Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!


OBS! Chatten håller sommarstängt under juli månad!


Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


11 jul 2020
Hur blir jag bankchef?
Vilken linje ska man gå om man vill bli bank chef

Svar:

Hej,

Det finns ingen specifik utbildning som är inriktad på att just bli bankchef. Ordet bankchef är bara en titel för en person som har en högre position på en bank. Det finns ingen utbildning som säkerställer att du kommer få en högt uppsatt position i en bank (eller ett annat företag). Det är tjänster som man kan söka på många olika grunder. Men är du intresserad av just banker så ligger det nära till hands att läsa ekonomi och management

Det kan vara bra att välja ett av de högskoleförberedande programmen på gymnasiet och Ekonomiprogrammetkan vara särskilt intressant, så läs på lite om det. Sedan kan du gå vidare och läsa någon utbildning inom ekonomi på högskola. 

Lycka till! /Petra,SYV

11 jul 2020
Vilka högskoleutbildningar kan jag gå?
Hej!
Jag hörde att man behöver ett A i alla ämnen inom naturvetenskapsprogram för att komma in i läkareprogrammet. Om man inte får ett A i alla ämnen, vad kan man utbilda sig i universitetet om man läser naturvetenskapsprogrammet och har betygen runt C/B?

Tusen tack
Hoppas att ni svarar på mig så snabbt som möjligt

Svar:

Hej,

Ja, det stämmer att det är höga krav till Läkarprogrammet. Det finns ingen lista på vad du kan komma in på med dina betyg men du kan söka på antagningsstatistiken. Du söker då på en utbildning i taget. Du kan göra det på UHR.se bland annat.

Man kan också välja att läsa upp betygen på Komvux genom prövningar eller skriva högskoleprovet om man vill komma in på en utbildning man inte har betyg för i dagsläget. 

Lycka till! /Petra,SYV

11 jul 2020
Kan jag tenta av gymnasiekurser?
Hej! Jag ska börja mitt första år på gymnasiet nu till hösten, jag undrar om jag kan tenta av alla kurser och prov för år 1,2 och 3 och då sluta gymnasiet med färdig utblidning efter tvåan?

Svar:

Hej,

Ja, det finns möjligheter att tenta av kurser. Man kan skriva prövningar (slutprov) i gymnasiekurser och på så sätt få dem tillgodoräknade. Prata med rektorn så kan du få mer information om det.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin