Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du ekonom

Så blir du ekonom

Ekonom – Hitta utbildning på:

Ekonomi  Natur  Teknik 

Hur blir man ekonom på gymnasiet?

Överlag krävs någon form av eftergymnasial utbildning på högre nivå för de flesta ekonomyrken. På Ekonomiprogrammet (inriktning Ekonomi), Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet får du direkt den behörighet som behövs för att kunna läsa civilekonomutbildning och kandidatprogram i ekonomi. På Ekonomiprogrammet (inriktning Juridik), Estetiska programmet, Humanistiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet kan du inom ramen för programmet läsa till den/de kurser som behövs ifall skolan erbjuder kursen/kurserna som behövs och du aktivt väljer till dessa.

Behörighet för Civilekonom/Ekonomie, kandidatprogram: Grundläggande behörighet + Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 3b / 3c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (Områdesbehörighet A4)

Om du vill arbeta som ekonom direkt efter gymnasiet kan utbildningen Diplomerad Gymnasieekonom vara något. Det är en utbildning som finns på utvalda gymnasieskolor i Sverige och efter en sådan utbildning kan du direkt efter gymnasiet arbeta som till exempel ekonomiassistent och revisorsassistent.

Vad gör en ekonom?

Som ekonom kan du till exempel arbeta med marknadsföring och försäljning, budgetering och ekonomisk planering, redovisning och revision samt utredningsarbete. Framtida arbetsområden är bland annat banker, försäkringsbolag, finansbolag, reklam, information och konsultverksamhet. Ekonomer finns dock inom alla branscher på arbetsmarknaden och arbetsuppgifterna kan därför variera beroende på inriktning. Vanliga arbetsuppgifter för gymnasieekonomer kan vara administration av löner och handläggning av låneansökningar.

Framtidsutsikter för ekonomer

Framtidsutsikterna för ekonomer ser lite olika beroende på vilket yrke det gäller. Arbetsförmedlingen bedömer att det blir hård konkurrens om jobben för banktjänstemän, ekonomiassistenter samt löne- och personalassistenter både på fem och tio års sikt.

Revisorer och controllrar: Arbetsförmedlingen bedömer att revisorer, controllrar, marknadsförare och marknadsanalytiker kommer att möta en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Övriga ekonomer

46 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-03

Så blir du revisor

Revisor – Hitta utbildning på:  Ekonomi  Natur  Teknik Om du vill arbeta som revisor så behöver du studera och arbeta i totalt åtta år efter din gymnasieexamen: Tre år (180hp) på högskola eller universitet mot ekonomi för att få en kandidatexamen, tre år praktisk utbildning där du arbetar under en auktoriserad revisor, och två år där du fortsätter utbilda dig teoretiskt alternativt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-01

Yrken efter IB-programmet

International Baccalaureate (IB) är ett högskoleförberedande gymnasieprogram som du läser på engelska. Programmet gör dig förberedd för att plugga vidare direkt efter studenten och du kan söka utbildningar över hela världen. Programmet passar dig som är intresserad av en internationell karriär i framtiden. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst IB-programmet!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du konsult

Konsult – Hitta utbildning på: Ekonomi  IB  Natur Samhäll  Teknik En konsult är en kunnig rådgivare inom ett specifikt område och finns som yrkestitel i alla branscher. Eftersom företag ofta söker efter en person med en bred kunskap kan det vara bra att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Samhällsvetenskaps-, Ekonomi-, Teknik- eller Naturvetenskapsprogrammet kan vara ...
Läs mer