Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!

Senaste frågorna

15 okt 2019
Hur kan jag få behörighet för att bli läkare?
Hej! Jag gick samhällslinjen (inriktning samhäll) på gymnasiet och nu efter studenten så har jag kommit på att jag vill bli läkare. Jag hade inte toppenbetyg i skolan men inte heller dåliga, detta pga att jag hade väldigt dålig motivation till att lära mig saker. Egentligen har jag väldigt enkelt att förstå saker om det är något som intresserar mig och nu är jag villig att lägga ner mycket tid på att plugga. Är det möjligt för mig att läsa till läkare och om det går, vad behöver jag göra/komplettera för att kunna göra det? Jag vet t.ex att jag behöver läsa matte 4, men behöver jag även läsa matte 3? Jag har ju bara läst matte 1 och 2 tidigare. Tacksam för svar!
Mvh Alva

Hej Alva,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om man vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som ger den behörigheten under gymnasiet. Men om du gått något annat kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola.

Behöver du höja betygen för att komma in kan du göra det genom att skriva prövningar (prov) på Komvux. Ta kontakt med Komvux i din kommun så får du hjälp att planera dina studier där.

15 okt 2019
Kan jag studera utomlands?
Kan man studera utomlands någonstans om man går handel och service

Hej,

Jag vet tyvärr inte vilken utbildning du syftar på men du kan alltid studera utomlands. Du hittar information om utlandsstudier här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/.

15 okt 2019
Hur kan jag bli läkare utan att ha gått Natur?
Hej. Jag undrar om det är möjligt att komma in på läkarhögskolan om man inte har gått Natur i gymnasiet?

Hej,

Ja, du kan fortfarande bli läkare även om du inte har gått Naturvetenskapsprogrammet! Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Bara du har de kurserna så kan du söka. Du kan få dem genom att läsa på Komvux eller gå ett Naturvetenskapligt basår.

Medlemslogin