Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna


30 maj 2023
Hur räknas modersmål i gymnasiebetyget?
Hej!
Om jag första året i gymnasiet F:ar på spanska, men kommer ändå byta till modersmål andra året, på vilket sätt påverkas min slutgiltiga meritpoäng? Kommer det ha en stor påverkan eller kommer modersmålens betyg gälla mer eftersom jag kommer ha det i både tvåan och trean?

Svar:

Hej,

Modersmål är inte en obligatorisk kurs i gymnasiet och den ger inte heller någon extra meritpoäng. Ibland kan man läsa sitt modersmål som modernt språk för att skolan kan erbjuda det, isåfall räknas det med i betyget OCH man får meritpoängen.

Man kan också läsa modersmål som individuellt val och då ingår det i meritvärdet (men ger inte meritpoäng). Har du läst modersmål som utökade kurser kommer de inte att räknas med i betygen alls. Jag vet inte inom vad du har läst modersmål som så kolla med din skola hur det kommer att räknas för dig. Jag vet inte heller hur din skola tänkt kring ditt f i spanska så prata med din spanskalärare om det.

Lycka till! /Petra,SYV

30 maj 2023
Hur blir jag jurist?
Hej
Vilka HL respektive SL kurser behöver jag läsa på IB-programmet för att bli behörig till juristprogrammet? Därtill undrar jag hur man får 2.5 poäng extra meritpoäng om man läser IB.

Svar:

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

 Den särskilda behörigheten till Juristprogrammet är Historia 1b / 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Du ska prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan för att få hjälp att se över din studieplan och se till att du läser motsvarande kurser.

Sökande med IB-examen får på samma sätt som elever inom svenska gymnasieskolan tillgodoräkna sig meritpoäng i moderna språk, engelska och i matematik och då maximalt 2,5 poäng. 

Lycka till! /Petra,SYV

30 maj 2023
Hur kommer jag in på Tandläkarprogrammet?
Jag går i vård och omsorgsprogrammet 1an. Jag planerar att utbilda mig till tandläkare men jag undrar hur jag ska få 21:22,0 i merit. Måste jag Få ett A på alla ämnen i gymnasiet t.ex psykiatri, omvårdnad, idrott, Anatomi osv? Och vad blir meriten om jag får C på alla ämnen i vård. Jag vet också att jag måste studera andra ämnen i komvux. Måste jag också få A där.
MVH

Svar:

Hej,

För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Så ja, du måste få i allt, både i gymnasiet och på Komvux om du läser in behörigheten där. Du kan även välja att läsa in behörigheten på ett naturvetenskapligt basår på högskola/universitet. Då påverkar det inte ditt meritvärde och du behöver inte få A i allt. Så har du, när du går ut Vård-och omsorgsprogrammet, A i allt så är det en bra idé att gå basåret på högskola. Men om du inte har det och måste höja meritvärdet ska du istället välja komvux.

Det finns också andra sätt att komma in på Tandläkarprogrammet som högskoleprovet och alternativt urval. Så titta även på dessa alternativ.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin