Webbnyhet - Satsa på ett framtidsyrke – bli bilmekaniker

Realgymnasiet Göteborg

Webbnyhet - Satsa på ett framtidsyrke – bli bilmekaniker

När Automässan i Göteborg nyligen anordnades fanns elever från programmet Promeister fordon tillsammans med Promeisters mekaniker på plats för att bygga om en VW bubbla från 1973 till en elbil.

Marcus Bolmenstam läser tredje året på Promeister Fordon vid Realgymnasiet Stockholm och var en av de som förvandlade den klassiska bilen med hjälp av modern teknik – ett mässinslag som väckte stor uppmärksamhet hos såväl besökare som media.

- Jag har varit intresserad av bilar sedan jag var liten och vill efter min utbildning jobba som bilmekaniker på personbilar, säger Marcus.

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. De kommande åren beräknas det behövas närmare 6000 nya bilmekaniker i Sverige. För Realgymnasiets fordonselever väntar garanterat ett jobb efter godkänd och avslutad gymnasieexamen. Promeister Fordon erbjuder nämligen jobbgaranti efter examen med 6 månaders provanställning. Jobbgarantin är ett initiativ för att möta bristen av mekaniker i branschen och öka antalet anställningsbara mekaniker.

Realgymnasiets elever får genom ProMeister också med sig den hett eftertraktade kompetensen HVT ( HögVoltsTekniker) som är ett skall krav enligt den relativt nya branschstandarden för säker hantering av elfordon.

- I princip alla arbetsgivare inom motorbranschens verkstäder kommer förr eller senare vara tvungna att se till att deras anställda mekaniker har gått den utbildningen för att kunna jobba med moderna el- och Hybridfordon. På så sätt positionerar sig våra elever mycket bra till när de gäller att komma in på arbetsmarknaden, säger Tommy Krutholm, programansvarig.

För Marcus känns valet av utbildning helt rätt när examen nu närmar sig.

- Om man är händig och gillar att göra saker, men trött på att sitta i skolbänken. Då är det Realgymnasiet och Promeister Fordon som gäller. Skolan och lärarna är jättebra, det är lätt att få kompisar och gänget jag gör min APL med hos Speedy i Högdalen är de härligaste jag känner, säger Marcus.

Är du nyfiken på ProMeister fordon? Här kan du läsa mer om utbildningen
Läs mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Realgymnasiet Göteborg.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.