Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

23 aug 2019
Är det svårt att komma in på svensk högskola från IB-programmet?

Hej!

Jag hade börjat studerar IB (internationell baccalaureate) programme i årkurs 1 för 2019. Mitt problem är att alla som väljer att studera i det programmet planerar att studera utomlands, men jag kan inte studera utomland för flera anledningar särskilt att jag är inte svenskt medborgare och har begränsad lander att resa till. Jag önskar att plugga i läkare linje eller apotakare. Efter nya lager i svergie blir det jätte svart att komma in medicinsk universitet. Eftersom jag skulle behöva ha 45 pöang i IB som motsvarar 20 pöang i svenskt programme. Plus att jag får inte plugga all tre naturvetenskap ämnena i IB och då jag skulle behöver kompletera i Kumvux. Jag känner mig totalt död inuti. Jag ville fråga om vilka alternativ har jag att kunna kanske upphöja mitt IB pöang med att ta svenskt kurser. Jag hade valt IB eftersom jag tänkte det skulle vara lättare för mig att få högre betyg. Jag bara hade bott i Sverige för 2 år och mitt svenka är inte i samma nivå som gymnasiet elever. Snälla hjälpa mig vad kan jag gör.

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av medicin! Om du är orolig för hur du ska uppnå behörighet och tillräckligt hög betygspoäng för att komma in ska du prata om det med din skola. Gå till din studie-och yrkesvägledare i din skola så får du hjälp med att planera för detta. I Sverige ger IB-examen en grundläggande behörighet till högskoleutbildning och precis som med de nationella programmen, avgörs särskild behörighet av dina ämnesval.

IB-poäng konverteras till svenska poäng, där 43 poäng (utav 45 max) motsvarar 20,0. IB-elever har också ha möjlighet att få meritpoäng. Det är inte omöjligt att komma in på läkar eller apotekarprogrammet för att du har gått IB. Däremot är det höga meritpoäng som gäller för alla som söker till Läkarprogrammet, oavsett vilket program du har gått. Din skola är säkert väl insatt i detta och kan ge dig bra information. Det finns ingen anledning att tro att allt är kört bara för att du går IB.

22 aug 2019
Vad händer om man får f i engelska?
Hej! Jag studerar i ett yrkesprogram på gymnasiet och det är andra året för mig. Jag har en fråga det är så svårt för mig och klara engelska så vad händer om jag inte klarar den kursen under hela gymnasietiden? Kan jag få jobb i framtiden? för jag tänker inte på att läsa vidare efter gymnasiet.

Hej,

Om du som elev känner att du har mycket svårt att följa undervisningen i gymnasieskolan och bli godkänd i dina kurser bör du kontakta någon på skolan. Om rektorn sedan ser att du har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att du får den hjälp du behöver för att du ska klara av dina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning. Att klara engelskan är viktigt eftersom den behövs för att du ska få din gymnasieexamen. Därför ska du se till att du får den hjälp du behöver med den. Det är inte omöjligt att få jobb även om du inte skulle få din examen men absolut fördelaktigt på arbetsmarknaden att ha en fullständig gymnasieexamen.

22 aug 2019
Kan jag byta gymnasieskola?
Jag har nu varit på ett gymnasium i en vecka. Jag bor på internat på skolan också men jag inser att jag verkligen inte trivs på skolan och jag vill byta. Dock finns det ingen av samma linje runtomkring mitt hem och jag vet att jag inte vill va kvar här för jag har ångest varenda dag. De ända två alternativen jag har kommit på är att stanna kvar o pressa mig fram under tiden jag mår dåligt på den här skolan eller byta skola och linje helt. Men jag vet inte vilken linje jag helst skulle vilja gå annars. Just nu går jag naturvetenskap. Det känns också som att det är för svårt för mig och det känns som att det inte kommer gå så bra för mig om jag fortsätter här om jag fortsätter må dåligt. Finns det några andra alternativ eller måste jag ta en av de svåra besluten? Jag vet ju inte ens om jag kan byta till nån annan linje för jag vet inte om de finns plats. Och snälla säg inte att jag ska vänta ut de för jag kommer må bättre sen för de känns verkligen inte bra på detta gymnasium.

Hej,

Om du absolut inte trivs på din gymnasieskola eller i din gymnasieklass bör du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan. De är till för att hjälpa dig så att du trivs på skolan och känner dig trygg. Till att börja med ska de hjälpa så att du trivs och mår bra så du kan gå kvar i din gymnasieskola och i din gymnasieklass. Om detta inte fungerar bör du prata med din rektor eller studie- och yrkesvägledare för att få byta gymnasieklass eller skola.

Med din Studie-och yrkesvägledare kan du ta reda på vilken utbildning som passar dig bäst om den nuvarande inte är ett alternativ någon annanstans. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser. Det är möjligt att det är svårt att hitta en ledig plats på en skola och ett program du vill gå men om du bestämt dig för att du inte vill gå kvar så kan du inte göra så mycket annat än leta tills du hittar en ledig plats någon annan stans.

Medlemslogin