Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du banktjänsteman

Vad gör en banktjänsteman?

Hur blir man banktjänsteman på gymnasiet?

Bra ämnen och utbildningar på gymnasial nivå för att kunna jobba som banktjänsteman är ekonomi, språk och försäljning. Ekonomiprogrammet är väl förberedande för banktjänstemannayrket, och vissa skolor erbjuder sina elever att få titeln Diplomerad Gymnasieekonom efter examen vilket kräver en certifiering.

För att jobba som en banktjänsteman så ska krävs det oftast att du har en högskoleutbildning inom ekonomi eller juridik, men du kan få jobb även med en gymnasieexamen. Om du vill studera ekonomi på högskola eller universitet så behöver du ha Grundläggande behörighet samt Engelska B, Matematik C och Samhällskunskap A, alternativt Matematik 3b/3c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du kan även studera till bank- och försäkringsrådgivare på yrkeshögskolor. För att arbeta som rådgivare krävs dock en licens som man får efter att man klarat ett test efter utbildningen.

Vad gör en banktjänsteman?

Yrket som banktjänsteman är ett varierat arbete och innebär både kontakt med människor och mer administrativa arbetsuppgifter. Du arbetar bland annat med försäljning av värdepapper, utlandsbetalningar och krediter och bör därmed vara intresserad av ekonomi för att vilja arbeta som banktjänsteman. Yrken handlat även mycket om rådgivning för företag och privatpersoner angående ekonomiska beslut vilket kan vara lån, försäkringar, privatekonomi, aktier, fonder, bolagsbildning, skatteärenden och många fler. Olika arbetsplatser för en banktjänsteman kan vara bank- och finansföretag, försäkringsbolag, inkassoföretag och utländska banker.

Framtidsutsikter för en banktjänsteman

Redan idag är det en hård konkurrent om jobben för banktjänstemän och enligt prognoser så kommer inte läget att förbättras under de kommande fem till tio åren. Efterfrågan på banktjänstemän minskar konstant då digitala lösningar gör att kunderna kan sköta sina bankärenden själva.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Banktjänstemän

38 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018

Hitta ditt drömyrke