Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


14 jan 2022
Behörighet för att bli sjuksköterska
hej,
jag är intresserad av att läsa till sjuksköterska. Jag har alla gymnasieämnen och läser nu Engelska 5 för att det är bara det jag saknar. Min fråga är då kan jag komma in med engelska 5 eller måste jag ha engelska 6 också? Jag har väldigt svårt med engelskan. Tacksam för svar

Svar:

Hej! 

För att uppnå grundläggande behörighet till högskolan måste du ha läst engelska 6. En ide är att du gör en plan med din lärare för hur du ska utvecklas för att kunna klara av engelska 6. Utöver grundläggande behörighet behöver du även ha  ha godkända betyg i Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 för att bli behörig att söka programmet. Lycka till! 

Cecilia, Syv 

13 jan 2022
Jobba på ambulansen som sjuksköterska
Hej! Jag skulle gärna vilja bli ambulandsjukvårdare och jag undrar om man kan gå vård och omsorgs programmet för att kunna bli det. Isåfall också vilka kurser man måste lägga till för att kunna få högskolebehörighet.

Svar:

Hej! 

För att få grundläggande behörighet för högskolestudier från vård och omsorg behöver du lägga till engelska 6 och svenska 3, förslagsvis som programfördjupning om skolan kan erbjuda det. Utöver detta behöver du även läsa matematik 2 för att uppfylla den särskilda behörigheten. Prata med skolan så de kan erbjuda dessa tre kurser som programfördjupning eller individuella val. Efter sjuksköterskeutbildningen behöver du läsa en specialisering för att få jobba på ambulansen. Hoppas informationen var till hjälp, lycka till ! 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, Syv 

13 jan 2022
När välja inriktning
Hej jag har en fråga angående gymnasieval av inriktningar inom naturvetenskap (sam, na). Det jag funderar på är om man måste välja inriktning vid ansökan av linjen när du ska börja eller kan bestämma fig i ett senare skede?

Svar:

Hej! 

Som jag förstått det så väljer man inriktning redan när man söker, då platserna är begränsade är det viktigt att välja det man är mest intresserad av att gå. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, Syv


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin