Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du utredare

Hur blir man utredare?

Hur blir man Utredare på gymnasiet?

Som utredare har man för det mesta en högskoleutbildning och är specialist inom sitt område. För att förbereda sig för högskolestudier är samhällsvetenskapsprogrammet ett bra val. Där kommer du att få en bra grundutbildning inom politik, samhälle och historia, kunskaper som kan vara bra att ha som utredare. Som utredare kan det vara bra att du har kunskaper inom ekonomi och juridik när du ska analysera olika processer. Ekonomiprogrammet förbereder dig för just detta. På ekonomiprogrammet kan du även välja att fördjupa dig i antingen ekonomi eller juridik beroende på vad du tycker är kul och intressant. 

Vad gör en Utredare? 

Som utredare kommer du att ha flera olika spännande arbetsuppgifter, du kommer bland annat att få jobba med att analysera, granska och följa upp olika processer. Du kan till exempel jobba med att fram en ny lag eller vara med i en omorganisation. Då är det din uppgift att analysera fakta och sammanställa ett förslag till de beslutsfattande organet. Vanligtvis jobbar man som utredare inom kommun och landsting. Som utredare på landstinget så kan en arbetsuppgift vara att utreda processer inom hälso- och sjukvård.

Framtidsutsikter för Utredare

Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på utredare kommer att vara stor de närmaste fem till tio åren. Eftersom många högskoleprogram kvalificerar dig som utredare så kommer även tillgången kvalificerade utredare att vara stor och därför även konkurrensen om jobben. Det klan därför vara bra att specialisera sig inom ett specifikt område.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Planerare och utredare m.fl.

37 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi och juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 feb 2020