Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Sommaruppehåll

Vår studie- och yrkesvägledare är ledig till och med vecka 33. Inkommande frågor kommer besvaras från och med den 16 augusti

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

09 jul 2021
Hur mycket kan jag höja betygen?
Hej,
Jag hade en fråga om gymnasiebetygen då jag fick 11.7 i betyg första året då det har varit lite svårt med distansen. finns det en möjlighet att komma upp till 17 eller till och med 18 poäng till sista året?
MVH

Hej,

Du kan försöka räkna ut hur mycket du kan höja dig med en uträknare av snittbetyg här: https://www.studentum.se/bli-student/snittbetyg/. Jag kan tyvärr inte svara på om det är möjligt för dig eller inte.

09 jul 2021
Måste jag gå NIU för att bli fotbollsspelare?

Hej, kanske en liten onödig fråga men måste jag gå niu/fotboll för att bli en elitspelare eller komma upp till landslaget?

Hej,

Det finns inget som säger att du måste det. Det finns inte heller något som säger att du kommer att kunna bli professionell fotbollsspelare för att du går en idrottsutbildning i gymnasiet. Men troligast är att dina chanser ökar ju mer du har tid att träna.

09 jul 2021
Hur hittar jag bostad under gymnasiet?
Hej jag ska börja min första år i gymnasiet i Stockholm. I nuläget så bor jag i en annan kommun. Jag blev antagen och tackade ja till platsen men nu har jag ett större problem om att hitta boende. Jag vet att gymnasiet erbjuder inte internat eller elevhem. Hur ska jag göra då? Finns det något som du känner till som kan hjälpa mig? Dessutom om jag få hyra en vanlig lägenhet får jag stöd för att kunna klara av hyran i så fall från vem?

Hej,

Det är tyvärr upp till dig och din familj att föröka hitta en lägenhet eller rum du kan bo i. Man kan få ett bidrag som heter inackorderingstillägg som du får från din kommun eller från CSN. Så kontakta dem för att ansöka om det. Men det täcker oftast inte hela din kostnad så man behöver tänka på hur man ska kunna finansiera sin bostad och uppehälle under gymnasiet.

Medlemslogin