Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du utredare

Hur blir man utredare?

Utredare – Hitta utbildning på:

Ekonomi  Ekonomi – Juridik  IB  Samhäll

Hur blir man Utredare på gymnasiet?

Som utredare har man för det mesta en högskoleutbildning och är specialist inom sitt område. För att förbereda sig för högskolestudier är samhällsvetenskapsprogrammet ett bra val. Där kommer du att få en bra grundutbildning inom politik, samhälle och historia, kunskaper som kan vara bra att ha som utredare. Som utredare kan det vara bra att du har kunskaper inom ekonomi och juridik när du ska analysera olika processer. Ekonomiprogrammet förbereder dig för just detta. På ekonomiprogrammet kan du även välja att fördjupa dig i antingen ekonomi eller juridik beroende på vad du tycker är kul och intressant. 

Vad gör en Utredare? 

Som utredare kommer du att ha flera olika spännande arbetsuppgifter, du kommer bland annat att få jobba med att analysera, granska och följa upp olika processer. Du kan till exempel jobba med att fram en ny lag eller vara med i en omorganisation. Då är det din uppgift att analysera fakta och sammanställa ett förslag till de beslutsfattande organet. Vanligtvis jobbar man som utredare inom kommun och landsting. Som utredare på landstinget så kan en arbetsuppgift vara att utreda processer inom hälso- och sjukvård.

Framtidsutsikter för Utredare

Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på utredare kommer att vara stor de närmaste fem till tio åren. Eftersom många högskoleprogram kvalificerar dig som utredare så kommer även tillgången kvalificerade utredare att vara stor och därför även konkurrensen om jobben. Det klan därför vara bra att specialisera sig inom ett specifikt område.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Planerare och utredare m.fl.

37 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi och juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-26

Så blir du entreprenör

Entreprenör – Hitta utbildning på: Ekonomi  Samhäll Entreprenör är ett väldigt brett yrke och det finns många vägar att gå för att arbeta som entreprenör i framtiden. På många gymnasieprogram har du möjlighet att läsa kursen entreprenörskap, du får lära dig om hur man omvandlar idèer till praktiska aktiviteter för att starta ett projekt eller fiktivt företag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du jurist

Jurist – Hitta utbildning på:  Ekonomi  Estet  Humanist IB  Natur  Samhäll För att kunna studera till jurist på universitet så krävs det att man har en högskoleförberedande examen från gymnasiet, vilket innefattar en Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Alla utbildningar på gymnasiet kan lägga till de kurser som behövs för att nå behörighet til ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du fastighetsförvaltare på gymnasiet

Fastighetsförvaltare – Hitta utbildning på:  El och energi  VVS och fastighet  Ekonomi Passande program att läsa på gymnasiet för dig som vill bli fastighetsförvaltare kan vara VVS- och fastighetsprogrammet eller El- och energiprogrammet. För att utbilda dig till fastighetsförvaltare behöver du sedan läsa en utbildning inom Yrkeshögskolan eller på högskola/universitet.
Läs mer