Visar 1-18 av 18 träffar
  • = Riksintag
Visar 1-18 av 18 träffar

Svensk gymnasieutbildning utomlands

För dig som bor utomlands under en del av eller hela din gymnasietid finns det olika former av svensk utbildning utomlands. Det finns svenska utlandsskolor i Belgien, Spanien, England, Frankrike och Kenya där du kan läsa svenska gymnasieutbildningar. Vissa skolor i andra länder, ofta internationella skolor eller så kallade Europaskolor, har även speciella svenska sektioner för svenska elever. Ett annat alternativ är att gå kompletterande undervisning i svenska några timmar per vecka. Det är en möjlighet som ges på många platser runtom i världen. Bor du utomlands under gymnasiet och inte har någon möjlighet att få en svensk gymnasieutbildning finns det också möjlighet att läsa vissa nationella gymnasieprogram på distans. IB-programmet är också ett bra alternativ för dig som bor utomlands, då programmets upplägg ser likadant ut var du än bor i världen. Vilket innebär att du kan byta till vilken IB-skola som helst i världen och tillgodoräkna dig de kurser du redan har läst.

Praktik/APL utomlands

Vissa skolor startar samarbeten som gör att du som elev kan göra din APL, arbetsplatsförlagt lärande, utomlands när du går i gymnasiet. Om du är intresserad av att göra praktik utomlands är det därför enklast att du vänder dig till den gymnasieskola du går på/ska söka till för att se vilka möjligheter som finns.

Gymnasiet i Norden

Vill du läsa gymnasiet på en skola i Norge, Finland, Danmark eller Island så har du precis samma möjligheter att göra detta som medborgarna som bor i det landet du vill plugga i. De nordiska länderna har nämligen ett samarbetsavtal som gör att det ska vara så enkelt som möjligt för medborgare i de nordiska länderna att plugga gymnasiet i ett annat nordiskt land. Du får studiemedel av CSN och det finns även vissa möjligheter att få både inackorderingstillägg och reseersättning.

Favoriter