Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du administratör/sekreterare

Så blir du administratör/sekreterare

Administratör/sekreterare – Hitta utbildning på:

Handel  Ekonomi  International

Hur blir man Administratör/sekreterare på gymnasiet?

För att bli Administratör/sekreterare krävs det grundläggande behörighet ifrån grundskolan. Du kan exempelvis läsa Handels- och administrationsprogrammet som är en yrkesförberedande utbildning. Som Administratör/sekreterare kan det många gånger vara bra att ha kunskap inom språk och ekonomi. Därför kan det högskoleförberedande ekonomiprogrammet vara ett bra alternativ.

Vad gör en Administratör/sekreterare?

Att jobba som Administratör eller sekreterare kan innebära att du jobba med en mängd olika saker. Man kan arbeta med administrativa uppgifter på ett privat företag eller inom offentlig verksamhet. Egenskaper som kan vara bra att ha som administratör eller sekreterare är ordning, struktur och sinne för detaljer. Som administratör assisterar man ofta- och ger service till en eller flera personer, exempelvis en chef eller som del i en avdelning. Du kan exempelvis jobba med att organisera fakturor, hålla koll på inköpt material samt konferens- och resebokningar.

Framtidsutsikter för Administratör/sekreterare

Arbetsförmedlingen bedömer att Administratör/sekreterare kommer att mötas av en tuff konkurrens på såväl fem som tio års tid.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Övriga kontorsassistenter och sekreterare

28 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 26 feb 2020