Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Skrivbord med laptop och dokument med grafer
02 maj 2023

Så blir du redovisningskonsult

Redovisningskonsult – hitta en utbildning på:

Teknikprogrammet

Så blir du redovisningskonsult på gymnasiet

För att bli en redovisningskonsult är det bra om du har läst exempelvis ekonomiprogrammet på gymnasiet. Där får du en grundläggande utbildning inom ekonomi och företagande. Efter gymnasiet kan du läsa vidare på högskola eller universitet och ta en kandidatexamen i ekonomi eller redovisning. Det finns också möjlighet att utbilda dig på yrkeshögskola där utbildningsformen är mer praktisk.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till redovisningskonsult på universitetsnivå.

Vad gör en redovisningskonsult?

Som redovisningskonsult arbetar du för en redovisningsfirma och hjälper företag att hantera och redovisa ekonomin i verksamheten. Om du vill arbeta med finansiell redovisning och rådgivning kan en karriär som redovisningskonsult vara ett bra alternativ. Som redovisningskonsult spelar du en viktig roll i att säkerställa att företag håller sig till lagar och regler. 

Som redovisningskonsult kan du ha olika arbetsuppgifter beroende på vilket företag eller organisation du arbetar för. Några av de vanligaste uppgifterna för en redovisningskonsult är att hantera bokföring och löpande redovisning, upprätta årsredovisningar och andra finansiella rapporter, hjälpa företag att följa lagar och regler kring redovisning och skatter. Du ger även råd och rekommendationer om hur företag kan förbättra sin ekonomiska verksamhet och nå sina mål.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen ser framtidsutsikterna för en redovisningskonsult i Sverige positiva ut. Finansiell redovisning är en nödvändig del av all företagsverksamhet, och det finns behov av kompetenta redovisningskonsulter. Konkurrensen bedöms liten och för de med relevant utbildning eller erfarenhet finns stora möjligheter till jobb.

Källor: lernia.se, arbetsformedlingen.se, far.se, scb.se

Vad tjänar en redovisningskonsult?

39 900 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom Ekonomi
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 02 maj 2023

Vanliga frågor


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du bibliotekarie!

Hur blir man bibliotekarie på gymnasiet? Vad gör en bibliotekarie? Här kan du läsa mer om yrket bibliotekarie, löner och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-01

Så blir du entreprenör

Vill du starta ditt eget företag i framtiden? Då kan entreprenör vara något för dig! Här kan du läsa mer om yrket och hur du ska välja på gymnasiet för att bli entreprenör!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-24

Så blir du innovatör

Drömmer du om att jobba som innovatör? Här kan du lära dig mer om yrket och vilka gymnasieval du borde göra för att nå ditt drömjobb som innovatör i framtiden!

Läs mer