskoleförberedande program, fastän det syftar till vidare studier. När det gäller jobb är det svårt att veta hur arbetsmarknadsförhållandena kan se ut, självklart är det möjligt att få jobb dock kan det vara svårt att veta exakt hur det ser ut. 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV

04 jan 2017
Är gymnasiet svårt?
Är det svårt på gymnasiet

Svar:

Hej, 

Det kan kännas svårt när man står inför sitt val, speciellt om man hör hur andra känner, men hur svårt man tycker att gymnasiet är beror på från person till person. Alla kan känna och tycka annorlunda när det kommer till studierna. Det du kan göra är att tänka på det som du tycker är intressant, det brukar oftast underlätta studierna om man tycker att det man läser är roligt. 

Om du är osäker på vad du vill läsa kan du se vilka program det finns och läsa lite om de här: 

https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020 

Om du har fler funderingar kring gymnasiet kan du prata med din studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig vidare. Du kan även återkomma till oss så gör jag mitt bästa för att hjälpa dig. 

Lycka till med valet! / Aranja, SYV

04 jan 2017
Räcker mina betyg?
Hej. Just nu så går jag i 8an. Skulle fråga om man har 235 poäng, kommer man långt med det eller behöver jag ändra rätt mycket angående om mina betyg. Skulle också vilja veta om jag kan komma in på Borgar-skola med detta betyg om det vore så väll att jag gick ut med detta betyg i 9an. Tack på förhand

Svar:

Hej,

Angående poäng är det svårt för mig att säga om man kommer långt med det eller inte. Allting hänger på vilken skola och vilket program du är intresserad av och hur antagningspoängen ser ut för de programmen. Jag kan inte exakt säga om du kan komma in på den skolan med dina betyg, vill du veta mer om skolan du är intresserad av kan du söka på det här: https://www.gymnasium.se/sok eller gå in på skolans webbplats för att se hur tidigare antagningspoäng ser ut.

Det är svårt att säga hur antagningspoängen kommer att se ut när du sedan gör ditt val då det kan förändras beroende på hur många det är som söker. 

Lycka till med studierna! / Aranja, SYV


Logga in
Available educations