Fråga SYV om gymnasiet! - Sida: 1

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på Gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på Gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 18-20!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

(Alla frågor publiceras på Gymnasium.se)

Senaste frågorna

16 dec 2017
Vad är antagningspoängen för tandläkarutbildningen?
Hej jag har en fråga i vilket betyg kan man bli en tandläkare B Eller C eller A såklart

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. Utbildningen tar 5 år.

Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Här kan du räkna ut vad du har för betygssnitt https://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/Gy-2011 men om du frågar i sin skola så kanske du kan få det direkt av dina lärare också.

15 dec 2017
Hur söker jag till gymnasiet?
Hej!

Jag läser just nu åk9 på distans (bor utomlands), jag har alltså behörighet till svenskt gymnasium. Hur ska jag göra när det är dags att söka? Var/vem är det jag ska vända mig till för att få ett lösenord till antagningen?

Jag är folkbokförd i Malmö kommun och det är även där jag tänkt att söka till gymnasium.

Ha en bra dag!
/Antoni

Hej Antoni,

Du ska höra av dig till din kommun och be om att få ett lösenord till antagningen. Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på webben för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval. Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du surfa in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier. Här kan du läsa mer om antagningsprocessen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234.

15 dec 2017
Hur gör jag för att söka till gymnasiet?
hej! jag har studerat i SPRINT och när fyllde jag 18 år började jobba. Där efter skolan gick bort och snart fyller jag 19. Jag har inget betyg och vill jag gärna börja studera i gymnasium. Jag har frågat mina kompisar och hittade jag ingen väg. Jag vill börja efter jul. Minn fråga är hur kan jag börja studera i gymnasium och vad kan jag göra?
hur lång tid tar innan jag börjar?

Hej,

Man kan börja på gymnasiet senast det första kalenderhalvår man fyller 20, ofta gäller det då att man söker och börjar när man är 19 år gammal. Är man över 20 kan man istället vända sig till Vuxenutbildning eller Komvux. Det är inte vanligt att man börjar gymnasiet på vårterminen. Ansökningsperioden öppnar i Januari och på höstterminen börjar man. Du kan försöka kontakta olika skolor och fråga om det finns några möjligheter att börja på vårterminen hos dem. Men det är som sagt inte vanligt. Du kan kontakta kommunen du bor i för att få veta hur antagningsprocessen går till där du bor. Här kan du läsa mer om hur gymnasieantagningen går till: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234.