Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Så blir du paralegal

Vill du jobba med juridik, administration och ekonomi efter gymnasiet? Då kan en karriär som paralegal vara något för dig! Här kan du läsa mer om vad en paralegal är, vad de gör och lönestatistik för paralegaler! 

Paralegal - Hitta din utbildning här

Ekonomiprogrammet - Juridik

Hur blir man paralegal på gymnasiet?

Vill du jobba med juridik, administration och ekonomi efter gymnasiet? Då kan en karriär som paralegal vara något för dig!

För att bli en paralegal behöver du gå en tvåårig utbildning på yrkeshögskola efter gymnasiet. Under en sådan utbildning får du bland annat lära dig juridik, rättssystem och ekonomi. Ett bra gymnasieprogram är ekonomi, inriktning juridik. Då får du kunskaper som är bra att ha som paralegal. 

Vad gör en paralegal?

En paralegal utför juristuppgifter som inte kräver en full juridisk utbildning. Det kan vara att sköta den dagliga administrationen och vara en hjälpande hand för jurister, till exempel boka möten, upprätta avtal eller göra rättsutredningar. Andra uppgifter kan vara att ha kontakt med myndigheter och klienter. 

Du kan jobba som paralegal på advokatbyråer, domstolar eller juridiska avdelningar på företag och i organisationer. Det finns flera olika yrkesroller inom paralegal såsom domstolshandläggare, juristassistent, advokatsekreterare och åklagarsekreterare. 

Framtidsutsikter för en paralegal?

Det finns stora möjligheter till arbete som paralegal både inom ett år och inom fem år.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för paralegal

34 300 kr/mån 

Statistik hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A-Ö


Annonser