Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Berga naturbruksgymnasium
Programinformation
Stockholm
Naturbruksprogrammet
Antagningspoäng: Se intagningspoäng här

Om utbildningen

Hästutbildning på Berga naturbruksgymnasium

På Bergas hästutbildning får du som elev både arbeta praktiskt med hästar och lära dig mer om hästars beteende, skötsel och hur deras kroppar fungerar. Det finns möjlighet för dig som vill att ta med din egen häst som blir inackorderad i skolans stall. När du har läst klart gymnasieutbildningen har du en yrkesexamen som hästskötare, men du har också möjlighet att välja till kurser som ger dig högskolebehörighet. Du får dessutom ta del av följande:

  • Berga naturbruksgymnasium har ett 30-tal egna hästar och ett eget ridhus
  • Praktik, både i Sverige och utomlands
  • Möjlighet till hästskötarexamen
  • Möjlighet till travlicens
  • Du får tappskokompetens

På Berga kan du utbilda dig inom hoppning, dressyr eller trav och får undervisning av kunniga och engagerade lärare och instruktörer. Både du som är van ryttare och du som är nybörjare kan utvecklas både teoretiskt och praktiskt. På Berga får du skyddsskor och byxor och kan låna all skyddsutrustning.

Som elev på Hästinriktningen får du i första hand möjligheterna och kunskaperna för att kunna arbeta praktiskt med hästar. Du kan dock också välja till de kurser som krävs för att kunna läsa vidare till hippolog, djursjukskötare eller ridande polis.

Gör praktik under utbildningen

En väldigt viktig del av din utbildning är praktiken, även kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under gymnasiets tre år består minst femton veckor av praktik både på och utanför skolan. Under din APL får du utföra de saker du lärt dig om hästar och deras skötsel på riktiga arbetsplatser, till exempel i stall, ridskolor och stuterier.

I det första skedet får du lära dig att sköta skolans stallar tillsammans med skolans instruktörer. Det arbetet kopplas också samman med de mer teoretiska kurserna. Det du lärt dig i din gymnasieutbildning kommer du sedan att ta med dig på dina praktikperioder utanför skolan. Du kan ha praktikperioder både i Sverige och utomlands (i årskurs tre). Berga naturbruksgymnasium har sedan tidigare kontakter med praktikvärdar utomlands. Elever från skolan har tidigare varit i till exempel Belgien, Spanien, Italien och på Irland, i både trav- och ridstall.

Efter att du har gjort din praktik så är tanken att du ska kunna omsätta det du lärt dig i ditt gymnasiearbete. Där ska du självständigt kunna planera, utföra och utvärdera ditt arbete på en arbetsplats som skolans personal besöker. Efter att du har klarat av detta så kan du hämta ut din yrkesexamen som hästskötare.

Här kan du läsa mer om Hästutbildningen med naturvetenskaplig inriktning

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se

Reportage

Berga Naturbruksgymnasium

Burak, Leya och Fanny pluggar på Berga Naturbruksgymnasium

Klicka här för att läsa hela reportaget Berga naturbruksgymnasium

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

Berga naturbruksgymnasium

Berga naturbruksgymnasium utanför Stockholm

Berga är det rätta gymnasiet för dig som är intresserad av hästar, hästsjukvård, lantbruksmaskiner och lantbruksdjur och hållbar utveckling. Här erbjuds Naturbruksprogrammet, vilket är en praktisk utbildning som ger dig goda yrkeskunskaper. Du kan också kombinera den med fler teoretiska...


Läs mer om Berga naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Berga naturbruksgymnasium

Berga skolväg 1
137 91 Västerhaninge

 Visa telefonnummer
www.bergagymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 3 recensioner.

Nöjd elev
Jag går nu i 2:an och älskar att gå på skolan. Blir motiverad att plugga och är intresserad i min utbildning. Bor även på internatet och kan starkt tipsa om de. Jag fick en extra familj som jag bor med i en Barak/paviljong. Extremt bra sammanhållning mellan eleverna i både klasserna och mellan åldrarna. Rekommendera starkt detta gymnasium!
Missnöjd matte elev
Jag gillar att Berga har mycket tid ute och i regel bra scheman och bra fokus på hästdelen. MEN den akademiska delen med matte är under all form av kritik gick ut 9:an med B i matte och hade A med våran förra mattelärare men nu ha jag och em stor del av klassen sänkt mig till E eller f
Nöjd elev
Jag går nu i ettan och är nöjd med utbildningen och lärarna. Fin anläggning, många bra lärare och fina hästar som är välutbildade i både rid- och travstallet✨
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning från Berga naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Berga naturbruksgymnasium
Jag vill gå en prova-på-dag
Jag vill skugga en elev
Jag vill gå på informationsträff
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
Burak, Leya och Fanny pluggar på...

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

Klicka här för att läsa hela reportaget