Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


11 jun 2021
Kan man ändra ett gymnasiebetyg?
Hej, jag går i gymnasiet. Jag vet inte om det är någon fråga ni kan besvara. Men det är så här att jag mailade min lärare och frågade om vilket betyg jag skulle få i ett ämne och läraren bokstavligen skrev till mig att jag skulle få ett B men nu när betygen kommit står det ett C. Jag vet inte vad jag ska göra då jag tycker att det är orättvist och jag vet inte heller hur jag ska komma i kontakt med läraren då det är sommarlov. Finns det ens någon möjlighet att ändra på betyg som är redan satta?

Svar:

Hej,

Vad tråkigt att de ändrades! Läraren var kanske inte helt klar med bedömningen när hen skrev att du skulle få ett B. Men du vill ju ändå veta vad det var som drog ned betyget. Försök kontakta någon på skolan, till exempel rektorn. Någon borde finnas tillgänglig att kontakta. Om betyget blev fel i misstag så går det att ändra men inte om läraren har gjort bedömningen medvetet.

Lycka till! /Petra,SYV

11 jun 2021
Ska jag ge upp på gymnasiet?
Hej, jag är 16år och ska börja på IM efter sommarlovet. Jag pallar inte me de och vill skita i allt för att de finns ingen anledning och de känns som att jag har gått i grundskolan helt i onödan och de har vart as jobbigt i skolan pga min adhd och mina skrivsvårigheter och sånt. Går de att hoppa av allt och hur ska jag göra så att jag slipper gå på Im, vill verkligen inte gå där när jag vet att alla mina kompisar har kommit in. Känner att de inte spelar nån roll va jag än gör så kommer jag misslyckas, vill bara va hemma och känner just nu att jag skiter i allt.

Svar:

Hej,

Ge inte upp än! Gymnasiet, även IM, kan bli helt annorlunda än grundskolan så du förlorar inget på att testa. Ingen behöver gå gymnasiet men det är väldigt svårt att få jobb utan att ha gått gymnasiet så därför rekommenderas det verkligen.

Det är lättare om du kan välja ett program som intresserar dig, IM har ju olika inriktningar så jag vet inte vilken du ska gå. Men hursomhelst kan du iallafall fortsätta till ett program som du vill gå och det finns även lärlingsprogram för den som vill tillbringa största delen av sin skoltid på en arbetsplats istället.

Ta upp din ADHD och skrivsvårigheter med din nya skola så du vet vilken hjälp du kommer att få där och prata med skolans kurator om hur du mår och hur du känner inför att misslyckas. Många känner ibland att de vill ge upp men tillslut hittar man nya vägar fram. Kan du kontakta din kurator på grundskolan redan nu för att prata om det så rekommenderar jag verkligen det.

Lycka till! /Petra,SYV

10 jun 2021
Vilket gymnasium är bäst?
Hej!
Jag undrar om vilket gymnasium är bäst i Växjö?

Svar:

Hej,

Det finns inget gymnasium som är generellt bäst men det du kan göra är att försöka bilda dig en egen uppfattning om de skolor som finns. Det kan du göra genom att läsa om dem här: https://www.gymnasium.se/. Du måste först välja ett program sedan kan du välja ort så får du upp en lista på de skolor som finns. Ibland finns recensioner för skolorna och man kan också kontakta skolorna och ställa frågor för att ta reda på mer om dem.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin