Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


20 okt 2020
Kommer jag in i gymnasiet?
Hej, Jag går i 9an och jag har A i alla ämnen förutom idrott. Jag har ett F i idrott och jag vet inte om jag kommer kunna gå in något gymnasium pga det.

Svar:

Hej,

Godkänt i idrott är inte ett krav för att vara behörig till gymnasiet så du behöver inte oroa dig för det.

Lycka till! /Petra,SYV

20 okt 2020
Hur blir jag advokat?
Hej, jag går natur första året på gymnasiet och undrar vad som behövs för att bli advokat om du skulle kunna hjälpa mig och hur höga betyg jag behöver mvh

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli advokat! För att bli jurist och advokat går man Juristprogrammet på högskola/universitet. När man är färdig med juristutbildning kan man fortsätta till advokat. För att kunna gå Juristprogrammet efter gymnasiet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2.

Antagningsstatistik till högskolan kan du se på UHR.se. Vad som krävs skiljer sig mellan olika högskolor, orter och terminer. 

Lycka till! /Petra,SYV

20 okt 2020
Hur får man behörighet i svenska från utlandet?
Hej!
Vi har funderingar på att flytta hem till Sverige nästa sommar efter många år i Tyskland. Min dotter som är 14 år går i nian i Tyskland (här börjar man ett år tidigare). Min fråga är: skulle hon kunna börja på gymnasiet eller vore det bättre att hon "går om" nian, tillsammans med de i samma ålder? Hon har gått flera år på svenska skolan i Frankfurt på lördagar men tror inte detta skulle räcka som behörighet. Svenskan i tal är bra men inte i skrift. Finns det något vi skulle kunna göra för att förbereda henne bättre på svenskan?
Tack för svar!

Svar:

Hej,

Det är upp till er om hon ska gå om ett år eller fortsätta till gymnasiet. På gymnasiet går det olika åldrar även om det är vanligast att alla är samma ålder. För att ha behörighet till svenskt gymnasium behöver man betyg i svenska från grundskolan. Om man har kunskaperna kan man göra prövningar för att få betyg i kurserna men om man inte har det kan man kolla på möjligheterna att läsa grundskolesvenskan där ni bor nu. I svenska skolan eller Sofia distans. 

Lycka till! /Petra,SYV


Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin