Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Gymnasieutbildning mot Polis

Förbered dig för att bli polis redan på gymnasiet. Som polis arbetar man i nära relation till andra människor med brottsbekämpning, övervakning av den allmänna ordningen och med ambitionen att skapa trygghet i samhället. Polisyrket är varierande och kräver såväl mod som lugn och social förmåga.
Filtrera efter
Program
Inriktning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-20 av 195 träffar
1
2
3
4
...
10
Annonser

Populära inriktningar

Populära platser

Reportage inom

Gymnasieutbildning mot Polis

Förbered dig för att bli polis redan på gymnasiet!

Polisyrket

För att bli polis måste du studera vid universitet eller Polishögskolan och bör därför gå en gymnasieutbildning som ger dig behörighet för högskolestudier.

Polisen i Sverige ska öka tryggheten genom att förebygga brott, övervaka den allmänna ordningen och säkerheten, bedriva spaning och göra brottsutredningar. Polisen arbetar utifrån ett antal förutsättningar som förändras från år till år och påverkar det dagliga såväl som det långsiktiga arbetet. Bland annat finns lagar och förordningar att rätta sig efter och årligen meddelar regeringen i ett regleringsbrev vilka mål polisverksamheten ska uppnå under året. Polisen är också beroende av hur stor andel av statsbudgeten som tillägnas åt verksamheten.

Polisen samarbetar med kommuner, företag och andra aktörer och med människor som verkar i områden där ett brott har begåtts. På nationell nivå agerar Rikspolisstyrelsen som är en central förvaltningsmyndighet med tillsyn över polisen. I Sverige arbetar närmare
30 000 personer som polis eller med andra befattningar inom Polisen.

Att jobba som polis

Som polis får du ett omväxlande yrke där du är med och bidrar till ett bättre och tryggare samhälle. Man arbetar utifrån målsättningen att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Arbetet är både förebyggande för att minska antalet brott, och utredande för att klara upp brott som begåtts. Att jobba som polis i Sverige innebär att man i det dagliga arbetet strävar efter att vara engagerad, effektiv och tillgänglig i sin yrkesroll.

I det dagliga arbetet är dina viktigaste egenskaper att du kan kommunicera med människor, är harmonisk, empatisk och engagerad. Det är också fördelaktigt om du har lätt för att samarbeta och är flexibel. Du bör vara tolerant, stresstålig, öppen, lugn och serviceinriktad.

Utbildningen

Polisutbildningen är två och ett halvt år lång, varav den sista terminen består av en aspirantutbildning på en polismyndighet. Därefter är du behörig att söka jobb som polis. Du kan utbilda dig till polis på Polishögskolan i Solna, vid universiteten i Växjö och Umeå, samt på distans.

Ansökningskrav

Det finns en rad kriterier för att bli antagen till Polisutbildningen. Redan inför gymnasievalet kan du förbereda dig genom att välja ett högskoleförberedande program som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier. 

Du kan också förbereda dig för en framtid som polis genom att se till att ha tagit B-körkort (för bil), hålla dig i fysisk form och självklart även lyda och respektera lagen.


Övriga krav för att komma in på polisutbildning:

  • Svensk medborgare.
  • 18 år, du måste ha fyllt 18 år när du ansöker.
  • Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat.
  • Grundläggande behörighet.
  • Särskild behörighet.
  • Simkunnig.
  • Fysiska krav.
  • Medicinska krav.
  • Psykologiska krav.
  • Godkänd säkerhetsprövning.

På Polisen arbetar man för en ökad jämställdhet och ser gärna att fler kvinnor, och fler med annan etnisk eller kulturell bakgrund än svensk, söker till polisyrket.

Källa: Polisen.se