Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna


26 apr 2017
Hur vet jag att jag har läst Svenska 2?
Hej,
Skulle vilja veta ang mina slutbetyg när jag gick ut -95 i svenska. På betyget står det svenska på två rader. Ämneskod 6560S0 som jag tror är svenska A sedan 6560L0 är det svenska B?
Hur vet jag om kag har svenska A och B?
Med vänlig hälsning, Cecilia

Svar:

Hej Cecilia, 

Jag har tittat runt men verkar inte hitta ett direkt svar på detta, det jag har sett är att 6560S0 står för "Svenska" och 6560L0 står för "Svenska språket litteraturkunskap och språklig orientering". På denna sida är båda dessa ämneskoder för kurserna med i räkningen för Svenska 2 (Svenska B), här kan du se den: https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/behorighet/tabell-for-behorighetsbedomning/svenska-2svenska-som-andrasprak-2/. Fastän den kanske inte är helt relevant för just dig kan man ändå få ut lite information som behövs från länken. Sedan när det gäller behörighet kan det se väldigt olika ut då vissa gymnasieutbildningar kunde vara kortare då och man fick inte med de delar av kurserna som krävs idag. I vissa fall kan det vara nödvändigt att t.ex. läsa upp Svenska 2 (och ev. också Svenska 3 för grundläggande behörighet) på Komvux först. Jag hoppas detta hjälpte dig lite! 

Lycka till! /Aranja, SYV

25 apr 2017
Vilket program ska man välja för att bli läkare?
Hejsan! Undrade vilken linje man ska välja om man vill bli läkare? Rekommenderar ni någon skola?

Svar:

Hej, 

För att bli behörig och söka till Läkarprogrammet på universitet/högskola krävs följande kurser: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Då får denna behörighet direkt från Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap då man läser alla dessa kurser där. Här kan du se poängplanen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet

Om du är intresserad av en viss skola eller tänkt lite extra på några kan du här på vår hemsida https://www.gymnasium.se söka efter programmet och den ort du vill läsa på, resultatet blir då de skolor som erbjuder programmet i det området. Om du trycker på en skola kan du längre ner på sidan ev. se recensioner som elever har skrivit. Där kan du se vad eleverna själva tycker. Det kan också vara bra att besöka skolan eller testa att vara elev för en dag, det kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig med. 

Lycka till! /Aranja, SYV

25 apr 2017
Vilket program ska man läsa för att bli Sjuksköterska?
Vilka ämnen ska man läsa för att bli sjuksköterska?

Vilka gymnasieprogram ska man gå?

Hur många poäng behöver man för att komma in på den gymnasieprogram jag vill? (sjuksköterska vill jag bli)

Svar:

Hej, 

För att bli Sjuksköterska måste man gå en utbildning på universitet/högskola. Behörighetskraven för den utbildningen är grundläggande behörighet och Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du väljer helt själv vilket program du vill läsa men det är bra att tänka på att du läser dessa kurser. T.ex. kan du läsa Samhällsvetenskapsprogrammet och lägga till kursen Naturkunskap 2 för att bli behörig, eller Estetiska programmet och lägga till Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a2 osv. Om du väljer ett yrkesförberedande program behöver du även lägga till kurser för grundläggande behörighet då kan det bli lite tajt att hinna med alla kurser under gymnasietiden. Ofta kan Naturkunskap 2 ersättas med Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 då får du direkt behörighet från t.ex. Naturvetenskapsprogrammet. Här kan du läsa om alla nationella program och se poängplanen för programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020.

Antagningspoängen kan se olika ut från skola till skola, och vilket program det handlar om. Du kan titta på förra årets antagningspoäng här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542 att få en idé om hur det kan se ut. Din studie- och yrkesvägledare kan också hjälpa dig med det när du har bestämt dig. 

Lycka till! /Aranja, SYV