Så blir du redovisningsekonom

Hur blir man en redovisningsekonom efter gymnasiet? Vi berättar mer om yrket, lönen och om vad du behöver läsa på gymnasiet för att bli redovisningsekonom!

Redovisningsekonom – Hitta utbildning på: 

Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet 

Teknikprogrammet

Hur blir jag redovisningsekonom på gymnasiet? 

Om du vill bli redovisningsekonom är det bra om du har läst en treårig gymnasieutbildning som har ekonomisk inriktning, exempelvis ekonomiprogrammet. Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande vilket innebär att du kan läsa vidare efter gymnasiet. På universitet eller högskola kan du till exempel läsa till högskoleekonom eller civilekonom om du vill arbeta som redovisningsekonom. De utbildningarna är oftast tre till fyra år.

För att studera ekonomi på ett universitet eller högskola behöver du ha:

  • Grundläggande behörighet 
  • Matematik 3b/3c 
  • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 
  • Engelska 6. 

Du kan också läsa till redovisningsekonom via en yrkeshögskola. För att bli auktoriserad redovisningsekonom krävs det att yrkeshögskolan du läser på är auktoriserade av FAR (Föreningen Auktoriserade Revisorer). På en yrkeshögskola har man alltid praktikperioder vilket underlättar när du ska börja jobba. En YH-utbildning till redovisningsekonom är ungefär två år.

Vad gör en redovisningsekonom?

Som redovisningsekonom har du hand om ekonomin på ett företag eller en organisation. Det är ditt jobb att se till att alla företagets ekonomiska resultat och transaktioner, till exempel inbetalningar och utbetalningar, redovisas på ett korrekt sätt. Det kan också vara ditt jobb att se till att alla arbetsgivaravgifter, skatter och moms betalas in i rätt tid. Du arbetar även med bokslut som görs varje månad och årsbokslut som görs en gång per år. 

Ett annat alternativ är att arbeta på en redovisningsbyrå. Då blir din roll redovisningskonsult vilket innebär att du arbetar med flera olika kunders ekonomi.

Som redovisningsekonom eller konsult kan du även arbeta med ekonomisk rådgivning och planering. Du stöttar då ledningen i företaget med större ekonomiska beslut och investeringar med hjälp av till exempel ekonomiska beräkningar.

Framtidsutsikter för en redovisningsekonom 

Just nu ser arbetsmarknaden för redovisningsekonomer väldigt bra ut. Under det närmsta året och även fyra år framåt kommer det vara liten konkurrens om jobben. Antalet redovisningsekonomer som väntas gå i pension är nämligen fler än antalet som kommer kunna börja jobba. Det betyder att efterfrågan på redovisningsekonomer och redovisningskonsulter förväntas vara hög. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en redovisningsekonom? 

39 000 kronor/månaden 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser