Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


11 nov 2018
Vilka betyg krävs för att bli läkare?
Hej!

Jag har hoppat runt på två andra gymnasie skolor. Jag pluggar natur och går i år ett. Det ser bra ut för mig i alla ämnen utom matte. Min dröm är att bli läkare, vad jag gå ut med i år ett, två samt tre för att uppnå min dröm? Vad är det här med högskolebetyget alla snackar om? Är det svårare för mig att få betyg på exempelvis borgasskolan än vad det är för någon i Einar hansengymnasiet om vi pluggar samma program?

Om jag går ut ettan med helt okej betyg fast klarar mig mycket bra i tvåan och trean kommer jag då kunna klara det?

Svar:

Hej,

Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Skulle du inte ha tillräckligt i betyg när du är klar med gymnasiet kan du skriva prövningar på Komvux eller/och göra högskoleprovet. Det är de alternativen man har för att öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning.

Det ska inte vara någon skillnad i hur svårt eller lätt det är att få ett visst betyg. Det finns riktlinjer för betygssättningen som lärarna följer.

Lycka till! /Petra,SYV

11 nov 2018
Kan man bli polis efter Ekonomiprogrammet?
Kan man utbilda sig till polis genom Ekonomiprogrammet - Juridikinriktningen?

Svar:

Hej,

Kul att du vill bli polis! För att vara behörig till Polisutbildningen behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Först och främst behövs det grundläggande behörighet. Sedan behövs det även Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Historia 1b eller1a1+1a2. Ekonomiprogrammets båda inriktningar ger dig den behörigheten så det går jättebra att välja juridikinriktningen.

För att bli behörig till polis yrket finns det, förutom ovanstående krav, fler krav man måste klara av. T.ex. finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka. Här kan du läsa lite mer om polisyrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/polis-11183.

Lycka till! /Petra,SYV

11 nov 2018
Vilket program ska jag gå om jag vill bli journalist?
Hej jag går i nian och är osäker på vad jag vill göra i framtiden men är förtilfället väldigt intresserad av journalist yrket. Tänkte först gå sam media men om jag inte vill bli journalist är det programmet inte super bra senare. Är det möjligt att gå samhäll samhäll och läsa till någon journalistik kurs om det finns på skolan man väljer?

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli journalist! Behörigheten som krävs för att gå på journalistprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande gymnasieprogram. Så du kan välja vad du vill och fortfarande söka till Journalistprogrammet. Om du vill läsa kurser i journalistik på gymnasiet så finns det möjlighet att göra det inom ditt individuella val så länge skolan kan erbjuda de kurserna.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin