COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

02 aug 2020
Hur kan jag bli tandläkare efter ett yrkesprogram?
Hej! Jag läser hotell och turism men tänkte jag att bli en tandläkare jag ska bara fråga vad är krav för att bli tandläkare tack

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Då behöver du grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Du kan läsa in kurserna du saknar efter gymnasiet. Du kan göra det på Komvux men du kan också välja att gå ett naturvetenskapligt basår på universitetet. Prata också med din skola och lägg till de kurser du kan redan nu.

02 aug 2020
Ska jag byta gymnasieprogram?
Hej!
Jag ska börja gymnasiet efter sommarlovet och jag har insett att jag har valt fel. Jag har valt barn o fritid och jag vill byta till teknik.
Jag har D i matte och inom no ämnen har jag d och c. Skulle det vara tufft för mig om jag bytte till teknik. Jag har ganska svårt för matte men om jag satsar så vet jag att jag klarar, samma med no ämnen. Så kommer jag klara av teknikprogrammet eller ska jag ha kvar barn o fritid? Gillar inte att jag med barn.
Tacksam för svar!

Hej,

Du får fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid No-ämnena. Teknikprogrammet har mycket matte, kemi och fysik och det är något du måste vara beredd på om du väljer det. Men ingen kan veta hur det kommer att gå i förväg.

Om du vill byta så måste du dock försöka hitta en skola som har en ledig plats på Teknikprogrammet och det är inte alltid så lätt. Men behåll den plats du har och leta under tiden om du vill byta. När du börjar skolan kan du prata med skolans Studie-och yrkesvägledare om dina tankar så du får hjälp att tänka igenom skaken ordentligt.

02 aug 2020
Hur får jag tag på min gamla betyg?
Hej jag har nyligen gått ut gymnasiet och ska söka naturkunskaps kursen hos komvux men vet inte riktigt hur jag kan få tag på mina betyg, kan jag ladda hem dem från antagning.se eller måste jag ta kontakt med min gamla skola?

Hej,

Om du inte har dina betyg så kan du fråga din gamla skola om de kan skicka dem. De finns även på Antagning.se om du gjort en ansökan till högskolan.

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin