Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Idrottsutbildning (RIG, NIU)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV

Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!

Senaste frågorna i ämnet: Idrottsutbildning (RIG, NIU)

22 maj 2023
Kan man gå NIU i annan kommun?
Hej!
Min son bor i Gävle men har sökt och kommit in på NIU fotbollsgymnasiet i Uppsala. Behöver jag göra adressändring och skriva honom i Uppsala redan nu? Finns det bidrag att söka för hans boende om kommunerna inte har samarbetsavtal?

Hej,

Det finns två typer av idrottsutbildningar, NIU och RIG. Det finns en viktig skillnad mellan en Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och en Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt medan RIG rekryterar nationellt. Vill man göra sin idrottsutbildning på en annan ort som ens kommun inte har samverkansavtal  med bör man därför välja RIG.

För att bli mottagen i första hand om du söker NIU utanför länet, så måste det finnas ett samverkansavtal mellan din hemkommun och kommunen som du sökt till. Gymnasieantagningen/antagningskansliet i din kommun har information om vilka kommuner de har ingått samverkansavtal med. Alla elever i Sverige har en skolpeng som ska täcka undervisningen, elevhälsa och måltider. Det är genom skolpengen som alla skolor finansierar sin verksamhet, kommunala som fristående skolor. Den betalas av kommunerna till skolorna.

Be gärna din son att prata med din SYV i skolan så att de kan kolla upp möjligheterna för honom att bli antagen på skolan han vill gå.

Inackorderingstillägg får du om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Lycka till! /Petra,SYV

01 feb 2023
Hur funkar idrottsutbildning i annan kommun?
Hej! Min son går i 9an och ska söka gymnasium. Han har sökt en skola i en annan kommun för att gå indrottsinriktning. Nu har han passerat det idrottsliga kravet och blivit antagen , men vi vet inte om hans betyg räcker för att komma in på själva skolan. På grund av de kommunala reglerna i vår kommun måste han skriva sig i den nya kommunen för att komma in där. Men tänk om han inte kommer in men skrivit sig där. Vilka möjligheter har han då att komma in på någon av de skolor han tänkte söka som alternativ här?
Med vänlig hälsning,
förvirrad mamma

Hej,

Det var ett svårt problem!

Om han inte kan söka som förstahandssökande kommer han bara kunna komma in om det blir lediga platser på programmet. Jag vet inte om det är en bra idé eller inte att skriva sig i en annan kommun för att komma in på ett program. Då uppstår ju samma problem ifall han inte kommer in och inte längre har rätt att gå i en skola i den tidigare hemkommunen. Jag kan inte rekommendera något i detta fall men kanske kan ni prata med skolan och fråga hur chanserna att komma in ser ut för honom att komma in.

Lycka till! /Petra,SYV

22 jan 2023
Jag är reserv på NIU, hur gör jag med gymnasieansökan?
Hej!
Min son har fått reservplats på NIU i en annan stad. Han vill förstås stå kvar på platsen och därmed välja det som förstahandsval men undrar om han inte blir antagen till NIU måste han då gå gymnasieprogrammet han då valt i samma stad som NIU eller kommer man inte heller in på det programmet per automatik.
Om han inte blir antagen till NIU vill han hellre välja ett program där han bor nu och inte behöva flytta. Hur fungerar det?

MVH

Hej,

Det finns ingen samordning utifrån det då det är två olika ansökningsprocesser. Kommer du in på ditt förstahandsval så stryks samtliga val under. Det gäller även om du kommer in på ditt andrahandsval och blir då reserv på första men resterande val under stryks. Förhoppningsvis kommer du dock fått svar angående NIU innan den slutgiltiga sökningen sker i maj och har då tid att ändra om dina val om det är aktuellt.

Lycka till! / Petra, SYV

Medlemslogin