Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! chatten är stängd under juli månad.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

02 aug 2022
Kan jag läsa om en kurs på gymnaiset?
Om jag inte klarade engelska 5 kan jag läsa om det i 3an om jag inte väljer engelska 7

Hej,

Ja, om man inte klarat en kurs så brukar skolan ge en möjlighet att läsa den igen. Men bara din skola kan svara på hur det blir för dig så prata med din lärare i engelska eller med skolan rektor.

02 aug 2022
Kan jag byta gymnasium utan att gå om?
Hej!
Jag går Hotell-och turism, lärlingsutbildning, och ska börja tvåan om några veckor. Jag har just nu betyg i allt utom matematik. Kan jag byta till barn- och fritid utan att gå om ettan?

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieskolan du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om. Hur det blir för dig kan jag inte säga utan du måste ta reda på det genom din SYV i skolan.

Hur funkar särgrundskolan?
Hej. Min syster ska börjar 9:an i höst på särskola. Undrar om man kan följa grundskola läroplanen fast i grundsärskolan? Hon har haft utredning i våras har ingen diagnos eller nåt, men hon vill gärna söka samhällsvetenskapsprogrammet eller ekonomi på vanliga gymnasiet.

Hej,

Nej, om man går i grundsärskolan kan man inte följa läroplanen för grundskolan. Hon bör prata med sin studie-och yrkesvägledare i skolan så att hon blir klar över hur hennes möjligheter ser ut när det gäller gymnasiet och fortsatta studier.

Medlemslogin