Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Chatten inställd den 5:e juni pga sjukdom!


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


14 jun 2019
Hinner jag få mina betyg i tid?
Hej det är så att jag ska gå sommarskola för att kunna klara Matten men jag frågade en lärare vad som skulle hända med mitt gymniase val när jag får mitt betyg senare än jag får mitt besked av gyminasie.Hon sa att jag skulle vara reserv på alla gymnasium och att poängen inte spelade roll.

Skulle veta om det stämde det hon sa, så frågar er.

Svarta gärna så fort ni kan!!

Svar:

Hej,

Ja, om du får dina betyg för sent för att de ska kunna rapporteras in till gymnasieantagningen i tid så blir det tyvärr så. Ibland så försöker skolorna att ha sommarskolorna så att betygen hinner bli klara i tid men det är inte alltid möjligt. Du kan fråga din skola (till exempel rektorn) om du vill veta mer om hur det har tänkt kring detta. 

Lycka till! /Petra,SYV

13 jun 2019
Kan jag byta gymnasieprogram?
Jag har precis gått ut 1an på gymnasiet och vill jätte gärna byta skola. Är det möjligt att byta skola till åkurs 2 fast man inte läst alla ämnen dvs. Religion och historia? Isåfall läsa dom på sidan om?

Svar:

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM).

Hur det blir för dig kan jag inte svara på, utan du måste alltså ta kontakt med skolan du vill byta till för att reda ut det.

Lycka till! /Petra,SYV

13 jun 2019
Kan jag komma in på ett sent val till gymnasiet?
Hej, jag har under år 1 på gymnasiet bytt linje o skola men sedan bytt tillbacka till linjen l skolan jag gick i först. Nu för ett tag sen bestämde jag mig äntligen för hur jag faktiskt vill göra och valde att göra en sen ansökan till de gymnasium och den linje jag nog alltid velat gå på. ( dock blev det som det blev då jag var räd att jag inte skulle klara den linjen) Så till min fråga undrar jag nu hur mina chanser till att koma in ser ut. Jag vet att skolan jag sökte till är ganska populära så är linjen med. Jag vill verkligen inte gå kvar på min nuvarande gymnasieskola pga olika andledningar och jag vet att det är andra regler gällande sena ansökningar. Är det så att jag prioriteras helt sist bland alla sökande till min valda gymnasieskola eller prioriteras jag bara sista av alla 1 hands val???

Svar:

Hej,

De som har gjort sin ansökan under antagningsperioden kommer att tas in först. Rangordningen påverkar inte. Om det sedan finns platser över kan elever med sena val erbjudas plats. Så är skolan populär är det tyvärr inte så stor chans att man kommer in med en sen ansökan. Du bör diskutera bytet med din skola så att du får hjälp med att göra ett bra och planerat nytt val eller, om det är något som gör att du inte trivs i skolan, måste du diskutera det. Om du absolut inte trivs på din gymnasieskola eller i din gymnasieklass bör du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin