Visar 1-20 av 36 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 36 träffar
1
2

utbytesår

High School

Om du vill studera utomlands något av dina tre år på gymnasiet så kan du välja att gå ett år på High School. För många personer är ett år utomlands under gymnasietiden ett minne för livet och ett otroligt utvecklande studieår. Du får chansen att ta del av en ny kultur, ett nytt språk och träffa många nya vänner, samtidigt som du studerar.

Gå på High School ensam eller med en kompis?

Ett år utomlands på High School kan du antingen åka på tillsammans med en vän eller ensam. Åker du med en vän är det inte säkert att ni kommer bo precis i närheten av varandra, utan så pass nära att ni kan träffar på helger och lov. Ju närmre varandra ni bor och ju oftare ni träffas, ju svårare är det att ta del av det nya landet och språket.

Bo hos en värdfamilj under ditt High School-år

När du har bestämt dig för att studera ett år utomlands på High School är det dags att leta efter en organisation som arrangerar sådana resor. De har ofta stor erfarenhet av att anordna sådana resor, och ger dig en trygghet och en kontaktperson i det landet du kommer att åka till. Organisationen hjälper dig också med att hitta en värdfamilj som du kommer bo hos under tiden. Värdfamiljerna ansöker själva om att få ta emot en utbytesstudent, och är måna om att låta utbytesstudenten bli som en i familjen. Organisationen väljer familj åt dig efter vad du har berättat om dig själv och vad du vill få ut av din resa, för att ni ska fungera bra tillsammans under utbytesåret.

Avgifter för ett år på High School

Beroende på vart och med vilken organisation du åker får du betala olika mycket för ditt studieår på High School. Det är därför bra att jämföra organisationernas priser och ta reda på vad som ingår. Utöver avgiften som du får du till organisationen för resan, får du betala resan till och från landet, skolmaten, visum, försäkringar och egna rundresor i landet. Fickpengar kommer du också att behöva. Ett tips är att söka stipendier till din resa!

High School ger grundläggande behörighet

Om du har läst ett år på High School någon stans i världen är det inte säkert att du kan få det tillgodoräknat när du vill fortsätta din gymnasieutbildning i Sverige igen. Det bästa du kan göra är att kontakta rektorn på det svenska gymnasiet du vill börja på i god tid.

Om du däremot har tagit en full examen på ett American High School program kan du få behörighet till den Svenska högskolan.

Ansökan om behörighet

Om du har en avslutad utländsk gymnasieutbildning kan du ansöka till Universitets- och högskolerådet (UHR) för att få en bedömning om din utbildning ger behörighet till högre studier i Sverige. 

Läs mer om utlandsstudier här!

Källa: Universitets- och högskolrådet

Jämför dina favoriter
Reportage
Två AFS:are berättar om sina utb...
AFS Interkulturell utbildning

Efter ettan var Elias Höckerfelt utbytesstudent i Chile. 
- Jag ville göra min egen grej och då slutade det med att jag valde att åka till Chile, berättar Elias.

Ingrid Skoglund åkte till Japan - där hon stötte på såväl kulturkrockar som nya vänner för livet.
- Jag är ingen direkt äventyrlig människa, men jag klarade det! Är man nervös eller blyg får man prova sig fram, säger Ingrid.

Läs mer
Frida befinner sig just nu på Ha...
Go to the US

Frida är utbytesstudent i USA genom Go to the US. Hon berättar om hur det är att studera ett high school år på Hawaii. Utanför studierna hittar hon på många spännande aktiviteter som simning, åka mountainbike och gå på hike. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information