16 mar 2023

Vad är en huvudman på en gymnasieskola?

Vad är en huvudman på en gymnasieskola? Och vad är skillnaden mellan kommunala och fristående gymnasieskolor? Läs vidare för att få reda på vem som ansvarar för vad på en gymnasieskola.  

Grunden för alla landets gymnasieutbildningar är skollagen som utformas av riksdagen och regeringen. De bestämmer vad elever ska lära sig i skolan, skapar ramar och sätter upp mål i form av lagar och förordningar. Alla som arbetar med att utbilda gymnasieelever, till exempel rektorer, lärare och pedagoger, ska följa det här upplägget när de utformar och genomför utbildningar.  

Vad är en huvudman? 

En huvudman på en skola ansvarar över hur skolan ska arbeta. Huvudmannen ska se till att skolan har de resurser som behövs och alltid arbetar för att förbättra verksamheten och utbildningarna. Det är huvudmannens ansvar att skolans elever når målen och att verksamheten följer de lagar och bestämmelser som finns.  

Huvudman på kommunal eller fristående skola 

Gymnasieskolor kan vara fristående eller kommunala. På kommunala skolor är kommunen huvudman, och därav ägaren av skolan. På en fristående skola kan ägaren, även kallad huvudmannen, till exempel vara ett företag, stiftelse eller förening. 

Vad innebär det för dig som elev? 

Inte alla kommunala eller friskolor fungerar på samma sätt, det är bra för dig som elev att välja skola utifrån flera aspekter. Dock kan du förvänta dig att skolor som har samma huvudman har en gemensam utgångspunkt i undervisningen.  

Rektorns roll på gymnasieskolan 

Vad är då skillnaden på huvudman och rektor? Rektorn ansvarar för att miljön är trygg och att praktiska aspekter som frånvaro och stöd till elever. Rektorn är även en chef för skolans personal. Rektorns ansvarsområden är desamma oavsett om skolan är fristående eller kommunal. 

Källa: Skolverket 

Senast uppdaterad: 16 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-07

Tips inför gymnasievalet

Det är inte lätt att veta hur man ska tänka kring gymnasievalet. Ibland kan det vara skönt att läsa om någon som redan går på gymnasiet och som kan komma med tips goda råd. Här nedan svarar två gymnasieelever på frågor om hur de tänkte kring sitt programval och hur det är att börja gymnasiet. Gymnasievalet är en jobbig process för många eftersom det kan kännas avgörande för framtida utbildningar e ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-03

Studieteknik på gymnasiet

Genom att utveckla din studieteknik kan du plugga effektivt och ha mer tid för annat, men det är inte helt lätt att lista ut vad som funkar. Ta del av våra tips och hitta vad bra studieteknik innebär för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Vad är en NPF-diagnos och vilket stöd kan man få i skolan?

Vad är en NPF-diagnos och vilket typ av extra stöd kan du som har diagnosen få? Vi svarar på alla dina frågor i den här artikeln!

Läs mer
Öppet hus-kalender
mars 2023
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9