Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Ställ dina frågor om gymnasiet till vår SYV


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår SYV Petra svarar på frågor om gymnasiet. Du kan också chatta live på gymnasium.se på måndagar och onsdagar klockan 10-13!

Fråga vår SYV om gymnasieutbildning

Observera att alla inkomna frågor publiceras på gymnasium.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.


Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!


SökSenaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)


17 jan 2023
Ska jag gå Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag går vårterminen i 8an just nu och försöker ta reda på vilken linje jag vill gå på redan nu så att det inte kommer som en överraskning i 9an. Jag har ingen aning vad jag vill jobba med och därför vill jag ta naturlinjen eftersom att man i princip kan bli det mesta när man går natur. Jag är varken bra på matte eller no utan jag har bara e-d på de ämnena. Men jag vet att jag vill ha ett bra jobb där man tjänar mycket och därför vill jag gå natur eftersom att man man kan bli något i de mer högbetalda yrkena efter gymnasiet, men jag är orolig över att jag inte kommer klara av att gå natur eftersom att jag inte är särskilt bra på matte och no, alltså det som förekommer som svårast i natur linjen. Dessutom så har jag 242,5 i merit vilket gör det extremt svårt för mig att komma in på naturlinjen där många skolor har som lägst merit värde för naturlinjen i typ 260-280 merit.

Svar:

Hej,

Ingen kan veta vad som blir svårt eller lätt för dig förutom du själv. Du kan börja med att titta på exakt vilka kurser som ingår i Natur. Det kan du göra längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.  Om man tycker att naturvetenskapliga ämnen som matte, biologi och fysik är svårt så kommer man troligen att tycka att Naturvetenskapsprogrammet är svårt. 

Om du tror att det kommer bli svårt för dig men ändå vill gå programmet får du fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid på skolan. 

Men om du inte är så motiverad att gå Naturvetenskapsprogrammet kanske du ska titta på andra program också? De andra högskoleförberedande programmen ger ju också behörighet till en hel del utbildningar. Sedan kan man alltid lägga till kurser senare på Komvux eller som individuellt val på gymnaiset.

Du måste ju dock även ha tillräckligt höga betyg för att komma in på det program du vill gå. så det är något som du måste tänka på när du söker. Du behöver en plan B för vilket program du kan tänka dig gå också.

Lycka till! /Petra,SYV

15 jan 2023
Frågor om utbildning
Hej, jag är intresserad av programmet natur-sam, på den skolan som jag är intresserad av så väljer man inriktning i år 2. Det jag undrar är om jag kommer hinna ha alla ämnen i natur-natur under ett år eller är dem för 3 år?
Tack🙏🏼

Svar:

Hej,

Jag tror inte att du kan läsa alla kurser som ingår i natur-natur samtidigt som du läser natur-sam. Då är det bättre att gå natur-natur. Men fråga skolan du vill gå om det.

Lycka till!/ Petra,SYV

28 jun 2022
Ska jag välja Naturvetenskapsprogrammet?
Hej! Jag är intresserad av skolämnena biologi, kemi till viss del, religion, etik och moral, samhällskunskap och på fritiden djur, musik och mer biologi. Jag har lärt att nörda ner mig i reptilbiologi speciellt. Jag känner så att det finns flera linjer som ”passar” för mina intressen men det finns inte någon linje som jag vill gå. Jag vill helst gå ett högskoleförberedande program då jag skulle kunna tänka mig att plugga en längre tid och har inte bråttom ut i arbetarlivet.
Jag är bra på matte men jag tycker inte om det så jag vill verkligen inte gå natur. Om natur var mer NO-ämnen och mindre matte så hade jag valt natur-samhäll.
Jag har alltid velat bli veterinär och skulle kunna tänka mig att bli egenföretagare och ha en egen klinik.
Vilka gymnasielinjer kan man gå om man vill bli veterinär? Vilka gymnasielinjer verkar passa mina intressen? Jag behöver ha någon annans åsikt på detta och nu när det är sommarlov så kan jag inte prata med min syv på skolan

Svar:

Hej,

Om du går Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur så blir du direkt behörig till att söka Veterinärutbildningen. De övriga programmen kan tyvärr inte ge dig den behörigheten. 

Men det går alltid att läsa mer och lägga till kurser för behörighet efteråt via Komvux. Det enda kan vara att det tar lite längre tid att nå slutmålet veterinär än om du går direkt natur-natur. 

Beslutet är helt upp till dig. 

Lycka till! / Petra, SYV 


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin