Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Ta ett sabbatsår på gymnasiet

Har du funderat på att ta ett sabbatsår på gymnasiet? Kul! I den här artikeln ger vi exempel på vad du kan göra under ditt sabbatsår, vad du ska tänka på inför och hur sabbatsåret påverkar din gymnasieutbildning.

Att ta ett sabbatsår på gymnasiet kan vara ett sätt att ladda om, uppleva en ny kultur, få bättre språkkunskaper och utvecklas som person. Det finns flera alternativ för dig som vill ta ett sabbatsår, du kan exmpelvis gå ett år på high school eller studera ett gymnasieår utomlands.

Olika typer av sabbatsår

Det finns olika sätt att ta ett sabbatsår och beroende på vad du väljer att göra påverkar det din gymnasieutbildning på olika sätt. Om du väljer att studera utomlands på under ett utbytesår kan du behålla din gymnasieplats. Det är viktigt att du informerar din skola om att du ska studera utomlands så tidigt som möjligt. Prata med din rektor och studievägledare så kan de hjälpa dig.

Om du väljer att helt ta en paus från dina gymnasiestudier så är du inte garanterad en plats när du kommer tillbaka. Prata därför med din studie- och yrkesvägledare om du vill ta en paus från dina gymnasiestudier.

Fem fördelar med att ta sabbatsår på gymnasiet

 1. Utvecklas som person - bli mer självständig
 2. Förbättra dina språkkunskaper
 3. Hitta nya vänner
 4. Upptäck en ny kultur
 5. Stick ut i ditt framtida CV


Utbytesår på High School

Om du vill ta ett sabbatsår och studera utomlands under dina tre gymnasieår kan du göra ett utbytesår på High School. När du gör ett utbytesår får du chansen att förbättra dina kunskaper i ett språk eller lära dig ett helt nytt språk! Du får möjligheten att ta del av en ny kultur och träffa många nya vänner samtidigt som du studerar.

Hur ansöker jag?

De flesta organisationer som anordnar utbytesår håller intervjuer där du får berätta varför du vill åka utomlands ett år. Det kan också finnas vissa språk-, hälso- och vaccinationskrav. Men det beror helt på vilken organisation du väljer att åka med och vilket land du ska åka till. 

Se alla organisationer som erbjuder High School-år här


Att bo i en värdfamilj under ditt High School-år

När du gör ett High School-år bor du hos en värdfamilj vilket är en bra trygghet. Värdfamiljerna ansöker själva om att få ta emot en utbytesstudent och är många om att du ska känna dig som en del av familjen under ditt år hos dem. Organisationen väljer ut en värdfamilj år dig som matchar med det du har berättat om dig själv och vad du vill få ut av din resa  för att ni ska fungera så bra tillsammans som möjligt under utbytesåret.

Vilka länder kan jag åka till?

Olika organisationer erbjuder olika utbytesländer för High School-år, men några exempel är:

 • USA
 • Storbritannien
 • Irland
 • Kanada
 • Australien
 • Nya Zeeland
 • Kina
 • Chile
 • Argentina
 • Sydafrika


Tillgodoräkna utbildningen på ett High School-år

När du har läst ett år på High School utomlands är det inte säkert att du kan få det tillgodoräknat när du forsätter på gymnasiet i Sverige. Om du inte kan tillgodoräkna dig utbytesåret så får du gå om ett år av din gymnasieutbildning. Det är din skola i Sverige som bestämmer om du kan tillgodoräkna dig de kurser du har läst under utbytesåret. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare innan du åker på utbyte för att ta reda på om du kan tillgodoräkna dig kurserna när du kommer hem.

Läs mer om hur ett High Shcool-år fungerar här


Läs ett ettårsprogram i Europa

Ett annat sätt att ta ett sabbatsår under gymnasiet är att studera ett ettårsprogram i Europa. Ettårsprogrammet skiljer sig från High School-året genom att det bara erbjuds i Spanien, Frankrike och Tyskland. Du behöver också läsa franska, tyska eller spanska på gymnasiet för att kunna ansöka. 

Syftet med ettårsprogrammen i Europa är att du ska få möjlighet att lära dig ditt tredje språk ännu bättre genom att öva det i vardagen och i studierna. Du kommer även att utvecklas som person, träffa nya vänner och uppleva en massa nya och spännande saker under läsåret. Att ha gjort ett internationellt utbytesår är också en bra erfarenhet inför framtida studier och jobb.

Ansökan till ettårsprogram

Du ansöker till ettårsprogrammet i via utbyten.se (Universitet- och högskolerådet) och ansökan inför kommande läsår öppnar den 1 oktober. Du som ansöker behöver gå i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet och läsa franska, tyska eller spanska som minst steg tre på gymnasiet.

Studiestöd och kostnader

Det kostar inget att delta i programmet, du står bara för resekostnader, försäkring och fickpengar. Du har rätt att ansöka om studiebidrag och inackorderingstillägg från CSN när du läser ett ettårsprogram. Inackorderingstillägget ska täcka en del av kostnaderna för skolmat, internat eller boende i värdfamilj.

Kan man tillgodoräkna sig studierna?

Det vanligaste är att gå om hela årskursen i Sverige, men du kan göra särskild prövning i ämnen som du studerat i ditt värdland, till exempel franska, spanska eller tyska.

Läs mer om ettårsprogrammet här

Källa: utbyten.se

Senast uppdaterad: 29 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-03-23

Frågor och svar om din språkresa

En del språkresor startar varje vecka andra har fasta terminsdatum. Allt beror på vilken skola du väljer. Gör en sökning bland alla språkresearrangörer för att hitta bra en dag för att påbörja din språkresa. Det finns inga sista datum till språkresor. Oftast tar språkresearrangörerna emot ansökningar tills kurserna blir fulla. Det rekommenderas dock att du anmäler dig 3-5 månader innan start då st ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-08

Svensk gymnasieutbildning utomlands

Vad innebär svensk gymnasieutbilding utomlands? Och vem kan gå den? Vi svarar på alla dina frågor på den här sidan! Svensk gymnasieundervisning bedrivs i olika länder runt om i världen för att barn till svenskfödda föräldrar ska ha möjlighet att gå en svensk utbildning. Det gör det möjligt för dig som elev att kunna flytta tillbaka till Sverige med dina föräldrar och fortsätta studera på en svensk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-20

APL - Praktik utomlands under gymnasiet

Vissa gymnasieskolor samarbetar med arbetsplatser utomlands och kan därför också erbjuda APL, arbetsplatsförlagt lärande, utomlands. Ofta har de startat detta samarbete genom Universitets- och högskolerådet (tidigare Internationella programkontoret) och deras program som heter Atlas Praktik, där de också får bidrag för att utveckla samarbetet och APL:en.
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin