Så blir du projektledare

Vad gör en projektledare? Hur blir man projektledare? Här kan du läsa mer om yrket projektledare och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du projektledare

Projektledare – Hitta utbildning på:

Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man projektledare på gymnasiet?

Som projektledare ansvarar du ofta för ekonomin inom olika projekt, därför kan det vara bra att gå ett gymnasieprogram där du får läsa ekonomi. Ekonomiprogrammet har flera olika inriktningar som juridik, entreprenörskap, ekonomi eller internationellt. Du får lära dig om finans, redovisning samt organisation och ledarskap, vilket är delar som en projektledare arbetar med varje dag.

En projektledare kan vara verksam inom många olika områden som IT, teknik, reklam eller pedagogik, därför är det bra att läsa vidare på en högskola eller universitet inom det området du senare vill arbeta inom. Det finns även projektledarkurser man kan gå på universitet/högskolor.

Vad gör en projektledare?

En projektledare planerar, leder och styr projekt där en viktig uppgift är se till att alla personer i projektgruppen tydligt förstår projekts syfte och mål. Projekten har en tillhörande projektplan där det står hur lång tid alla delar beräknas ta. Projektledaren utgår från projektplanen för att se till att målen uppnås gällande tidsplan, ekonomi och kvalite. Det är viktigt att ha kontroll över hur arbetet fortlöper för att snabbt kunna sätta in åtgärder om något går snett.

Projektledaren har en projektgrupp till hjälp som oftast består av specialister inom olika områden, exempelvis inköpare, ekonomer och ingenjörer. Arbetet kräver att man har en beslutsförmåga då alla som arbetar med projektet inte alltid är överens, det är ofta ett stressigt arbete och det är viktigt att hålla deadline.

Framtidsutsikter för projektledare

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en projektledare?

43 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi och juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser