Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök

Senaste frågorna i ämnet: Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Kan man bli läkare efter natur-sam?
Hej! Jag börjar år 9 och jag har funderat väldigt mycket över mitt gymnasieval. Jag vill bli läkare och alltså då plugga vidare efter gymnasiet. Jag har grubblat väldigt mycket över att gå på natur i gymnasiet men eftersom att min matte inte är jättebra då jag har D i matte just har jag varit väldigt fundersam. Kan jag läsa till läkare direkt om jag läser tex natursam eller om jag skulle gå typ Sam i gymnasiet, vad skulle jag behöva göra då för att plugga vidare till läkare?
Svar:

Hej,

Behörigheten för läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. Därför måste du komplettera med alla dessa kurser på Komvux efter gymnasiet ifall du vill läsa samhällsinriktningen men ändå bli läkare.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilket gymnasieprogram ska jag gå?
Hej! Jag undrar om engelskan är svår i natur. Jag har A i fysik, kemi, biologi, musik och engelska. Däremot D i matte. Jag undrar om engelska kommer vara utmanande om jag skulle välja natur (går 7an ska börja i 8an 2023, 2009). Jag märker att den engelska jag har i skolan är för enkel och vill gärna utveckla den. Jag vill även fokusera på kemi och biologi då jag vill bli farmaceut. Jag undrar även om jag kan ta natur för att bli det.
Svar:

Hej,

Engelskan är på samma nivå oavsett vilket gymnasieprogram du väljer. På gymnasiet finns tre olika engelskakurser: 5, 6 & 7. Engelska 5 ingår i alla gymnasieprogram och är ett krav för att få gymnasieexamen.

Engelska 6 ingår i alla högskoleförberedande gymnasieprogram och krävs om du går på ett yrkesprogram och vill ha grundläggande högskolebehörighet. Engelska 7 kan du välja till om du vill ha den extra meritpoängen som kursen ger. 

Naturvetenskapsprogrammet är ett bra val om du vill bli farmaceut.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad i ingår i Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!

Jag börjar i åk 9 i höst och jag har redan nu börjat kolla lite på gymnasium osv. Jag är intresserad av naturnatur då jag har intresse för no ämnena och matte och har just nu ca 307 merit, A i biologi, kemi och teknik och B i fysik och C i matte. Jag har inget intresse för so ämnen och skulle helst inte vilja de ämnena i gymnasiet om inte jag måste. Jag har kollat och det ut som att so ämnen ingår i naturvetenskapsprogrammet överlag. Jag förstår inte om de ingår i natur inriktningen eller inte, det vet jag att de gör i inriktningen natur sam men de gör väl inte det om man går inriktningen natur, alltså natur natur?

Tack på förhand!
Svar:

Hej,

Man måste läsa Samhällskunskap 1b på Naturvetenskapsprogrammet. Men i övrigt behöver du inte läsa mer Samhällskunskap på naturinriktningen. Här ser du exakt vilka kurser som ingår:

https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Vänligen/ Petra.SYV

Visar 1-3 av 53 frågor
1
2
3
4
...
18

Annonser