Om utbildningen

Räddning och säkerhet
Den här profilen är för dig som vill få en inblick i hur det är att arbeta som exempelvis brandman och polis eller inom försvar, kustbevakning och sjöräddning. Utbildningen ger en teoretisk kunskap om hur säkerhetsarbetet fungerar i samhället och är en bra grund för dig som vill arbeta i yrken som ansvarar för räddning och säkerhet.
Om du väljer inriktning beteendevetenskap kan du även välja profilen Räddning och Säkerhet. Profilen passar dig som vill läsa vidare till polis, brandman, sjuksköterska, väktare eller kriminalvårdare. Den passar också dig som vill jobba inom tull, försvar, kustbevakning eller sjöräddning.
Profilen ger dig en inblick i hur säkerhetsarbetet fungerar i samhället. Du får möjlighet att bredda dina kunskaper inom Folkhälsa, Skydd och säkerhet, samt samhällets räddningstjänst. Dessutom fokuserar en del av kurserna på vilken beredskap och organisation som finns för stora olycksscenarier såsom kärnkraftsolyckor, översvämningar, bränder och kemiska olyckor.
Undervisningsmomenten sker både praktiskt och teoretiskt bland annat i form av studiebesök, fallstudier, övningar och rollspel. Vårt mål är att i så stor utsträckning som möjligt samarbeta med olika institutioner som Polisen, Räddningstjänsten, Försvarsmakten med flera.
För närvarande ser vi över profilen räddning och säkerhet, vilket betyder att det kan ske förändringar. Detta kan innebära justeringar i kursutbudet eller att inriktningen ersätts med en ny, spännande profil som bättre speglar arbetsmarknadens behov. Vi kommer att publicera information så snart vi vet mer.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap: Räddning och säkerhet
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
Stagneliusskolan skapar möjligheter
Stagneliusskolan är en traditionsrik skola med rötter i 1600-talets gymnasium i Kalmar. Idag har vi cirka 1300 elever. Skolbyggnaden är vackert och centralt belägen vid Fredriksskanskanalen, ritad av Ragnar Östberg och byggd 1933. Den har idag moderna undervisningslokaler med ett...