Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Lillerudsgymnasiet
Programinformation
Karlstad
Antal elever: cirka 250 (.)
Naturbruksprogrammet
 • Antagningspoäng: 102,5
  (medelvärde: 227,9) * statistik från 2021

Om utbildningen

Hästhållningsutbildning på Lillerudsgymnasiet

Hästutbildningen på Lillerudsgymnasiet

Är hästar ditt stora intresse? Då ska du läsa en hästutbildning på Lillerudsgymnasiet, där kan du kombinera hästkunskap med gymnasiestudier. På hästutbildningen kommer du att ha flera valmöjligheter att själv utforma innehållet på programmet. Du kommer att kunna välja mellan yrkesutgångarna: Hästskötare- ridning eller Hästskötare- trav. Om du vill göra en elitsatsning inom ridsporten så kan du söka en Nationell idrottsutbildning, NIU. Även där kommer du ha möjlighet att välja en profil.

Som elev på ridutbildningen

Du som elev på ridutbildningen kommer att ha alla förutsättningar för att få en bred och aktuell utbildning inom ridsporten. Du kommer att få såväl praktisk som teoretisk kunskap och ha tillgång till:

 • Välutbildade hästar
 • Lilleruds ridhus
 • Eget skolstall med plats för 25 hästar
 • Färjestads travbana
 • Kompetenta och erfarna lärare och tränare

Hästskötare ridning

Om du väljer att läsa yrkesutgången Hästskötare- ridning kommer du som elev att få lära dig:

 • Dressyr
 • Hoppning
 • Sitsträning
 • Konditionsträning och terränghoppning

Du kommer även att få breda kunskaper i hästskötsel och få öva på klippning, rycka manar och lastning. En hel del timmar kommer du att spendera i stallet tillsammans med dina klasskamrater. Ni kommer att få sköta om stallet och anläggning.

Hästskötare trav

Om du väljer att läsa en yrkesutgång i trav kommer du att spendera många timmar tillsammans med hästarna på Färjestad travbana. Tanken är att du efter studenten ifrån travutbildningen ska kunna arbeta som ansvarig hästskötare. Du som elev kommer därför att få lära dig att köra, träna och sköta om travhästar.

Naturvetenskaplig profil på Hästhållningsprogrammet

Kombinera naturvetenskapliga kurser med hästkunskaper på yrkesutgången hästskötare NA profil. Under utbildningen kommer du att ha möjlighet att välja att fördjupa dig i trav eller ridning. Du kommer att få läsa kurser som.

 • Matematik
 • Fysik
 • Kemi
 • Svenska
 • Engelska

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Du som elev på hästutbildningen kommer att ha möjlighet att praktisera ute på ett företag under delar av utbildningen. Praktiken är en viktig och spännande erfarenhet som kan leda till anställning efter studenten. Passa på att skaffa viktiga kontakter inom den bransch som du vill jobba i.

Plugga ridsport på elitnivå

Om du vill satsa på en elitkarriär inom ridsporten kan du söka en nationell idrottsutbildning, NIU, i ridsport. Du som elev kommer att kunna välja mellan inriktningarna hoppning eller dressyr. 

Efter ridutbildningen

Efter studenten på ridutbildningen kommer du att ha en yrkesexamen. Det innebär att du kan plugga vidare på yrkeshögskola om du vill fördjupa dina kunskaper. Plugga till: hovslagare, ridlärare, beridare eller unghästutbildare. Du har även möjlighet att läsa till några kurser under din gymnasietid för att få en grundläggande behörighet till högskolan.

På samtliga naturbruksprogram på Lillerudsgymnasiet är det möjligt att läsa in naturbehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

Lillerudsgymnasiet

Den naturliga vägen till kunskap!

Lillerudsgymnasiet är naturbruksgymnasiet där du som elev har den unika möjligheten att kombinera ditt stora intresse för djur, häst och lantbruk med gymnasiestudier. Skolan erbjuder naturbruksprogrammet med tre möjliga inriktningar djur, häst och lantbruk samt med naturvetenskaplig profil. Om du...


Läs mer om Lillerudsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Lillerudsgymnasiet

Lillerud
66050 Karlstad

 Visa telefonnummer
www.lillerud.se

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning från Lillerudsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag vill vara med på en prova-på dag
Jag vill byta till Lillerudsgymnasiet
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information