Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna


26 maj 2018
Kan jag bli advokat om jag går Samhällsprogrammet?
Hej Syv!
Jag vill bli Advokat men valde att gå på Sambeteende, jag vill inte gå ekonomi programmet... hur ska jag göra?

Svar:

Hej,

Du behöver inte gå Ekonomiprogrammet för att bli advokat. För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program.

När man är färdig med juristutbildning kan man fortsätta till advokat. För att bli advokat måste man arbeta i minst 3 år som jurist och sedan kan man ta advokatexamen, här kan du läsa mer: https://www.advokatsamfundet.se/Att-bli-advokat/. 

Lycka till! /Petra,SYV

26 maj 2018
Hur blir jag psykolog?
Hej... jag har undersköterska utbildning och jag undrar vad behöver jag att plugga för att bli en psykolog. Tack

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli psykolog! För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Psykologutbildningar finns på flera universitet och högskolor och omfattar fem års studier. När utbildningen är klar så måste man utföra ett års handledd praktisk tjänstgöring (PTP) för att sedan ansöka om psykologlegitimationen. Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372. Antagningspoängen brukar ligga högt för psykologiprogrammet. Exakt hur hög den brukar vara på den skola du vill gå kan du leta på här: https://statistik.uhr.se/.

Lycka till! /Petra,SYV

25 maj 2018
Kan antagningspoängen höjas?
Hej, jag undrar om man har stora chanser att komma in på sitt förstahandsval om man ligger exakt på preliminär meriten som i detta fallet är 172,5. Gymnasiet är nämligen det mest sökta i kommunen och kan det höjas så mycket att det blir mer är preliminär vals meriten?

Svar:

Hej,

Det går tyvärr inte att uttala sig om vad lägsta antagningspoängen kommer att bli på förhand men ja, det är möjligt att det höjs mer en vad det var i preliminär valet.

Lycka till! /Petra,SYV