Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

6 tips inför första dagen på gymnasiet

Börjar dagen då du ska börja gymnasiet närma sig? Kanske har du tänkt på den här dagen i flera år eller så har det nyss slagit dig att du nu ska lämna högstadiet bakom dig. Oavsett kan första dagen kännas pirrig, nervös eller kanske till och med lite läskig. Vi ger dig våra sex bästa tips inför första dagen på gymnasiet! 

Att börja gymnasiet kan kännas jobbigt men för många också spännande och kul. Vissa ser det som en nystart medan andra önskar att de kunde stanna på högstadiet för alltid. Första dagen på gymnasiet kan framförallt vara laddad med många olika tankar och funderingar kring hur de kommande tre åren ska se ut. Vi har samlat sex tips på vad du kan tänka på inför första dagen, så att du känner dig förberedd! 

1. Ta reda på hur första dagen kommer att se ut

Gå in på skolans hemsida och se om du kan hitta information om hur första dagen kommer att se ut. Ibland skickar skolan ut information i förväg men du kan också höra av dig direkt till skolan. På så sätt kan du förbereda dig mentalt.


2. Kolla upp resvägen och var ute i god tid

Det kan vara bra att kolla upp hur lång tid det tar för dig att åka till skolan. Även om du känner till platsen där din nya skola ligger kan det vara bra att tänka på att det är fler personer som kommer åka till samma plats samtidigt vilket kan göra att det tar längre tid än vanligt. 


3. Våga prata med nya människor

Många skolor inleder första dagen i gymnasiet med “lära-känna-lekar” och hur pinsamt det än kan kännas, våga ta tillfället i akt och lära känna dina nya klasskamrater. Oavsett om du inte känner någon sedan innan eller om du redan känner en eller flera personer i din nya klass kommer du inte ångra att du lärde känna nya människor redan från början. Här är några tips på “icebreakers” om du själv vill inleda ett samtal:

  • Vilken skola gick du på tidigare? 
  • Varför valde du den här skolan / programmet?
  • Vad gillar du att göra när du inte är i skolan?
  • Vad ser du mest fram emot med gymnasiet?
  • Vilket är ditt favoritämne? 


4. Satsa på att vara dig själv

Javisst, det kan låta som en riktigt klyscha. Det är dock ett av våra absolut bästa tips. Det kan vara svårt att veta hur du ska bete dig när du börjar i en helt ny klass. Det är lätt hänt att du försöker vara någon annan än dig själv, för att passa in. Det är visserligen inget fel med det men eftersom detta är personer som du kommer spendera mycket tid med de kommande tre åren kan det vara enklare att vara dig själv från början. 


5. Planera en outfit som du är bekväm i

En fråga som många ställer sig är “vad ska jag ha på mig första dagen i gymnasiet?”. Egentligen spelar det inte så stor roll. Vi vet ju själva hur lite vi egentligen fokuserar på andra när vi själva är nervösa. Så satsa på att ha på dig det som du är absolut mest bekväm i. Glöm inte att lägga fram kläderna kvällen innan – du vill ju inte riskera att komma sent första dagen. 


6. Ät en ordentlig frukost!

Det är faktiskt viktigare än vad du tror. Även fast din mage kanske kommer kännas nervös och pirrig på morgonen är det viktigt att ladda batterierna ordentligt. Det kommer vara många nya intryck och du vill inte missa allt nytt för att du bara går och tänker på lunchen. 

Senast uppdaterad: 24 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-06-20

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du jobba inom handel, administration eller kommunikation? På försäljnings- och serviceprogrammet får du kunskaper inom affärsutveckling, företagande och försäljning. När du läser programmet får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten. När du går försäljnings- och serviceprogrammet får du lära dig om försäljning, logistik, marknads ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-29

Hur söker jag till gymnasiet?

Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Första steget på vägen mot din drömskola och ditt drömprogram är såklart att hitta det. Efter det måste du göra din ansökan! Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet, så att dina frågetecken om gymnasieansökan suddas ut.  När det är dags att göra ditt gymnasieval får du ett lösenord hemskickat i januari.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-28

Har du fått F i betyg?

När slutbetygen kommer för dig i nian kanske du är en av de som oroar sig över att bli underkänd i ett eller flera ämnen. Vad händer då, kommer en fortfarande kunna söka in till gymnasiet? Ja du har såklart massvis med frågor och funderingar. Vi tänkte hjälpa dig att reda ut några av dem. För självklart finns det fortfarande möjlighet för dig att bli godkänd i de ämnen som du har fått be ...
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin