Visa gymnasium.se som: Mobil

Fråga SYV om gymnasiet!

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYVHar du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13! Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!SökSenaste frågorna


08 apr 2020
Hinner jag börja gymnasiet?
Hej!

Jag ska ansöka i den här månaden IB-programmet. Jag är 19 år nu och bli 19 år och åtta månader det skola start datumet.

Så frågan är om jag kan börja på ett internationell gymnasiet (IB) med ålder 19 år och åtta månader?

MVH

George

Svar:

Hej George,

Enligt Skolverkets regler får den som har slutat grundskolan eller motsvarande utbildning får börja i gymnasieskolan senast vårterminen det år då hen fyller 20 år. Så det verkar tyvärr som att du är för gammal för att söka till gymnasieskolan. Isåfall kommer du istället att bli hänvisad till Komvux/vuxenutbildningen.

Lycka till! /Petra,SYV

07 apr 2020
Vad är viktigare, gymnasieskolan eller gymnasieprogrammet?
Hej! Det känns som jag har hittat den linjen jag vill gå men den enda skolan i mitt ”närområde” som har den linjen känns inte alls bra. Borde jag satsa på att gå min dröm-linje och riskera att vantrivas på skolan eller bör jag välja en linje som jag är lite mindre intresserad av men försäkra mig om att jag verkligen kommer trivas och ha det bra under gymnasietiden?

Svar:

Hej,

Du kanske kan undersöka skolan lite till och fundera på vad det är som gör att den inte känns bra. Kanske du kan besöka skolan, vara elev för en dg eller likande? Det kan ju vara så att din första känsla för skolan går över. 

Men ett annat alternativ är ju också att du söker dig till en skola utanför ditt närområde, kanske till och med utanför din kommun. Om du har en dröm-linje som du vill gå så kanske det är värt att kämpa lite extra för att få gå just den? Men det är bara du som kan avgöra vad som passar dig. 

Skulle du vilja gå i en skola på en annan ort så kan du tänka på att det är lättare att komma in om du väljer en friskola, eftersom de har riksintag och du då blir förstahands mottagen. Du kan läser mer om det här om du vill: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495.

Lycka till! /Petra,SYV

07 apr 2020
Hur kan jag se mina gymnasiebetyg på Antagning?
Hej, jag ska söka skolor och behöver se mina gymnasiebetyg, jag kan inte se dom på antagning.se och jag kan heller inte se dom fysiskt då dom är magasinerade. Jag har vänt mig till skolan men dom kunde inte ge mig något. Vart ska jag vända mig nu?
/Cornelia

Svar:

Hej Cornelia,

Dina betyg förs inte över förrän du har gjort en anmälan på Antagning.se. Sedan brukar det ta ett par dagar för betyget att föras över efter det. Om din skola inte kan ge dig dina gymnasiebetyg så vet jag tyvärr inte var du kan få tag på dem.

Vänligen/ Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin