Fråga SYV om gymnasiet!

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet.

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna


26 sep 2023
Vad är antagningspoängen till högskolan?
Hej, jag undrar om vad det ser ut med tandtekniker programmet om antagningspoäng för jag är väldigt rädd över att inte ska kunna komma in ifall att det är höga merit värde

Svar:

Hej,

Här kan du söka fram antalet sökande, antalet antagna och antagningspoäng för utbildningar på universitet och högskolor.

Lycka till! /Petra,SYV

26 sep 2023
Vad är skillnaden på utbildningarna?
Hej, jag undrar om det är stor skillnad mellan linjerna samhälle sam och Natur samhälle. Jag vill veta lite mer om natur samhälle för det verkar som ett program där man läser lite olika saker, det intresserar mig. Dessutom undrar jag om yrkena man kan bli efter man läst båda linjerna skiljer sig mycket från varandra.

//

Svar:

Hej,

Naturvetenskapsprogrammet med inriktningen naturvetenskap och samhälle är ett program med övervägande naturvetenskapliga kurser. Men inriktningen innehåller en kurs i samhällsvetenskap och en kurs i geografi som avviker från den rent naturvetenskapliga inriktningen. Här kan du se vilka kurser som ingår i programmet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett program med övervägande samhällsvetenskapliga kurser. Här kan du se vilka kurser som ingår där: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Om du jämför kurserna som ingår i de två programmen så ser du att det är ganska många kurser som skiljer dem åt. De är ganska så olika och vilken du ska välja beror på vad du är intresserad av och vad du tänker dig att du vill göra efter programmet. Här kan du se vilka behörigheter de två programmen ger och jämföra dem ytterligare: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591.

Lycka till! /Petra,SYV

26 sep 2023
Frågor om utbildning
Hej! Jag går tredje året natur-natur och undrar följande:
1. Kan man bli psykolog utan att gå psykologprogrammet på universitetet?
2. Vilken utbildning behöver man gå på universitetet om man vill bli europaparlamentariker (eller jobba inom EU)? Behöver man göra någon sorts komplettering av sin gymnasiala utbildning innan (typ IB eller liknande)?

Svar:

Hej,

Nej, man måste gå psykologprogrammet för att bli psykolog. Du behöver dock inte välja något speciell utbildning för att bli politiker. Om man vill bli politiker, bör man hitta ett politiskt parti, vars värderingar man delar och gå med i det. Man kan till exempel gå med i partiets ungdomsförbund. Man kan sen engagera sig så mycket som möjligt i partiet och arbeta sig uppåt.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information