Svensk gymnasieutbildning utomlands
För dig som bor utomlands under en del av eller hela din gymnasietid finns det olika former av svensk utbildning utomlands. Det finns svenska utlandsskolor i Belgien, Spanien, England, Frankrike och Kenya där du kan läsa svenska gymnasieutbildningar. Vissa skolor i andra länder, ofta internationella skolor eller så kallade Europaskolor, har även speciella svenska sektioner för svenska elever. Ett annat alternativ är att gå kompletterande undervisning i svenska några timmar per vecka. Det är en möjlighet som ges på många platser runtom i världen. Bor du utomlands under gymnasiet och inte har någon möjlighet att få en svensk gymnasieutbildning finns det också möjlighet att läsa vissa nationella gymnasieprogram på distans. IB-programmet är också ett bra alternativ för dig som bor utomlands, då programmets upplägg ser likadant ut var du än bor i världen. Vilket innebär att du kan byta till vilken IB-skola som helst i världen och tillgodoräkna dig de kurser du redan har läst.
Praktik/APL utomlands
Vissa skolor startar samarbeten som gör att du som elev kan göra din APL, arbetsplatsförlagt lärande, utomlands när du går i gymnasiet. Om du är intresserad av att göra praktik utomlands är det därför enklast att du vänder dig till den gymnasieskola du går på/ska söka till för att se vilka möjligheter som finns.
Gymnasiet i Norden
Vill du läsa gymnasiet på en skola i Norge, Finland, Danmark eller Island så har du precis samma möjligheter att göra detta som medborgarna som bor i det landet du vill plugga i. De nordiska länderna har nämligen ett samarbetsavtal som gör att det ska vara så enkelt som möjligt för medborgare i de nordiska länderna att plugga gymnasiet i ett annat nordiskt land. Du får studiemedel av CSN och det finns även vissa möjligheter att få både inackorderingstillägg och reseersättning.
Källa: Skolverket

Wilma Rosenlund flyttade till Mallorca och började på Svenska Skolan Mallorca. Läs mer om hennes upplevelse här!
Läs mer
Amanda Wretenheim Skog är 16 år gammal och kombinerar sina gymnasiestudier med ridningen. Läs mer här om hur det fungerar!
Läs mer
Judith Belfrage läser Samhällsvetenskapliga programmet inriktning Beteende på Svensk Skolan Mallorca. Judith tycker skolan är mysig och familjär eftersom klasserna är små. Läs mer här!
Läs mer
William Lenander är 17 år och läser Ekonomiprogrammet på Svenska Skolan Mallorca. Skolan erbjuder idrottsinriktning och William spelar padel flera gånger i veckan. Läs mer om det här!
Läs mer
Linn och Samuel valde båda att studera ett år av sin gymnasietid på Svenska Skolan i Paris! Läs intervjun med dem båda där de berättar om deras erfarenheter, vad de tyckte var roligast, och varför just du borde söka dit!
Läs mer
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information