Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna


22 aug 2017
Hur höga betyg behöver jag för att bli apotekare?
Hej!
Jag går på naturprogrammet förata år. Jag undrar vilka betyg behöver man få minst i ämnerna för att komma in på apotekarprogrammet på universitet?

Svar:

Hej, 

Antagningspoängen för apotekarprogrammet på universitet/högskola kan se olika ut beroende på vilket universitet man söker till, vilket urval man hamnar i och om man söker till höst- eller vårterminen. I regeln brukar antagningspoängen vara lägre under vårterminen än höstterminen. Man kan säga att antagningspoängen ungefär ligger mellan 19 och 21 poäng. 

När man får ett meritvärde i gymnasiet består den av två delar, jämförelsetalet och meritpoängen. Jämförelsetalet är själva betygen i varje kurs som man har läst under alla tre år på gymnasiet och meritpoängen är de extra poängen man kan få av vissa kurser, t.ex. Engelska 7 och moderna språk 3 och 4. Man kan få max 20 poäng i jämförelsetal, och max 2,5 meritpoäng som tillsammans blir 22,5 poäng.

T.ex. om man får C i alla ämnen blir jämförelsetalet 15 poäng och om man får A i alla ämnen blir jämförelsetalet 20 poäng. Om du vill komma upp till t.ex. 21 poäng (där 2,5 är meritpoäng) behöver du alltså höga betyg i nästan alla ämnen, där en majoritet är betygen B-A. Jag förstår att det kan kännas lite rörigt med alla begrepp och siffror men här kan du försöka räkna ut ditt betyg och se vad du ungefär behöver i varje ämne för att komma upp till det meritvärde du vill: https://www.gymnasium.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/Gy-2011 och här kan du läsa om att räkna ut ditt meritvärde på egenhand: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Rakna-ut-ditt-meritvarde/. 

Lycka till! /Aranja, SYV

22 aug 2017
Kan jag söka till gymnasiet nästa år om jag fyller 19 i år?
Hej!
Jag fyller 19 år i 11 september på den här året.
Kan jag söka till gymnasiet nästa år?

Svar:

Hej, 

Behörighetskraven för gymnasiet är bl.a. att man börjar senast det första kalenderhalvår man fyller 20 år, vanligtvis betyder det att man söker till gymnasiet när man fortfarande är 19 år. För din del betyder det tyvärr att du skulle ha sökt till gymnasiet i år för att hinna. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att se över dina möjligheter att gå på komvux eller folkhögskola där du kan läsa upp gymnasiet. Åldersgränsen för komvux är att man är minst 20 år gammal när man startar, då kan du t.ex. börja nästa år. Du kan kontakta komvux i din kommun för att få veta mer om hur du kan söka! Här kan du läsa mer om behörighetskraven för gymnasiet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

22 aug 2017
Varför kom jag inte in på det program jag sökte till?
hej!

jag kan fråga här varför i somhar inte kom in på den linje jag sööka hippologi på polhem. jag hade så mykcket merit alltså gud jag borde jag kommit in.

tack

Svar:

Hej, 

Vad tråkigt att du inte kom in på den skola och det program du var intresserad av! Det är svårt att säga varför du inte blev antagen. Antagningsprocessen utgår först ifrån behörighet och sedan meritvärdet. De som har högst betyg av alla behöriga sökande erbjuds en plats först, och sedan den med näst högst betyg och så fortsätter det tills alla platser är fyllda. Om du står som reserv på skolan kan du se vart du ligger på reservlistan om du loggar in på ditt antagningskansli, på samma plats där du såg ditt resultat. Du kan också kontakta studie- och yrkesvägledaren på den skolan för att höra med de om hur det ser ut med reservantagningen och hur många platser det ungefär finns. Rektorn på skolan kan besluta att fler elever blir antagna på programmet, så efter att reservantagningen är över i mitten av september ungefär, kan du vända dig till rektorn direkt! Här kan du läsa lite mer om antagning och reservantagning: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV