Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! 

Just nu har vi många inkommande frågor, men vi arbetar så fort vi kan med att besvara dem.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


19 jan 2020
Vad är antagningspoängen till gymnasiet jag vill gå?
Hej!
Jag undrar egentligen bara vad man behöver för betyg och hur mycket meritpoäng man behöver för att komma in på ekonomiprogrammet
//Alicia

Svar:

Hej Alicia,

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Lycka till! /Petra,SYV

05 jan 2020
Får jag välja gymnasium själv?
Hallå 👋.
Ska börja gymnasiet om ett tag och mitt gymnasium som är i min stad är rent ut sagt skit. Vill gå ett gymnasium i stockholm men mina föräldrar tvingar mig att gå här. Även fast jag har familj som bor där, om jag får tillåtelse att bo där kan jag flytta dit då eller måste jag lyssna på mina föräldrar och gå på mitt gymnasium som gör att jag mår psykiskt dåligt.

Svar:

Hej,

Man kan söka gymnasium i andra kommuner och man har rätt att välja gymnasieskola själv. Däremot så har man inte rätt att flytta som minderårig utan sina föräldrars medgivande. Så du behöver diskutera detta med dina föräldrar och försöka hitta en lösning som ni båda är nöja med. 

Lycka till! /Petra,SYV

05 jan 2020
Kan jag söka till gymnasiet med betyg från 8:an?
Hej
Jag pluggar utomlands just nu och har en liten fråga, på gymnasieantagningens hemsida står det att om man har slutbetyg sen tidigare från svensk grundskola konkurrerar du med dessa betyg. Stämmer det? ifall det gör det kan jag då söka till ett gymnasium utan att behöva söka till en introduktion? , för att jag har betyg från 8:an och nedåt.

Svar:

Hej,

Med slutbetyg från grundskolan menas att man har gått ut klass 9 med godkända betyg. Det är med slutbetyget från 9:an som man söker på till gymnasiet. Men även slutbetyg från en utländsk grundskoleutbildning kan fungera med vissa tillägg (oftast är det svenska som fattas). Kontakta skolan du vill söka till för mer hjälp om du vill söka med utländska grundskolebetyg. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin