Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Byta gymnasieskola/gymnasieprogram

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Byta gymnasieskola/gymnasieprogram


10 maj 2023
Kan man byta gymnasieprogram ?
Hej, kan man när man gått ett år byta från ett naturbruksgymnasium (som kräver sex betyg vid ansökan) till ett gymnasium med krav på 9-12 betyg vid ansökan?

Svar:

Hej,

Jag är inte insatt i din situation så jag skulle rekommendera att du frågade din egen SYV i skolan om detta. Men du måste vara behörig till det gymnasieprogram som du vill byta till.

Lycka till! /Petra,SYV

03 maj 2023
Hur byter man gymnasium?
Hej!

Får man börja år 2 på gymnasiet även om man ej är godkänd i något ämne?

Hur gör man om man vill byta skola till år 2 till samman inriktning?

Svar:

Hej,

Du behöver prata med din skola om hur det blir för dig. Om du har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att du får gå om hela läsåret.

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieskolan du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om. Hur det blir för dig kan jag inte säga utan du måste ta reda på det genom din SYV i skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

02 maj 2023
Hur byter man gymnasium?
Hej
Min son går 1. åk ekonomi juridik program . Han trivs inte verken i skolan eller med lärarna och fått inte hjälp från skolan. Hur kan han byta skola så han börjar sin nya skola efter sommaren? Vilken betyg räknas när han gör det? Är det från 9. Eller första året från gymnasiet?
När kan han söka bytet?
Tacksam för hjälpen
Mvh

Svar:

Hej,

Man kan försöka byta skola när man vill. Kontakta skolan du vill söka till för att höra efter ifall de har plats på programmet du vill läsa. När du väl har fått plats på skolan får du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller annan administrativ personal på din skola för att få hjälp att genomföra bytet till den nya gymnasieskolan. Betygen från åk 9 har ingen betydelse, det handlar bara om att det måste finnas en ledig plats och att skolan kan ta emot ett byte.

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin