Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Gymnasieutbildning inom Animation

Är du intresserad av animering? Då kanske du vill läsa en utbildning inom animation på gymnasiet! På en del skolor som erbjuder utbildningar inom animering får du också lära dig om foto, datoranimation och illustration.
Filtrera efter
Program
Inriktning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2
Annonser

Populära inriktningar

Populära platser

Reportage inom

Animera på gymnasiet!

Läs animation på gymnasiet

Det blir alltmer populärt att läsa animation på gymnasiet. En del skolor erbjuder animering (eller animation) som en fördjupning inom någon av Estetiska programmets inriktningar Estetik och media eller Bild och formgivning samt i form av spetsutbildning. 

Vad är animation?

Animation betyder "framställning av tecknad film", enligt Svenska Akademins ordlista, men den engelska ordet "animation" inkluderar även teckningar, dataanimerade bilder, fotografier och föremål, och det är främst i denna betydelse som många skolor använder begreppet i sina kursutbud.

Animation

"A way of making a movie by using a series of drawings, computer graphics, or photographs of objects (such as puppets or models) that are slightly different from one another and than when viewed quickly one after another create the appearance of movement"

"A movie or brief scene that is made this way"


Merriam Webster

Animering eller animationsteknik innebär att man skapar en process där man visar en sekvens tvådimensionella eller tredimensionella konstverk eller figurer efter varandra för att skapa en rörlig bild. Ögat uppfattar samspelet mellan bilderna som rörelser på grund av en synvilla som beror dels på att ögat är för långsamt för att hinna uppfatta växlingen mellan alla bilder. 

När man skapar en animering utgår man från bilder som man kan ha fått genom att teckna, fotografera, datoranimera eller skapa med dockor eller andra modeller. Den vanligaste metoden att visa animering är som en film eller på TV, men det finns också andra möjligheter. Förutom till animerade filmer används animationstekniker även för att skapa specialeffekter i spelfilmer.

Har du tålamod och är noggrann?

Att skapa animerad film kräver tid, tålamod och noggrannhet. Även om man kan förenkla arbetet med hjälp av datorer, är ändå animering ett hantverk och kostar mycket pengar att framställa.

Gymnasieutbildningar med fördjupningar och profiler inom animation kan ge dig grundläggande kunskaper inom animation och berättande. Du kan få lära dig att skapa ljud, manus, samt att filma och fotografera. Är du duktig på att måla och teckna kan du få utveckla dina konstnärliga egenskaper och lära dig skapa illustrationer som sedan används i animationer.

En del skolor erbjuder kurser inom film- och tv-produktion samt ljudproduktion. Animation är också bra att läsa om du vill jobba med spelutveckling i framtiden.

I träfflistan ovan ser du skolor som erbjuder utbildningar inom animation!

Källor:
Wikipedia

Svenska akademins ordlista
Merriam Webster online