Visa gymnasium.se som: Mobil

Yrken inom administration, ekonomi och juridik

För dig som vill ha ett yrke inom administration, ekonomi eller juridik i framtiden är det ett smart val att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Läs mer om det yrke du är intresserad av för att få reda på vilket gymnasieprogram som är bäst förberedelse för just det yrket.

Det finns massor av olika yrken inom området ekonomi, administration och juridik. I dessa yrken är det vanligt att man har kontakter med myndigheter, företag, allmänheten och medarbetare. Det är bra att ha god servicekänsla och vara duktig på att förmedla information såväl muntligt som skriftligt.

Det krävs högskoleutbildning för de flesta yrkena inom området. Det finns dock vissa yrken där det räcker med kortare utbildning, till exempel sekreterare. 


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 13 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-16

Så blir du inköpare

Inköpare – Hitta utbildning på:  Handel  Ekonomi Om du vill bli inköpare kan Handels- och administrationsprogrammet vara en bra inkörsport. Där får du studera Handel och service, dessutom är det ett yrkesförberedande program så du kan arbeta inom branschen direkt efter gymnasiet. Även Ekonomiprogrammet är en bra gymnasieutbildning för dig som vill bli inköpare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-11

Så blir du bibliotekarie

Bibliotekarie – Hitta utbildning på: Ekonomi  Estet  Humanist  Natur  Samhäll  Teknik  IB För att bli bibliotekarie krävs en eftergymnasial utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap. Det krävs grundläggande behörighet från dina gymnasiestudier och därför är det bra att läsa ett högskoleförberedande gymnasieprogram alternativt att du läser till kurser som g ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-04

Så blir du projektledare

Projektledare – Hitta utbildning på: Ekonomi  IB  Natur  Samhäll Som projektledare ansvarar du ofta för ekonomin inom olika projekt, därför kan det vara bra att gå ett gymnasieprogram där du får läsa ekonomi. Ekonomiprogrammet har flera olika inriktningar som juridik, entreprenörskap, ekonomi eller internationellt. Du får lära dig om finans, redovisning samt organisation och ledarsk ...
Läs mer