Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


07 dec 2022
Frågor om utbildning
hej, jag undrar om man är behörig på någon av era estetiska linjer med godkänd på ma/sv/eng och 5 andra ämnen (vanligast är ju 9 andra ämnen).

Främst funderar min dotter på fotografisk bild.

Svar:

Hej,

Gymnasium.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

07 dec 2022
Hur får jag klart gymnasiet?
Hej, Jag har hoppat av gymnasiet för några månader sen och har utdrag från betygskatalogen från gymnasiet vad kan jag göra med det nu kan jag börja studera på gymnasiet nu eller kan jag börja komvux eller folkhögskola?

Svar:

Hej,

Du kan välja att läsa in dina kurser du har kvar på Komvux eller Folkhögskola om du är över 20 år. Om du är under 20 år ska du fortsätta i gymnasieskolan. Ta då kontakt med den skola du vill börja på så kan de hjälpa dig.

Lycka till! /Petra,SYV

06 dec 2022
Hur blir man arkitekt?
Hej !
jag tänker på att bli arkitekt men undrar då vilken eller vika linjer man måste ta för att sen vidareutbilda sig, finns de någon linje som man möjligt vis kan lägga till kurser på ?

Svar:

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. 

Det finns fyra olika inriktningar eller professioner: byggnadsarkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt och inredningsarkitekt. Alla utbildningar är femåriga med en treårig kandidatutbildning och en tvåårig masterutbildning. Du får fundera på vilken inriktning som passar dig bäst och sedan kolla på behörighetskraven till den. Men vanligen för att söka och läsa Arkitektutbildningen krävs det följande: grundläggande behörighet och Matematik 3b3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Naturkunskap 2 (Naturkunskap 2 kan ersättas med kurserna Kemi 1 samt Fysik 1).

Kolla med den skola du vill gå vad du kan läsa av dessa kurser. Om du inte kan läsa det du behöver i din gymnasieskola så måste du läsa på Komvux efteråt. Man kan också gå ett tekniskt basår på högskola/universitet och läsa de kurser man saknar där.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin