Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

07 maj 2021
Vad händer om jag får f i tyska?
Jag går på samhällskunskap och har tyska som moderna språk men det går inte bra för mig och tror att jag kommer få ett F, om jag nu får ett F vad händer nästa år när jag ska fortsätta med tyska? Kommer jag att få börja om eller?

Hej,

Du måste prata med din lärare om vad du bör göra för att bli godkänd i kursen. En elev i gymnasieskolan som fått F på en kurs har rätt att läsa om den. Om eleven inte fått betyg eller fått betyget F har han eller hon rätt till prövning. Det är möjligt att fortsätta med ett ämne på gymnasiet även om man fått f tidigare men det blir mycket svårare att hänga med så det är bra att försöka klara kursen först.

06 maj 2021
Hur kan jag jobba inom internationella organisationer?
Hej!
Jag vill bli läkare men samtidigt jobba med internationella förbund, som FN, NF och EU. Jag har många idéer och vill påverka samhället positivt. Mina lärare supportar mig till det. Men vilken linje ska jag ta för att jobba med Samhällsämnen och Naturvetenskapsämnen. Går i åttan och har A i alla ämnen. Vill gärna hitta ett gemensamt linje för båda yrken så att jag kan ta högskolor och kurser senare för båda yrken.

Hopps jag får ett svar snart.

Hej,

För att du ska få den behörighet du behöver till Läkarprogrammet behöver du läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur. Den ger dig även behörighet till andra samhällsvetenskapliga utbildningar. Det finns många olika jobb inom FN och andra internationella förbund så det är inte ett yrke i sig. Men du kan fortsätta läsa på om vad man kan göra inom dessa organisationer och fundera på vad du skulle vilja göra där.

06 maj 2021
Kan jag fortsätta gymnasiet när jag flyttar?
Jag går just nu åk 1 på ekonomiprogramet men jag ska flytta till en ny kommun i sommar. Jag skulle helst vilja fortsätta på ekonomi i år 2 i den nya kommunen men går det? Måste jag börja om på annan linje om det inte finns lediga platser i någon av ekonomiklasserna som är lika gamla som mig?

Hej,

Det brukar vara möjligt att fortsätta på programmet man gått när man flyttar. Man ska kontakta sin nya kommun så d kan hjälpa en att hitta en plats.

Medlemslogin