Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Samuel och Linn berättar om gymnasiet i Paris!

Svenska Skolan i Paris

Linn och Samuel på Svenska skolan i Paris

Vad var det du studerade?

Samuel:

- Jag studerade Samhällsvetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet på svenska skolan i Paris under mitt andra gymnasieår, vilket också är det vanligaste bland de som studerar på skolan. På SSP läste jag samma kurser som jag skulle ha gjort hemma i Sverige. Efter jag studerat i Paris så kunde jag börja i min “gamla” klass igen, jag vet att de som studerar i till exempel USA inte kan börja samma klass igen eftersom de “tappar” ett år utomlands.

Linn:

- På Svenska skolan i Paris så pluggade jag det sista gymnasieåret av Samhällsvetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet. I Sverige så läste jag inriktningen Beteendevetenskap, men eftersom den inte finns på SSP så blev jag tvungen att byta inriktning. Det gick dock att läsa relativt smidigt genom att jag bytte ut många kurser under mitt andra år i Sverige. Eftersom jag läste det sista gymnasieåret i Paris så tog jag även studenten där. Det blev inget flak men istället så åkte vi motorbåt på Seine, vilket var väldigt minnesvärt.

Hur kom det sig att du valde SSP och Frankrike?

Samuel:

- Jag har läst Franska i skolan under 7 år, och på en av mina franska lektioner så fick jag en blankett om SSP. Sedan kom skolans rektor Karin och besökte skolan och berättade om hur det var att studera i Paris. Det som lockade var att jag redan innan bott hos en värdfamilj i Kanada, och där lärde jag mig massor om kultur och språk. Så jag kände att det var en stor möjlighet att få nya perspektiv och träffa nya människor. Jag hade gått i skola med mina klasskompisar sedan grundskolan, så jag tänkte att det kanske dags att testa en ny klass.

Linn:

- Jag hade inte en enda tanke på att studera i Frankrike, men minns att jag var intresserad av att studera ett utbytesår i USA under grundskolan. Jag fick informationslappar om SSP i skolan, och mina lärare övertalade mig att vara med på ett infomöte, men var inte helt övertygad om att flytta till Paris. Men till slut så tänkte jag bara “varför inte”, och sökte. Jag är väldigt glad att jag tog det beslutet som också kändes som ett stort beslut för en 16-åring. Jag skulle bo hos främlingar istället för hemma i tryggheten med mina föräldrar.

Samuel på Svenska Skolan i Paris

Hur var det att studera i Paris?

Samuel:

- All undervisning skedde på Svenska med svenska lärare i svenska gymnasieämnen. Den franska undervisningen blir istället annorlunda eftersom vi kunde använda språket på plats direkt. Själva utbildningen är på en väldigt stor fransk skola, och vill håller till i några av deras lokaler. Genom utflykter och besök på kända platser fick vi lära oss om landet, arkitektur och historia. Paris som stad blev ett verktyg för oss att lära oss mer om Frankrike. Utanför skolan så blir du som elev placerad hos en värdfamilj, och du får själv välja preferenser som om familjen ska ha barn, om du har allergier eller om du vill kunna bo med en kompis. Jag och en till kille bodde hos en frånskild pappa lärde oss massor om Frankrike. Det blev mycket språk konstant och vi kunde hänga med hans son. Det var en otrolig upplevelse att få lära sig franska på plats men också att få börja bli vuxen och självständig.

Linn:

- Det är en liten skola på ca 60 elever varje år, så även fast du studerar i en storstad så blir du sedd. Alla svenskar på skolan känner liksom varandra och lärarna är väldigt engagerade. Trots att jag behövde byta inriktningar för att kunna studera i Paris så löste skolans rektor Karin problemen som uppstod. Jag hade också en klasskamrat som studerade på Humanistiska programmet, och de fick i princip skräddarsy den utbildningen. Värdfamiljen jag bodde hos bestod av en familj med sex barn, där vissa av barnen var gamla nog att studera på universitet. Jag bodde där tillsammans med en annan svensk tjej och det var verkligen ett jättebra boende. Pappan i familjen var en gammal journalist och familjen var väldigt engagerad i att lära oss om landet och språket. Barnen i familjen blev som ens riktiga syskon.

Vad gjorde du på fritiden?

Samuel:

- Det var såklart en hel del plugg i skolan som tog upp mycket av min tid, men det berodde också på att jag var väldigt ambitiös. Utöver det så försökte jag upptäcka Paris så mycket som möjligt. Skolan ligger inte i själva centrala Paris utan i Neuilly-sur-Seine, så de flesta av eleverna bor i olika kranskommuner. Detta gjorde att jag kunde upptäcka mer än bara “klassiska Paris”. Annars så blev det också en hel del innebandy i laget IFK Paris som består till största del av skandinaver. Sen så sjöng jag i skolans kör. Det var också utflykter med skolan, lite friluftsliv och fransk-svenska aktiviteter.

Linn:

- På fritiden så var det väldigt många utflykter till parker i Paris, plugg, träning och aktiviteter där jag fick träffa personer från Frankrike. Det finns alltid något nytt att upptäcka i Paris, och det är betydligt roligare än att bara sitta hemma i boendet och slappa. Jag var också med i skolans kör!

Linn på Svenska Skolan i Paris

Hur ser du på framtiden?

Samuel:

- Jag ska göra lumpen, förhoppningsvis som jägarsoldat på K3 i Karlsborg! Men sedan så vill jag nog flytta tillbaka till Paris för att arbeta eller studera vidare där. Det var det bästa året i mitt liv, så jag kommer nog verkligen tillbaka dit.

Linn:

- Efter studenten så var jag kvar i Paris i sex månader. Jag bodde då själv och arbetade inom restaurang och café. Jag vill nog flytta tillbaka dit igen, men nu ska jag plugga juridik i Stockholm till hösten.

Vad är ditt bästa minne från tiden i Paris?

Samuel:

- Mitt bästa minne är när jag deltog i en talangjakt på skolan. Det var ingen tävling utan vi fick helt enkelt bara uppträda. Jag och några vänner skapade ett band och spelade inför 600 personer. Vi fick representera Sverige och uppträdde med Voulez-Vous och Viva la Vida.

Linn:

- Jag deltog också i skolans talangjakt med en av mina franska vänner, vi sjöng på franska, engelska och svenska. Sedan var studenten och den efterföljande middagen väldigt rolig och minnesvärd.

Varför, och för vem, skulle du rekommendera Svenska skolan i Paris?

Samuel:

- Den som är nyfiken på den franska kulturen och Paris, och vill lära sig flytande franska borde söka. Det är nya utmaningar, möjligheten att växa och bli självständig och att få träffa många nya vänner. Jag kände ingen när jag flyttade dit, och nu är de mina bästa vänner! Mitt tråkiga andra år på gymnasiet blev istället väldigt roligt!

Linn:

- Jag var själv blyg, försiktig och bekväm innan jag själv sökte. Trodde inte alls att jag skulle trivas. Men jag upptäckte att det var en flexibel skola som skapar positiva upplevelser. En liten men väldigt blandad skola. Du kommer att trivas, och det finns något för alla.Läs mer om Svenska Skolan i Paris

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Svenska Skolan i Paris.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.