Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Aranja svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna

17 okt 2017
Varför frågar skolan efter läkarintyg vid frånvaro?
Frågar för mitt barnbarn som går i 9;an
Hon har en tarmsjukdom och måste vara hemma lite då och då pgv smärta. Hon har toppbetyg iallafall. A i många ämnen. Nu kräver skolan läkarintyg om hon inte varit i skolan 80%. Kan det vara sant ? Att en jätteduktig elev inte ska kunna söka till gymnasiet även om man har toppbetyg. Hon tar skolan seriöst och vill verkligen plugga vidare.
Tacksam för svar.

Hej,

Jag förstår att det känns tråkigt att få såna krav på sig när man gör sitt bästa utefter sina förutsättningar och dessutom lyckas så bra med det. Jag tror att det är så att skolan frågar efter läkarintyg för att det ska bli dokumenterat att hon har en giltig orsak att vara borta. Har man frånvaro utan en giltig orsak så kan det ju ses som skolk. Lämna in ett läkarintyg för din dotters tarmsjukdom där det framgår varför hon måste vara borta från skolan då och då. Och prata med rektor och lärare om detta så tror jag att det kommer att ordna sig bra. Skolan frågar troligtvis om läkarintyg för att dom måste följa reglerna och ifrågasätter knappast att din dotter är duktig i skolan.

Om ni ändå finner att det inte fungerar och skolan inte kan ta hänsyn till henne och hennes individuella behov skulle jag vilja tipsa dig om att man kan läsa gymnasiet på distans. Det är vanligt att göra om man bor utomlands men det är möjligt att göra av andra skäl också. Kanske skulle det passa din dotter bättre och vara en möjlig lösning om den vanliga skolan inte fungerar för henne? Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/distansundervisning-gymnasiet-4506.

Lycka till! /Petra,SYV

17 okt 2017
Kan jag byta program mitt i terminen?
Hej Har gått nån månad på naturbruk men känner att jag inte trivs, Kan man byta mitt i läsåret eller måste man vänta?

Hej,

bland så väljer man fel och vill byta. Det första du ska göra då är att ta kontakt med den skola du vill byta till. Du frågar då rektorn eller Studie-och yrkesvägledaren på den skolan om det finns lediga platser på programmet du vill gå istället. Om det finns det så kan dom hjälpa dig att byta. Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt. Ju tidigare du kommer på att du vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis slipper du läsa ikapp, gå om ett år, eller läsa ytterligare kurser för att hänga med undervisningen på det nya gymnasieprogrammet. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.

Lycka till med bytet! /Petra,SYV

16 okt 2017
Kommer man in om man har över lägsta meritvärde?
Hej ! Jag undrar om alla som har över lägsta meritvärde kommer in automatiskt ? Eller finns det en viss antal platser ?

Hej,

De finns ett visst antal platser och man kan inte veta att man kommer in för att man har över lägsta meritvärde. Det beror på att den lägsta antagningspoängen varierar lite från år till år och man kan inte veta vad den kommer bli när du söker in. Den poäng som du kan se är den poäng som har varit tidigare år. Men den kan ju ge en liten indikation på vad lägsta meritvärde skulle kunna bli och då kan du veta ungefär hur du ligger till. Försök att ligga en bit över det senaste lägsta meritvärdet till den utbildning du söker.

Lycka till! /Petra,SYV