Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


17 sep 2021
Hur blir jag psykolog?
Hej !
Jag hoppade över gymnasiet på grund av några problem hänt i mitt liv, o började med komvux, har ingen betyg i något ämne från gymnasiet, jag har ångrat mig att jag hoppade över
Nu tänker jag att läsa vidare till psykolog
Men jag vet inte hur ska jag börja o vad behöver jag för behörighet jag vill ta den snabba vägen för att jag vill inte slösa mer tid, jag frågar här för att jag har svårt att nå syv i komvux
Om ni kan snälla gör en plan till mig o hur kan jag klara kurserna i kort tid

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det även Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.

Det är alltså dessa kurser som måste ingå i din gymnasieexamen. Det är dock Komvux som måste göra din studieplan så det är viktigt att du får kontakt med dem.

Stort lycka till! /Petra, SYV

17 sep 2021
Hur funkar meritpoäng?
Hej!
Jag läser naturvetenskap. Jag vill läsa vidare till sjuksköterska. För sjuksköterska behöver matte 2c men jag läst matte 3 och 4. Som detta ger mig 1 merit Engliska 7 och matte 5. Det blir 3,5. Men jag hörde att man få max 2,5 merit. Det betyder att jag få inte merit på de kuser som jag fick betyg i?

Svar:

Hej,

Ja, man kan få max 2,5 merit så du får alltså ingen mer meritpoäng för kurser utöver det.

Lycka till! /Petra,SYV

16 sep 2021
Hur blir jag läkare?
Hej!
Jag går i nian och börjar nu tänka på vilket gymnasieprogram jag vill gå. Jag vill bli läkare, och vet att det är bäst att välja naturvetenskapsprogrammet. Finns det däremot andra program som också ger mig behörighet för att gå läkarlinjen efter gymnasiet? Och i så fall, måste jag välja några extra ämnen?

Svar:

Hej,

För att du ska bli behörig till Läkarprogrammet efter gymnasiet behöver du ha läst vissa kurser. Man behöver grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Du kan läsa detta på Naturvetenskapsprogrammet, Komvux eller på ett Naturvetenskapligt basår på högskola. Det finns inget annat program i gymnasiet som ger dig behörigheten.

Antagningspoängen för Läkarprogrammet på universitet/högskola är nästan alltid 22,5 poäng. För att få de poängen behöver man få A i alla ämnen under gymnasiet som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Man kan också skriva högskoleprovet och söka med det resultatet istället för gymnasiebetygen. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin