22 nov 2022

Så blir du redovisningsekonom

Redovisningsekonom – Hitta utbildning på: 

Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet 

Teknikprogrammet

Hur blir jag redovisningsekonom på gymnasiet? 

Om du vill bli redovisningsekonom är det bra om du har läst en treårig gymnasieutbildning som har ekonomisk inriktning, exempelvis ekonomiprogrammet. Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande vilket innebär att du kan läsa vidare efter gymnasiet. På universitet eller högskola kan du till exempel läsa till högskoleekonom eller civilekonom om du vill arbeta som redovisningsekonom. De utbildningarna är oftast tre till fyra år.

För att studera ekonomi på ett universitet eller högskola behöver du ha:

  • Grundläggande behörighet 
  • Matematik 3b/3c 
  • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 
  • Engelska 6. 

Du kan också läsa till redovisningsekonom via en yrkeshögskola. För att bli auktoriserad redovisningsekonom krävs det att yrkeshögskolan du läser på är auktoriserade av FAR (Föreningen Auktoriserade Revisorer). På en yrkeshögskola har man alltid praktikperioder vilket underlättar när du ska börja jobba. En YH-utbildning till redovisningsekonom är ungefär två år.

Vad gör en redovisningsekonom?

Som redovisningsekonom har du hand om ekonomin på ett företag eller en organisation. Det är ditt jobb att se till att alla företagets ekonomiska resultat och transaktioner, till exempel inbetalningar och utbetalningar, redovisas på ett korrekt sätt. Det kan också vara ditt jobb att se till att alla arbetsgivaravgifter, skatter och moms betalas in i rätt tid. Du arbetar även med bokslut som görs varje månad och årsbokslut som görs en gång per år. 

Ett annat alternativ är att arbeta på en redovisningsbyrå. Då blir din roll redovisningskonsult vilket innebär att du arbetar med flera olika kunders ekonomi.

Som redovisningsekonom eller konsult kan du även arbeta med ekonomisk rådgivning och planering. Du stöttar då ledningen i företaget med större ekonomiska beslut och investeringar med hjälp av till exempel ekonomiska beräkningar.

Framtidsutsikter för en redovisningsekonom 

Just nu ser arbetsmarknaden för redovisningsekonomer väldigt bra ut. Under det närmsta året och även fyra år framåt kommer det vara liten konkurrens om jobben. Antalet redovisningsekonomer som väntas gå i pension är nämligen fler än antalet som kommer kunna börja jobba. Det betyder att efterfrågan på redovisningsekonomer och redovisningskonsulter förväntas vara hög. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en redovisningsekonom? 

39 000 kronor/månaden 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-09

Yrken efter Ekonomiprogrammet

Efter Ekonomiprogrammet blir man behörig till en rad olika eftergymnasiala utbildningar och du har många möjligheter att plugga vidare ifall du vill det. Du kan också välja att börja jobba direkt. Här ger vi förslag på yrken som kan vara passande efter att ha gått Ekonomiprogrammet! Administratör Advokat Arkeolog Banktjänsteman Bibliotekarie Bokbindare Brandingenjör Brandman Butikschef Controller
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-01

Så blir du eventkoordinator

Är du en person som gillar att planera och organisera olika events? Då kan eventkoordinator passa dig! Hur blir man eventkoordinator på gymnasiet? Vad gör en eventkoordiantor? Här kan du läsa mer om yrket, löner och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-22

5 anledningar till att gå ekonomiprogrammet

Lär dig om hur man driver företag och vilken roll de spelar i samhället. Om du tycker att det är spännande med verksamhetsutveckling och entreprenörskap kan ekomomiprogrammet vara ett bra val för dig.

Läs mer