Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
14 december, 2023 08:15
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 140,0
(medelvärde: 215,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
14 december, 2023 08:15
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 140,0
(medelvärde: 215,1)
Få mer information om programmet 👍

Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst

Naturbruksprogrammet, Djur: Häst - Rid- &Travsport

Utbildningen för dig som älskar hästar

Drömmer du om att arbeta med hästar? På Tenhults naturbruksgymnasium kan du kombinera din gymnasieutbildning med ditt intresse för hästar och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare. Vår hästbildning passar dig som vill arbeta som professionell hästskötare i olika stall t.ex. tävlings-, trav- och försäljnings stall eller på stuteri eller ridskola. Den passar också dig som har siktet inställt på att plugga vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet till exempelvis ridlärare, hippolog, hovslagare, veterinär eller till något helt annat.

Välutbildade hästar och toppmodern anläggning

På skolans hästanläggning i Riddersberg finns välutbildade och välmeriterade hopp-, dressyr- och travhästar. Vi har ett nybyggt toppmodernt stall utrustad med senaste teknik, ett stort ridhus 40x80 meter, paddock, travbana, skrittmaskin och lektionssalar. I kombination med ett engagerat och välutbildat lärarteam som har gedigen hästutbildning, pedagogisk utbildning, lång yrkeserfarenhet och specialisering mot hoppning, dressyr, trav och unghästutbildning erbjuder vi dig en hästutbildning i toppklass!

Om utbildningen

Hos oss kommer du att utvecklas som ryttare inom både hoppning och dressyr samt inom trav. Du läser vanliga gymnasiegemensamma ämnen samt programgemensamma kurser blandat med yrkeskurser mot hästhållning. Undervisningen är både praktisk och teoretisk och förutom ridning och trav får du fördjupad kunskap om bland annat hästens biologi, anatomi, skötsel, utrustning, foder, avel, ledarskap, lagar och regler samt om hästyrket och hästsporten i stort. Du lär dig också att longera, tömköra, visa och löshoppa hästar och du har också möjlighet att få tappskokompetens. Allt detta för att du ska bli en så professionell hästskötare som möjlig!

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen ingår 15 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. APL är en viktig del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Möjlighet finns också att göra delar av din APL utomlands. 

Yrkesutgångar

Under första läsåret läser alla hästelever samma kurser. Därefter väljer du en av följande yrkesutgångar:

 • Professionell hästskötare
 • Hästskötare mot företagande
 • Hästskötare mot naturvetenskap

Högskolebehörighet

Du kan välja kurser som ger grundläggande högskolebehörighet inom programmets 2 500 poäng. Du kan också läsa kurser mot naturvetenskap eller samhällsvetenskap som ger särskild behörighet. 

Hästutbildningen erbjuder dig

 • Kvalificerad kompetens inom hästbranschen, hästskötsel och hästsporten
 • Möjlighet att bli diplomerad hästskötare
 • Behörighet till hippologprogrammet
 • Gedigen ledarskapsutbildning för arbete på t ex ridskola
 • Möjlighet att praktisera utomlands
 • Möjlighet att få naturvetenskaplig behörighet
 • Alla elever får tappskokompetens
 • 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Din framtid

Hästutbildningen på Tenhults naturbruksgymnasium förbereder dig för ett yrke, vilket betyder att du kan börja arbeta redan dagen efter du tagit studenten, som professionell hästskötare i t.ex. tävlings- och travstall, försäljningsstall och stuteri eller som aktivitetsledare på ridskola. Du kan också bli behörig för vidare studier på yrkeshögskola, högskola och universitet. Kanske siktar du på att bli något inom följande områden: hippolog, ridlärare, stallchef, beridare, ridskolepedagog, hovslagare, veterinär, agronom, unghästutbildare, foderproducent, driva inackorderingsstall, rådgivare, försäljare av hästartiklar, naturbrukslärare, galopptränare, travtränare, tävlingsryttare med mera.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Jönköping

APL/Praktik

APL – arbetsplatsförlagt lärande inom häst

I utbildningen ingår minst 15 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. Praktiken är en viktig del av utbildningen där du också har möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Exempel på praktikplatser för dig som läser häst:

 • Ridskola
 • Veterinär
 • Travstall
 • Galoppstall
 • Stuteri
 • Inackorderingsstall
 • Internationella hopp- dressyr- eller fälttävlandsryttare
 • Islandsverksamhet
 • Hovslageri

För dig som inte är behörig att söka naturbruksprogrammet

Introduktionsprogram (IM) mot naturbruksprogrammet

Är du intresserad av djur, natur och teknik och vill kombinera teoretiska studier med praktiska kunskaper men saknar behörighet till gymnasiet? På Tenhult Naturbruksgymnasium kan du i så fall läsa Introduktionsprogram mot naturbruksprogrammet. Här finns tre olika varianter beroende på vilka och hur många kurser som du saknar grundskolebetyg i.– Programinriktat individuellt val (IMPRO som tidigare kallades PRIV), Yrkesintroduktion(IMYRK) och Individuellt alternativ (IA).

Programinriktat individuellt val (IMPRO) – för dig som saknar behörighet till naturbruksprogrammet

Inom IMPRO får du hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att komma in på naturbruksprogrammet. Alla andra kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater som redan går naturbruksprogrammet och inriktningen som du är intresserad av. Så snart du har klarat av dina grundskolekurser skrivs du över till naturbruksprogrammet och fortsätter som vanligt.

För att antas till IMPRO måste du ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Dessutom krävs godkänt betyg i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen. , eller godkänt betyg i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. När du väl har blivit antagen kommer man på skolan att göra allt som står i sin makt för att du ska få gå just den inriktning – Häst, Djurvård, Lantbruk eller Trädgård – som du önskar! Målet är att du

Ansökningskod till PRIV på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMPRONBT

Yrkesintroduktion (IMYRK) – för dig som saknar behörighet till Programinriktat individuellt val

Utifrån ditt behov, intresse och ambitionsnivå erbjuder Tenhults naturbruksgymnasium tre olika vägar inom Yrkesintroduktionsprogrammet:

Väg 1 vänder sig till dig som vill ha så mycket praktisk erfarenhet som möjligt för att söka jobba direkt efter gymnasiet utan att bli behörig till naturbruksprogrammet. 

Väg 2 vänder sig till dig som på sikt strävar efter att bli behörig till naturbruksprogrammet. Du får hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att bli behörig till IMPRO. Övriga kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater från samma inriktning som du.

Väg 3 vänder sig till dig som har mycket god studiemotivation och som strävar efter att klara naturbruksprogrammet och få en gymnasieexamen. Du får hjälp att läsa upp de dina grundskolebetyg t som du saknar betyg i samtidigt som du läser naturbruksprogrammets övriga kurser tillsammans med dina klasskamrater på den inriktning som du valt att gå. 

Ansökningskod till IMYRK på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMYRKNBT

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Jönköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 1002 561 24 HUSKVARNA
Telefon: 036-10 50 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@jonkoping.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram och leder till en yrkesexamen.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Häst så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Tenhults Naturbruksgymnasium
Huskvarnavägen 28
560 30 Tenhult

Tenhults Naturbruksgymnasium – för dig som gillar djur, natur eller maskiner 

På Tenhults Naturbruksgymnasium kan du kombinera dina studier med ditt intresse och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare. Här sätts dina intressen och marknadens krav i centrum. Skolan har en...

Läs mer om Tenhults Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Sponsrad