Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


09 nov 2019
Vilket gymnasieprogram ska jag välja om jag vill bli flygingenjör?
Hej!
Jag undrar vilken program/linje och vilken gymnasium som gäller om man vill bli flygingenjör?
Tack!

Svar:

Hej,

Ingenjörer som arbetar inom flygindustrin kan man ha många olika ingenjörsbakgrunder, t.ex.Maskinteknik, Energi- och miljöteknik, Elektroteknik, Datateknik, Teknisk Fysik  m.m. Men det brukar vara samma eller åtminstone liknande behörighetskrav oavsett vilken ingenjörsutbildning du väljer efter gymnasiet. Det brukar vara Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Den behörigheten kan man få från Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Vilken skola du vill gå spelar ingen roll för behörigheten så du kan välja en skola som du tror passar dig.

Lycka till! /Petra,SYV

09 nov 2019
Är det någon skillnad på olika gymnasieskolors inriktningar?
Hej!

Jag undrar om det är någon skillnad på vilken skola man går på med samma inriktning.

Mvh Rocky

Svar:

Hej Rocky,

Det är ingen skillnad när det kommer till vilken behörighet du får. Programmen och inriktningarna består av samma kurser så länge de inte handlar om specialvarianter. Så när det kommer till skola kan du tänka på andra saker. Till exempel hur stämningen verkar vara på skolan, hur lång resväg du får till skolan och andra saker du tycker är viktigt.

Lycka till! /Petra,SYV

08 nov 2019
Kan jag bli fastighetsmäklare?
Hej, jag ligger på ungefär 180-190 meritpoäng. Jag undrar om det är möjligt att kunna utbilda sig till fastighetsmäklare ändån? eller måste man ha 300 meritpoäng. Ska välja gymmnasium snart så jag kollar runt på lite olika program och yrken.

Svar:

Hej,

Vad kul att du vill bli mäklare! Dina betyg från grundskolan behöver egentligen inte påverka dina chanser att bli fastighetsmäklare särskilt mycket. För att bli fastighetsmäklare så  behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så det är dessa kurser du bör läsa i gymnasiet.

De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi. Men om du väljer till matte 3 på juridikinriktningen så får du behörigheten från den inriktningen också. Du kan även få behörighet genom att lägga till matte 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Om du efter gymnasiet skulle ha för låga betyg för att komma in på Fastighetsmäklarutbildningen så kan du göra högskoleprovet eller höja dina betyg på Komvux. Men det är inget du behöver tänka på nu utan nu kan du fokusera på att titta på vilka gymnasium och program du kan komma in på.

Om du söker på skolor här på gymnasium.se så kan du välja att söka på ett program och en ort. Då får du upp en lista med skolor som har programmet. Sedan kan du även klicka på "visa alla filter" och där fylla i vilken antagningspoäng du vill att skolan ska ha. Då får du en bra översikt över hur du ligger till med din nuvarande meritpoäng.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin