Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Visar 1-20 av 20 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 20 träffar

Studera ekonomi på Västkusten 

I Göteborg, på Västkusten, finns det många gymnasieskolor som erbjuder ekonomiprogrammet. För dig som är intresserad av att arbeta med att driva företag i framtiden kan ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi passa dig. 

Ekonomiprogrammet ger dig kunskaper i företagsekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap samt juridik. Utbildningen ska även ge dig en förståelse kring ekonomiska förhållanden i samhället, handel och avtal mellan länder och även en förståelse för vilken roll som företagen har lokalt, nationellt och globalt. Under gymnasietiden kommer du även få möjlighet att driva ett UF-företag, vilket innebär att du får chansen att testa på att starta upp och driva eget företag.  

Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi  

Inom inriktningen ekonomi kommer du att få lära dig mer om företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering och marknadsföring. Ytterligare ämnen som du kommer att läsa om är ledarskap och organisation. Du kommer även få kunskap i hur du startar och driver eget företag.  

Vissa gymnasieskolor i Göteborg kan erbjuda olika profiler inom ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Det betyder att du får fokusera på ett specifikt perspektiv inom ekonomi. Det kan till exempel vara en internationell profil, vilket innebär att programmet är inriktat mot ett mer globalt perspektiv.  

Ämnen inom inriktningen ekonomi 

Om du väljer att läsa ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi kommer du att få fördjupa dig inom ämnen som företagsekonomi 2, matematik 3b och entreprenörskap och företagande.  

Företagsekonomi 2  

När du läser företagsekonomi 2 kommer du bland annat att lära dig om bokföring, metoder, modeller och affärsidéns utformning och betydelse. Du kommer få läsa om marknadsföring och göra omvärldsanalyser. Kursen fördjupar dig även i företagens roll i samhället i samband med hållbar utveckling. Lagar och regler som styr företagen tas även upp under denna kurs.  

Matematik 3b 

I detta ämne kommer du att få lära dig om aritmetik, algebra och funktioner samt problemlösning och matematiska problem genom historien.  

Entreprenörskap och företagande  

Här kommer du att få lära dig hur du startar upp ett eget företag, från idé till verklighet. Du kommer även få möjlighet att avsluta och utvärdera företaget. Detta ämne behandlar även affärsplanen, försäljningsteknik och andra affärsmässiga presentationstekniker.  

Efter studierna

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger dig särskild behörighet till att läsa vidare på en rad olika program på högskola eller universitet. Efter dina studier på gymnasiet har du därför möjlighet att bland annat vidareutbilda dig till civilekonom, jurist, psykolog eller socionom. I Göteborg finns det många högskolor och universitet där du kan vidareutbilda dig inom ekonomi. Här kan du även få mer information om vilka yrken du kan utbilda dig inom efter du gått ekonomiprogrammet. Med inriktningen ekonomi kommer du även ha grundläggande kunskaper och färdigheter för att bli egenföretagare. 

Jämför dina favoriter
Reportage
Intervju med Hanna på Klara i Gö...

På Klara Teoretiska Gymnasium Göteborg finns det möjlighet att gå med i Amnestygruppen, en grupp som med stöd från Amnesty jobbar för att främja mänskliga rättigheter. Engagemanget har funnits länge på skolan, 2015 vann de Amnestys Stora Kreativitetspriset för de aktiviteter de ordnade under Skriv för frihet.

Läs mer
Elin om Ekonomiprogrammet

 ”Jag älskar att jobba med case och tycker att det fungerar jättebra”, säger Elin som läser Ekonomiprogrammet på Sjölins. I den här intervjun berättar hon om hur det går till att jobba med case och varför man ska välja Sjölins!

Läs mer
Ekonomiprogrammet - Reportage me...
Donnergymnasiet Göteborg

En speciell skola! 

Det finns ingen gymnasieskola likt Donner i hela Sverige! Jag blir så inspirerad och motiverad av alla “donneriter”, de är verkligen speciella. Alla har sin egna stil och är grymma på allt de gör, så vill du gå på en skola där du kommer ha kul, träffa olika människor, lära dig mycket nya saker och få uppleva vad en bra skola är, då ska du välja Donnergymnasiet.

Läs mer
Ekonomieleven Magdalena: ”Min st...

Skolan hade bra rykte, med trevliga elever och rättvisa lärare. Det var det som gjorde att ekonomieleven Magdalena föll för Kunskapsgymnasiet Göteborg.
– I framtiden vill jag blir lärare på gymnasiet och undervisa i psykologi, säger hon.

Läs mer
Samhäll/Musik - Reportage Erik S...

Erik Simonsson Vento studerar Samhäll och musik på Donnergymnasiet. Här kan du läsa mer om varför han valde det program han valde, varför just Donnnergymnasiet passade honom och hans bästa tips för dig som ska bli gymnasieelev! 

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information