Ta ett sabbatsår på gymnasiet

Skulle du vilja ta ett sabbatsår på gymnasiet? I den här artikeln ger vi exempel på vad du kan göra, hur du ska tänka inför ditt sabbatsår och hur det påverkar din gymnasieutbildning.

Har du funderat på att ta ett sabbatsår på gymnasiet? Kul! I den här artikeln ger vi exempel på vad du kan göra under ditt sabbatsår, vad du ska tänka på inför och hur sabbatsåret påverkar din gymnasieutbildning.

Att ta ett sabbatsår på gymnasiet kan vara ett sätt att ladda om, uppleva en ny kultur, få bättre språkkunskaper och utvecklas som person. Det finns flera alternativ för dig som vill ta ett sabbatsår, du kan exempelvis gå ett år på high school eller studera ett gymnasieår utomlands.

Olika typer av sabbatsår

Det finns olika sätt att ta ett sabbatsår och beroende på vad du väljer att göra påverkar det din gymnasieutbildning på olika sätt. Om du väljer att studera utomlands på under ett utbytesår kan du behålla din gymnasieplats. Det är viktigt att du informerar din skola om att du ska studera utomlands så tidigt som möjligt. Prata med din rektor och studievägledare så kan de hjälpa dig.

Om du väljer att helt ta en paus från dina gymnasiestudier så är du inte garanterad en plats när du kommer tillbaka. Prata därför med din studie- och yrkesvägledare om du vill ta en paus från dina gymnasiestudier.

Fem fördelar med att ta sabbatsår på gymnasiet

  1. Utvecklas som person – bli mer självständig
  2. Förbättra dina språkkunskaper
  3. Hitta nya vänner
  4. Upptäck en ny kultur
  5. Stick ut i ditt framtida CV


Utbytesår på high school

Om du vill ta ett sabbatsår och studera utomlands under dina tre gymnasieår kan du göra ett utbytesår på high school. När du gör ett utbytesår får du chansen att förbättra dina kunskaper i ett språk eller lära dig ett helt nytt språk! Du får möjligheten att ta del av en ny kultur och träffa många nya vänner samtidigt som du studerar.

Hur ansöker jag?

De flesta organisationer som anordnar utbytesår håller intervjuer där du får berätta varför du vill åka utomlands ett år. Det kan också finnas vissa språk-, hälso- och vaccinationskrav. Men det beror helt på vilken organisation du väljer att åka med och vilket land du ska åka till. 

Se alla organisationer som erbjuder high school-år här


Att bo i en värdfamilj under ditt high school-år

När du gör ett high school-år bor du hos en värdfamilj vilket är en bra trygghet. Värdfamiljerna ansöker själva om att få ta emot en utbytesstudent och är många om att du ska känna dig som en del av familjen under ditt år hos dem. Organisationen väljer ut en värdfamilj år dig som matchar med det du har berättat om dig själv och vad du vill få ut av din resa  för att ni ska fungera så bra tillsammans som möjligt under utbytesåret.

Vilka länder kan jag åka till?

Olika organisationer erbjuder olika utbytesländer för high school-år, men några exempel är:

  • USA
  • Storbritannien
  • Irland
  • Kanada
  • Australien
  • Nya Zeeland
  • Kina
  • Chile
  • Argentina
  • Sydafrika


Tillgodoräkna utbildningen på ett high school-år

När du har läst ett år på high school utomlands är det inte säkert att du kan få det tillgodoräknat när du fortsätter på gymnasiet i Sverige. Om du inte kan tillgodoräkna dig utbytesåret så får du gå om ett år av din gymnasieutbildning. Det är din skola i Sverige som bestämmer om du kan tillgodoräkna dig de kurser du har läst under utbytesåret. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare innan du åker på utbyte för att ta reda på om du kan tillgodoräkna dig kurserna när du kommer hem.

Läs mer om hur ett high school-år fungerar här


Läs ett ettårsprogram i Europa

Ett annat sätt att ta ett sabbatsår under gymnasiet är att studera ett ettårsprogram i Europa. Ettårsprogrammet skiljer sig från high school-året genom att det bara erbjuds i Spanien, Frankrike och Tyskland. Du behöver också läsa franska, tyska eller spanska på gymnasiet för att kunna ansöka. 

Syftet med ettårsprogrammen i Europa är att du ska få möjlighet att lära dig ditt tredje språk ännu bättre genom att öva det i vardagen och i studierna. Du kommer även att utvecklas som person, träffa nya vänner och uppleva en massa nya och spännande saker under läsåret. Att ha gjort ett internationellt utbytesår är också en bra erfarenhet inför framtida studier och jobb.

Ansökan till ettårsprogram

Du ansöker till ettårsprogrammet i via utbyten.se (Universitet- och högskolerådet) och ansökan inför kommande läsår öppnar den 1 oktober. Du som ansöker behöver gå i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet och läsa franska, tyska eller spanska som minst steg tre på gymnasiet.

Studiestöd och kostnader

Det kostar inget att delta i programmet, du står bara för resekostnader, försäkring och fickpengar. Du har rätt att ansöka om studiebidrag och inackorderingstillägg från CSN när du läser ett ettårsprogram. Inackorderingstillägget ska täcka en del av kostnaderna för skolmat, internat eller boende i värdfamilj.

Kan man tillgodoräkna sig studierna?

Det vanligaste är att gå om hela årskursen i Sverige, men du kan göra särskild prövning i ämnen som du studerat i ditt värdland, till exempel franska, spanska eller tyska.

Läs mer om ettårsprogrammet här

Källa: utbyten.se

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser