Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Idrottsutbildning (RIG, NIU)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Idrottsutbildning (RIG, NIU)

Hur funkar NIU?
Hej! Jag vill väldigt gärna söka till ett gymnasium i Falun eller Uppsala på NIU. Läste på hemsidan om att det finns en möjlighet till att ha förstahandssökning ifall min kommun har ett samverkansavtal med skolans kommun.

Min fråga är ifall min kommun har ett sådant avtal med dessa kommuner? Vem vet det. Vart får jag info om hur man söker. Är det jag som söker eller min nuvarande skola som är en Friiskola.
Svar:

Hej,

Ja, det finns en möjlighet till att ha förstahandssökning ifall din kommun har ett samverkansavtal med skolans kommun. Men det brukar handla om närliggande kommuner. Så i ditt fall är det troligen bättre att söka en RIG-utbildning.  Riksidrottsgymnasier (RIG) är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem och tas in på samma villkor.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad betyder NIU eller RIG?
Vad betyder NIU eller RIG
Svar:

Hej,

NIU och RIG är idrottsutbildningar. De nationella (NUI) och riksrekryterande (RIG) idrottsutbildningarna är ett bra alternativ för dig som är eller vill bli elitidrottare samtidigt som du går gymnasiet.

Lycka till! /Petra, SYV

Kan man gå NIU i annan kommun?
Hej!
Min son bor i Gävle men har sökt och kommit in på NIU fotbollsgymnasiet i Uppsala. Behöver jag göra adressändring och skriva honom i Uppsala redan nu? Finns det bidrag att söka för hans boende om kommunerna inte har samarbetsavtal?

Mvh
Svar:

Hej,

Det finns två typer av idrottsutbildningar, NIU och RIG. Det finns en viktig skillnad mellan en Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och en Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt medan RIG rekryterar nationellt. Vill man göra sin idrottsutbildning på en annan ort som ens kommun inte har samverkansavtal  med bör man därför välja RIG. 

För att bli mottagen i första hand om du söker NIU utanför länet, så måste det finnas ett samverkansavtal mellan din hemkommun och kommunen som du sökt till. Gymnasieantagningen/antagningskansliet i din kommun har information om vilka kommuner de har ingått samverkansavtal med. Alla elever i Sverige har en skolpeng som ska täcka undervisningen, elevhälsa och måltider. Det är genom skolpengen som alla skolor finansierar sin verksamhet, kommunala som fristående skolor. Den betalas av kommunerna till skolorna. 

Be gärna din son att prata med din SYV i skolan så att de kan kolla upp möjligheterna för honom att bli antagen på skolan han vill gå. 

Inackorderingstillägg får du om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Lycka till! /Petra,SYV

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-3 av 65 frågor
1
2
3
4
...
22

Annonser