Visa gymnasium.se som: Mobil

El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Järfälla gymnasium
Programinformation
Järfälla
Antal elever: cirka 150 (.)
El- och energiprogrammet
  • Antagningspoäng: 147,5
    (medelvärde: 197,9) * statistik från 2019/20

Om utbildningen

Läs el- och energiprogrammet på Järfälla gymnasium

Läs Dator- och kommunikationsteknik på Järfälla gymnasium

På elprogrammet med inriktning Datorteknik på Järfälla gymnasium lär du dig att bygga och installera datorer, samt koppla ihop och administrera nätverk. Inom området nätverkssäkerhet lär du dig också skydd mot hacking och intrång. Dessutom får du skapa webbsidor, appar för mobiler och programmera. Inriktningen Dator- och kommunikationsteknik ger möjlighet till jobb som till exempel nätverkstekniker, webbutvecklare, webbdesigner mm.

Du lär dig:

  • att installera datorer och kringutrustning i nätverk
  • att installera och anpassa operativsystem och program
  • att bygga och installera servrar och klienter
  • att programmera för mobiltelefoner, datorer och webben
  • att felsöka och reparera datorer och elektronik

- Nätverkssäkerhet med bland annat skydd mot hacking och intrång

Kärnverksamhet

El- och energiprogrammet är ett program som erbjuder många, vitt skilda yrkesutgånger, bland annat installationselektriker, serviceelektriker eller datatekniker, supporttekniker, hissmontör, nätverkstekniker, programmerare eller applikationsutvecklare. Oavsett vilken inriktning du väljer blir du en viktig del i att få många människors vardag att fungera.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden kommer att påverkas av en stor pensionsavgång under de närmaste åren vilket är positivt för nyutbildade inom området. Branschen påverkas även av byggkonjunkturen. Järfälla gymnasium håller kontinuerlig kontakt med arbetsmarknaden och du har möjlighet att knyta kontakter under dina APL-perioder som kan leda till anställning.

APL och lärling

I din utbildning på Järfälla gymnasiums El- och energiprogram ingår det 15 veckors APL (arbetsförlagt lärande). Du får då möjlighet att skaffa erfarenhet och knyta kontakter. För dig som är ambitiös är möjligheterna att få ett sommarjobb goda. För att få yrkescertifikat som installationselektriker krävs också 1600 timmars lärlingstid på ett installationsföretag.

Gymnasiearbete

I slutet av din gymnasieutbildning ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Vidareutbildning

Efter El- och energiprogrammet har du behörighet till Yrkeshögskolan som har ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik. Utbildningen erbjuder grundläggande högskolepoäng. Dessutom är en del kurser meriterande för särskild högskolebehörighet. För mer info kontakta SYV på skolan.

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Du söker programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se

Reportage

Amanda och Anna på Järfälla gymnasium

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Läs mer Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Järfälla gymnasium

REKTORN HAR ORDET

Förutom hög kvalitet på undervisningen, menar jag att vägen till kunskap är trygghet, glädje och gemenskap. Järfälla gymnasium erbjuder allt detta. Vi är en skola med stort hjärta och fin sammanhållning. Vi hälsar på varandra och bryr oss om varandra...


Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Järfälla gymnasium

Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

 Visa telefonnummer
jarfallagymnasium.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik från Järfälla gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill börja på / byta till Järfälla gymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer

Du kanske också är intresserad av: