18 jan 2023

Yrken inom järnväg

För dig som vill arbeta inom järnvägsbranschen kan det vara ett bra val att studera naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet eller el- och energiprogrammet på gymnasiet beroende på vilket specifikt område du vill specificera dig inom.

När man arbetar inom järnvägsbranschen finns det många olika vägar att välja mellan. Järnvägsbranschen kan innebära att man arbetar likväl natt som dag beroende på inom vilket yrke. Inom yrket lokförare kan det innebära att du är iväg flera dagar beroende på vilket typ av tåg du kör. 

Arbetsmöjligheterna inom branschen ser bra ut då det ständigt kommer nya krav på Sveriges järnvägar och i takt med att nya miljömål inom EU tillkommer utökas även arbetstillfällena.

Här kan du läsa mer om specifika yrken inom järnväg    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 18 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-01-16

Så blir du projektchef inom järnväg

Teknikprogrammet  Naturvetenskapsprogrammet För dig som vill bli projektchef inom järnväg är teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet ett bra val.   Efter gymnasiet behöver du gå en universitets- eller högskoleutbildning inom teknik eller ekonomi, alternativt annan liknande utbildning.   Som projektchef inom järnväg har du en viktig roll i att ansvara för olika projekt. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-13

Intervju med Patrik Eriksson, projektingenjör

Patrik Eriksson arbetar som projektingenjör inom drift- och underhållskontraktet Mitt- och ådalsbanan på NRC Group Sverige. Som projektingenjör arbetar han med samtliga projekt tillsammans med projektchefen och arbetsledarna. I det jobbet innefattas allt från planering tills dess att jobbet är slutfört. Patrik berättar att ingen dag är den andre lik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-19

Intervju med Sophie Gunsjö, projektingenjör

Sophie Gunsjö jobbar som projektingenjör på Trafikverket inom ett stort projekt som kallas ERTMS. Detta projekt innebär att införa ett nytt signalsystem som kommer vara samma i hela Europa. Sophie har hand om kontraktsrelaterade frågor och stöttar projektledaren i att dricka kontraktet framåt. Uppföljning av tidsplanen, ekonomi och kontroll av leveranser är något som ingår i Sophies roll.
Läs mer