Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

OBS! Den 24.e december (Julafton) så har chatten stängt!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


17 jan 2019
Måste jag söka i den slutgiltiga antagningen om jag kommer in på den preliminära?
Hej! Jag går i årskurs 9 och undrar en sak om gymnasievalet. Jag har förstått att vi ska göra ett preliminärt val nu, som ska vara inskickat 15 februari (tror jag) och sedan ett till lite senare som är den slutliga antagningen. Det jag undrar är: Om jag kommit in på mitt första hands val nu på det preliminära valet, baserat på mina HT betyg, och är nöjd med det, måste jag ändå söka in igen på den slutgiltiga ansökningen eller är den som ett slags ”omval” för de som inte kom in? I så fall, om jag inte behöver söka in igen efter den preliminära, så spelar ju mina slutbetyg VT ingen roll? Eller hur funkar det?

Svar:

Hej,

Detta bara är en preliminär antagning som inte ger dig en plats på valt gymnasieprogram. Man kan säga att det är ett "testval" som mest är till för att du ska kunna se hur du ligger till med de betyg du har just nu. Det slutgiltiga valet är det "riktiga valet" som avgör var du kommer in och inte. 

När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio. Och i början av juli kommer den slutgiltiga antagningen skickas hem till dig. Detta gäller även dig som inte blivit antagen. Läs mer om antagningen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2019
Kan ni rekommendera gymnasieskolor?
Hej!

fråga 1: Det är dags för gymnasievalet och jag har valt att gå på naturvetenskap inom natur eller på teknik program. Kan ni tipsa ett bra gymnasie inom Stockholm län, Det är bättre om den är i norra Stockholm men det är inte ett stort problem. Jag har meritvärde mellan 240- 280.

Svar:

Hej,

Vi på Gymnasium.se kan inte rekommendera skolor men du kan själv söka på dina valda program här och välja Stockholm som ort så får du upp en lista med skolor som har programmen. Ibland finns det även elevrecensioner men det bästa är att man bildar sig en egen uppfattning genom att läsa på om skolan och även gärna besöka den.

Lycka till! /Petra,SYV

17 jan 2019
Finns det simkrav i gymnaiset?
Hej, jag går ettan på gymnasiet och jag har snart siming i idrott, jag undrar om det fortf är krav på att visa sina simkunskaper för att få godkänt i idrott? Känner ju liksom att lärarna borde veta att jag kan simma ioch med att jag alltid haft godkänt i ämnet

Svar:

Hej,

Det finns inte uttryckliga krav på kunskaper i simning i gymnasieskolans kurs Idrott och hälsa så som det finns i grundskolan. Så simkunskap är inte ett krav för att få ett godkänt betyg i Idrott och hälsa 1.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin