Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Trav & Islandshäst

Jämtlands Gymnasium
Programinformation
Alsen

Film

Välkommen till Travskolan Wången!

Utbildningsinfo

Naturbruksprogrammet - Trav & Islandshäst på Wången

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom trav eller islandshästsporten? Då är Naturbruksprogrammet, profil Trav eller Islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på gymnasiet och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Naturbruksprogrammet på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning för hästskötare och ridledare. Antagningen baseras på meritpoäng från grundskolan, och det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde du behöver för att komma in. Genom det individuella valet kan du välja ämnen så att du får grundläggande högskolebehörighet.

Studera en utbildning mot islandshästar

På islandshästprofilen får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och träning av islandshäst tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Studera en utbildning mot trav

Naturbruksprogrammets travprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning, specialiserad på travsport. Den här gymnasieutbildningen ger dig unika möjligheter att bygga ett brett kontaktnät inom travsporten. Erfarna lärare och fina skolhästar ger dig möjlighet att utvecklas som hästskötare, montéryttare och kusk. Under utbildningen kan du ta monté- och körlicens.

Kompetenser och framtid

Islandsprofilen: Efter godkänd examination kan du få Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och efter godkänt yrkesprov har du yrkesexamen som hästskötare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens. Många elever går vidare och jobbar på turridningsstall eller ridskolor, i Sverige eller på Island. Du kan också läsa vidare på Wången på universitetsutbildningen hippologprogrammet inriktning islandshäst.

Travprofilen: Som examinerad travhästskötare får du jobb direkt efter skolan; hos en travtränare eller på travskola. Du kan också läsa vidare till travhippolog på universitetet på Wången, Travsportens riksanläggning. I utbildningen ingår även tappskompetens. Du har möjlighet att ta Svensk Travsports hästskötarexamen och det här är den enda gymnasieutbildningen i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen för trav. Många tidigare elever jobbar nu i Frankrike, Australien och USA.

Utbildningen erbjuder dig:

  • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet.

  • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands.

  • Fina skolhästar att köra och rida.

  • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och ridning/körning.

  • Hästskötarexamen utifrån branschens krav

  • Elevboende med egen dusch och toalett på rummet. Fritidsledare och fritidsaktiviteter.

  • Möjlighet att ta med egen häst

  • Chans till att få stipendium för utlandspraktik.

  • En rolig gymnasietid med nya kompisar som har samma intresse som dig.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Trav & Islandshäst, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Trav & Islandshäst

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Jämtlands gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 83182 Östersund
Telefon: 063-14 02 00
Mejladress: gymnasieantagningen@jgy.se

Gymnasieexamen

Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Skolan erbjuder även andra behörighetsgivande kurser.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Trav & Islandshäst så kommer skolan att kontakta dig.

Jämtlands Gymnasium

Lyckas med dina studier och nå dina mål på Jämtlands Gymnasium

Vill du satsa på något du är genuint intresserad av? Jämtlands Gymnasium tror att dina studieresultat kommer bli bättre om du trivs i skolan. Jämtlands Gymnasium erbjuder upp till 18 nationella program, med en hel rad av olika profiler och...


Läs mer om Jämtlands Gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Jämtlands Gymnasium

Jämtlands Gymnasieförbund
831 82 Östersund

 Visa telefonnummer
jgy.se


Recensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 16 recensioner.

Namn
Det är en ganska bra skola för de som ledsnat på skolan eftersom det inte är så svåra ämnen men det är alldeles för lite ridning och det känns inte som om jag har utvecklats särskilt mycket med det.
R
På Wången lär man sig mycket och passar bra för folk med stort hästintresse som vill ha något roligt att göra under gymnasiet eller vill jobba med hästar i framtiden. Wången ger en möjlighet att läsa till ämnen så att du får en bra högskoleförberendande utbildning för annat än häst-jobb men jag tror att om man inte är väldigt intresserad av häst...
Visa hela
Linnéa
Utbildningen på Wången med inriktning trav passar perfekt för den som är intresserad av travsporten, här får både nybörjare och de mer erfarna lära sig mer. Duktiga lärare gör lektionerna intressanta och rolig! Även i de teoretiska ämnena blandar lärarna in hästrelaterade uppgifter. Omgivning är fantastiskt vacker och anläggning mycket nytänkand...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(3,9)
Baseras på 16 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning: Trav & Islandshäst från Jämtlands Gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information