Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du jurist

Hur blir man jurist?

Jurist – Hitta utbildning på: 

Ekonomi  Estet  Humanist

IB  Natur  Samhäll

Hur blir man jurist på gymnasiet?

För att kunna studera till jurist på universitet så krävs det att man har en högskoleförberedande examen från gymnasiet, vilket innefattar en Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Alla utbildningar på gymnasiet kan lägga till de kurser som behövs för att nå behörighet till juriststudier, men det kan vara smart att läsa in kurser som ger meritpoäng då det är många som söker till juriststudier vid universitet. Ett bra gymnasieval inför juriststudier är att studera Juridikinriktningen på Ekonomiprogrammet som många skolor erbjuder.

För att kunna arbeta som jurist så måste man ha en avancerad yrkesexamen, kallad juristexamen, vilket kräver 4,5 års studier vid universitet, och kan endast avläggas vid följande sex universitet: Göteborgs, Lunds, Umeås, Stockholms, Uppsalas och Örebros universitet.

Vad gör en jurist?

Som jurist så arbetar du med att analysera, granska och tolka lagar, avtal och juridiska problem. Så det gäller att bearbeta olika juridiska material såsom förordningar, lagtexter, avtal och olika beslut för att kunna förstå hur man löser olika problem. Jurister kan arbeta för företag och uppdragsgivare och presentera, redovisa, förhandla och ge råd kring beslut och avtal. Juristyrket i sig innefattar yrkesroller såsom advokat, åklagare, domare och kronofogde, och kan även kategoriseras under olika arbetsområden:

  • Företagsjurist (kan även kallas för bolagsjurist eller affärsjurist)
  • Bankjurist
  • Varumärkesjurist
  • Förvaltningsjurist
  • Förbundsjurist
  • Miljöjurist

Framtidsutsikter för jurister

Enligt arbetsförmedlingen så finns det medelgoda jobbmöjligheter för jurister under de kommande fem till tio åren då arbetsmarknaden är balanserad och stabil. Det kommer finnas en god tillgång på jurister samtidigt som efterfrågan kommer öka något.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-03

Så blir du revisor

Revisor – Hitta utbildning på:  Ekonomi  Natur  Teknik Om du vill arbeta som revisor så behöver du studera och arbeta i totalt åtta år efter din gymnasieexamen: Tre år (180hp) på högskola eller universitet mot ekonomi för att få en kandidatexamen, tre år praktisk utbildning där du arbetar under en auktoriserad revisor, och två år där du fortsätter utbilda dig teoretiskt alternativt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du ekonom

Ekonom – Hitta utbildning på: Ekonomi  Natur  Teknik  Överlag krävs någon form av eftergymnasial utbildning på högre nivå för de flesta ekonomyrken. På Ekonomiprogrammet (inriktning Ekonomi), Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet får du direkt den behörighet som behövs för att kunna läsa civilekonomutbildning och kandidatprogram i ekonomi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-11

Så blir du bibliotekarie

Bibliotekarie – Hitta utbildning på: Ekonomi  Estet  Humanist  Natur  Samhäll  Teknik  IB För att bli bibliotekarie krävs en eftergymnasial utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap. Det krävs grundläggande behörighet från dina gymnasiestudier och därför är det bra att läsa ett högskoleförberedande gymnasieprogram alternativt att du läser till kurser som g ...
Läs mer