Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hästgymnasium

Gymnasieutbildningen för hästälskare

Vill du gå en gymnasieutbildning som förbereder dig för ett jobb inom hästnäringen? På inriktningen Hästhållning utbildar du dig sida vid sida med hästen!
Visar 1-20 av 55 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
 • = Riksintag
Visar 1-20 av 55 träffar
1
2
3

Hästgymnasium passar dig som har ett brinnande intresse för hästar och hästsport. Inom inriktningen Hästhållning på Naturbruksprogrammet får du spendera mycket av din gymnasietid i hästens sällskap. Du får både teoretiska och praktiska kunskaper som förbereder dig väl för att jobba med hästar i framtiden.

Lär dig allt om hästen

På hästgymnasium går du kurser i hästkunskap och lär dig om hästens anatomi och beteende. Du får även en förståelse för samspelet mellan djur och människa. Genom den praktiska undervisningen utvecklar du dina färdigheter inom en fördjupning, till exempel ridning eller trav.

Som elev på hästgymnasium har du tillgång antingen till skolans egna anläggning eller till närliggande gårdar med stall, ridhus, dressyr- och travbana. Ofta har skolan ett antal egna skolhästar, men du har även många gånger möjlighet att hyra en boxplats för din egen häst.

Praktik och profiler på hästgymnasium

Inriktningen Hästhållning på Naturbruksprogrammet innehåller minst 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande). Då får du spendera tid på en arbetsplats och praktiskt lära dig om till exempel utfodring, skötsel eller avling. Du får även en djupare förståelse för hästnäringen.

På hästgymnasium förbereds du inför ett yrkesliv inom hästnäringen. En del skolor erbjuder olika profiler för en ännu mer nischad utbildning. Exempel på profiler:

 • Ridsport
 • Westernridning
 • Islandshäst
 • Trav
 • Djursjukvård

Kurser som ingår i inriktning Hästhållning

Djurens biologi 100p
Djurhållning 100p
Fordon och redskap 100p
Hästkunskap 1 100p
Hästkunskap 2 100p
Ridning och körning 200p

Möjliga jobb efter gymnasiet:

 • Hästskötare
 • Djurvårdare
 • På travanläggning
 • Amatörtränare
 • Foderrådgivare

Möjliga jobba efter vidare studier:

 • Hippolog
 • Veterinär
Jämför dina favoriter
Reportage
Burak, Leya och Fanny pluggar på...

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

Klicka här för att läsa hela reportaget
Natalie Hardstaff om Floristprog...

Natalie Hardstaff går sitt sista år på Floristprogrammet på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer
Selma går naturbruksprogrammet p...

Selma är 17 år och går sitt andra år på Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning och Samhällsvetenskaplig profil på Sveriges Ridgymnasium Svedala. Läs intervjun där hon berättar varför hon valde sin utbildning, vad hon tycker om skolan, samt vilka karriär- och studiemöjligheter det finns efter studenten. 

Läs mer
Sally Holmgren om Restaurang och...

Sally Holmgren går första året på Restaurang och livsmedel på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.

Läs mer
Nordvikskolan är fantastisk!
Nordvikskolan

"Skolan har mycket praktiska ämnen. Vi har djuren på plats och man får en bra gemenskap med alla människor. Ett plus med djurvårdsprogrammet på Nordvik är att vi har vår egen veterinärmottagning. Jag tycker att Nordvikskolan är fantastisk och jag ångrar inte mitt val", berättar Sara som läser Djurvård på Nordvikskolan. Hör vad Sara, Ebba och Max har att säga om sin skola i det här elevreportaget.

Läs mer här
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information