Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


02 feb 2023
Vad krävs för att bli tandläkare?
Hej!
Jag har en fråga angående tandläkare programmet. Behöver jag läsa biologi 1+kemi 1+ fysik 1 för att bli behörig till programmet eller räcker det med att jag ska läsa biologi 2+ kemi 2 och fysik 2

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4.

Lycka till! /Petra,SYV

02 feb 2023
Ska man bifoga nån bilaga vid gymnasievalet?
Ska man bifoga nån bilaga vid gymnasievalet?

Svar:

Hej,

I vissa fall, om det är något speciellt,  gör din studie-och yrkesvägledare det. Du kan fråga hen om du har frågor om din ansökan.

Lycka till!/Petra,SYV

01 feb 2023
Kan jag gå gymnasiet i ett annat land?
Hej jag går andra året på gymnasiet och vill flyta till Engeland eller ireland. Min fråga är kan man läsa klart gymnasiet i England eller ireland? Och jag går på vård och omsorg programmet.

Svar:

Hej,

Det kan bli svårt att läsa klart ett svenskt yrkesprogram i ett annat land då det inte finns någon annanstans, iallafall i just den formen. Men det är möjligt att. gå gymnasiet i andra länder om man flyttar. Det finns en risk att man då måste börja om igen så det bästa är nog om du går klart gymnasiet i Sverige innan du flyttar.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin