Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du inköpare

Hur blir man inköpare?

Hur blir man inköpare på gymnasiet?

Om du vill bli inköpare kan Handels- och administrationsprogrammet vara en bra inkörsport. Där får du studera Handel och service, dessutom är det ett yrkesförberedande program så du kan arbeta inom branschen direkt efter gymnasiet. Även Ekonomiprogrammet är en bra gymnasieutbildning för dig som vill bli inköpare. Det krävs ofta någon form av vidareutbildning för att arbeta med just inköp. För att blir en duktig inköpare krävs det även en ingående kännedom om den bransch som du vill arbeta i.

Vad gör en inköpare?

Som inköpare ansvarar du för inköp av varor och tjänster till företaget. Du köper in sådana varor som du tror kan sälja ute på marknaden. Det är ett jobb som passar dig som gillar att ha kontakt med många olika människor, som gillar att resa och som gillar att planera och organisera. Det är också bra om du är en duktig förhandlare och har koll på de avtal och lagar som gäller.

Det finns många olika typer av inköpare beroende på bransch och det kan handla om att köpa in allt ifrån kläder och skor till maskiner och utrustning. Som inköpare har du ett nära samarbete med marknadsavdelningen och säljavdelningen och det är viktigt att utvärdera ditt arbete för att se trender i vad som fungerar och inte ute på marknaden. De som arbetar som inköpare inom kommun eller landsting kallas oftast för upphandlare.

Framtidsutsikter för inköpare

Enligt Arbetsförmedlingen  är det  balans mellan utbud och efterfrågan på inköpare och upphandlare. På både fem och tio års sikt bedöms jobbmöjligheterna som medelgoda för inköpare.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Inköpare och upphandlare

40 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018

Hitta ditt drömyrke