Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Läs till Hästskötare på Naturbruksprogrammet på Strömma Naturbrukscentrum

Ser du dig själv i framtiden med ett yrke där du arbetar med hästar och hästhållning? Då borde du plugga till Hästskötare på Naturbruksprogrammet på Strömma Naturbrukscentrum i Sätila. Det är en inriktning där du får lära dig mer om olika yrken som innefattar hästhållning och till exempel hästsport. Du får lära dig om hur man sköter hästar, hur de utfordras, deras hälsa och får praktisk kunskap om ridning och körning. 

Många möjligheter genom olika utgångar

På Hästskötarinriktningen läser du kurser som Djurens biologi, Djuren i naturbruket och Djurhållning, där lär du dig mer om djurens plats i samhället, anatomi och hur man sköter och tar hand om dem på bästa sätt. Du får välja mellan tre olika utgångar på inriktningen: Hästskötare, Hästskötare med grundläggande högskolebehörighet, och Hästskötare med inriktning naturvetenskap. Den senare innebär att Du utökar din studiekurs för att läsa in fler kurser inom Fysik, Matematik och Kemi.

Arbeta med hästar i skolans lokaler och anläggningar

Strömma Naturbrukscentrum är välutrustat med stallar, ridhus och vackra och vida miljöer där du kan rida och köra för att lära dig mer om hästar. Du får arbeta med hästar direkt på skolan och har även möjligheten att ta med dig din egen häst till skolan för att träna under ledning av kunniga lärare. Du har dessutom minst 15 veckors praktik (APL) under studietiden som du till exempel kan utföra hos uppfödare, stuterier, på turistföretag eller djursjukhus. Du har även möjligheten att göra din praktik utomlands.

Möjligheter efter studierna

Efter examen får du en yrkesexamen som hästskötare, och om du läser till de kurser som behövs så kan du få högskolebehörighet, vilket öppnar upp möjligheten för att studera vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet. På SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) kan du studera till veterinär, zoolog, biolog eller hippolog. I den senare kan du specialisera dig mot stallchef, ridlärare, travsport eller galoppsport. Via yrkeshögskolor kan du utbilda dig mot till exempel ridskolepedagog, hovslagare, travhästskötare, hästentreprenör eller beridare. Du kan även starta och driva eget företag, vilket du blir förberedd till genom att du får möjlighet att starta ett UF-företag under studietiden.

Branschen växer dessutom kraftigt i Sverige vilket innebär att det finns stora möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet. Du kan även sikta mot att arbeta utomlands i till exempel England, Tyskland eller Holland, och du har möjligheten att praktiska utomlands vilket är bra att du vill testa på hur det är att arbeta i andra länder.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Sätila
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningsenheten Sjuhärad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Borås Stad, Utbildningskontoret 501 80 Borås
Telefon: 033-357770
Mejladress: gymnasieantagningen@boras.se

Fortsatta studier

På Naturbruksprogrammet inriktning Häst kan du läsa till ämnen för att bli behörig till hippologutbildningen.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Strömma Naturbrukscentrum
Strömma Naturbrukscentrum
51199 SÄTILA

Välkommen till Strömma Naturbrukscentrum i Sätila

Strömma Naturbrukscentrum ett naturbruksgymnasium med riksintag, för dig som vill lära dig mer om djur, natur och teknik. Skolan startade redan 1918 som Sätila lantmannaskola, och har varit en skola inriktad mot naturbruk och lantbruk under snart 100 år. Strömma...

Läs mer om Strömma Naturbrukscentrum och visa alla program.

Sponsrad