Så blir du civilekonom

Civilekonom – Hitta din utbildning på: 

Ekonomiprogrammet* Teknikprogrammet

Naturvetenskapsprogammet

*Kräver extra kurser för behörighet

Hur blir man civilekonom på gymnasiet? 

För att bli civilekonom behöver du gå en civilekonomutbildning på universitet eller högskola efter gymnasiet. Det är en fyraårig utbildning som leder till en civilekonomexamen.

Det du kan tänka på inför ditt gymnasieval är att välja ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi, naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet som alla ger dig direkt behörighet för vidare studier till civilekonom. Om du vill läsa till exempel estetiska programmet, humanistiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet eller ekonomiprogrammet med inriktning juridik finns det möjlighet att läsa till de kurser som behövs, beroende på vad skolan erbjuder. Om du känner dig osäker kan du alltid prata med en studie- och yrkesvägledare. 

Behörighet för civilekonom: Grundläggande behörighet + Matematik 3b eller Matematik 3c, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2 och Engelska 6.

Vad gör en civilekonom?

Som civilekonom finns det många olika möjligheter i arbetslivet. Till exempel kan du arbeta med att utveckla företag, affärer och organisationer. Du kan arbeta med allt från budgetering, ekonomisk planering eller marknadsföring till försäljning, redovisning och utredningsarbete. 

Du kan arbeta på bland annat banker, finansbolag eller på en konsultverksamhet. En del väljer även att bli entreprenörer och driva egna företag. 

Framtidsutsikter för civilekonomer

Framtidsutsikterna för civilekonomer ser olika ut beroende på vilket yrke det gäller. Arbetsförmedlingen bedömer att det finns stora möjligheter till arbete om fem år inom yrken som redovisningsekonom, controller eller revisor. Däremot är möjligheterna för arbete som banktjänsteman små till medelstora inom fem år.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för ekonomer

48 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Administration, ekonomi & juridik
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A-Ö

Senast uppdaterad: 13 sep 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-12-15

Så blir du kurator

Är du intresserad av socialt arbete och att vägleda människor? Då kan kurator vara något för dig! Hur blir man kurator på gymnasiet? Vad gör en kurator? Vad tjänar en kurator? Här kan du läsa mer om yrket kurator och hur du ska välja på gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du brevbärare

Är du intresserad av att leverera brev och paket? Då kan brevbärare vara något för dig! Vad gör en brevbärare och hur blir man det på gymnasiet? Vi berättar mer om hur du ska välja på gymnasiet och om själva yrket som brevbärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-30

Så blir du en influencer

Är du intresserad av fotografering, redigering och media? Då kan influenceryrket vara något för dig! Här kan du läsa mer om vad influenceryrket innebär och vad du ska välja för gymnasieprogram! 

Läs mer