Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


17 maj 2022
Var kan jag gå NIU häst?
Hej,

Jag undrar om det finns någon gymnasieskola i Sverige där man kan gå det helt vanliga högskoleförberedande Ekonomi programmet och ha NIU häst? Jag vet att det finns olika ridgymnasium osv men då är det typ bara naturbrukslinjen som finns, och jag vill ju som sagt gå ekonomi programmet.
Har för mig att jag hört av någon ryttare som sa att hon går ekonomi programmet med NIU häst, men jag har inte lyckats hitta någon gymnasieskola som har det? Finns det?

Mvh

Svar:

Hej,

Tyvärr kan inte heller jag hitta det. Här finns en lista på rid gymnasierna som finns: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=%20NIU%20h%C3%A4st. Kanske kan det vara värt att kontakta någon av dem och fråga om de känner till något sätt att få den behörighet du vill ha eller iallafall läsa några av de ekonomiprogramskurser du är intresserad av.

Lycka till! /Petra,SYV

17 maj 2022
Hur blir jag jurist?
Hej! Jag går första ringen i natur programmet, just nu går det dåligt för mig i matte(E, ligger vid gränsen), kemi (E-D ligger vid gränsen) och franska F-varning. I dem andra ämnen har jag A-C. Jag känner att naturprogrammet inte passar mig riktigt eftersom det är svårt och tufft, därav vill jag bli åklagare och när jag kollar på mina betyg känns det som att det inte komma räcka in till juristprogrammet. Har väldigt mycket ångest just nu eftersom ingen vägleder mig och vet verkligen inte vad jag ska göra, syven i min skola är heller inte bra nu ifall jag ska säga att hon kan hjälpa mig. Vad borde jag göra eftersom tappar hoppet helt!

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli jurist! Den särskilda behörigheten för Juristprogrammet är Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Så du behöver inte matte eller kemi för att vara behörig. 

Me när det gäller betyg så brukar krävas mellan 20-22 poäng från gymnasiet för att komma in på Juristprogrammet (= A i alla ämnen).

Om du inte kan få det så finns det fler chanser efter gymnasiet. Du kan läsa upp dina betyg genom prövningar på Komvux. Det är också möjligt att skriva högskoleprovet (minst 1.25 poäng) och komma in genom det. 

Lycka till! /Petra,SYV

16 maj 2022
Behöver jag läsa engelska 6?
Hej! Jag tänkte fråga er igen om man behöver läsa engelska 6 inom gymnasiet

Svar:

Hej,

På ett högskoleförberedande program läser man alltid engelska 6 och det är ett krav för att man ska få examen och vara behörig till högskolan. På ett yrkesprogram får man välja om man vill läsa engelska 6.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin