Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)SökSenaste frågorna


21 mar 2018
Hur blir jag lastbilschaufför?
Hej. Jag har en fråga. De e så att just nu går jag i 3an o påväg att bli murare. Men har ångrat mitt val och vill bli lastbilschaufför istället. Som jag förstår så måste man fyllt 21 innan man kan ta lastbilskort om man inte går en utbildning. O jag vill inte vänta så länge (är 18 år). Så om jag skulle börja en utbildning så antar jag att jag kommer behöva gå om något år på gymnasiet. När hinner jag bli klar med den isåfall? Kan man får dispans på CE körkort på något annat sätt isf?

Svar:

Hej,

Du kan gå till din Studie-och yrkesvägledare i skolan och prata om detta så kan ni komma fram till vad som blir den bästa lösningen för dig. Det finns ingen dispens men det kan finnas en utbildning som du kan gå direkt efter gymnasiet för att bli lastbilschaufför. Du kan söka på det på Studentum.se. Och här kan du se reglerna för att få ta lastbilskörkort: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/tung-lastbil/ce-tung-lastbil-med-tungt-slap/.

Lycka till! /Petra,SYV

21 mar 2018
Vilket program ska jag gå om jag vill bli militär?
Hej!
Jag är Haya. Jag är 15 år och jag är intresserad att bli Militär .Vilket program kan man gå i gymnasiet?

Svar:

Hej Haya,

Om man vill jobba inom det militära som soldat är det inte så viktigt vad man har läst på gymnasiet. Medan om man vill bli officer är det enklast att bli behörig om man väljer ett av de högskoleförberedande programmen. Det finns ju olika sätt att tjänstgöra som militär så du kan med fördel läsa mer om detta via denna länk: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/sahar-kan-du-tjanstgora/tjanstgoringsformer.

Lycka till! /Petra,SYV

21 mar 2018
Kan jag bli avskriven från min gymnasieskola?
Hej! Jag går mitt första år på gymnasiet och har haft väldig problem med sjukdomar hit och dit, men har haft läkarintyg. Nu har min mentor, skolsyster, skolkurator och min mamma haft ett möte om min skolgång, då min mentor sagt att om jag inte börjar gå i skolan normalt så får jag inte gå kvar på min linje, min mentor sa också att jag har fram till påsk att visa detta. Jag har gjort allting man ska göra som dom i min klass har gjort och lämnat in saker i tid. Min fråga är alltså om man får göra såhär som mentor?

Svar:

Hej,

Jag kan inte svara på vad som gäller i just ditt fall. Det är nånting som du måste ta upp med skolans rektor som känner till reglerna och vet hur de ska tillämpas. Om du vill veta mer om vilka regler som gäller i allmänhet kan du kontakta Skolverket här: https://www.skolverket.se/.

Lycka till! /Petra,SYV