Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Järfälla gymnasium
Programinformation
Järfälla
Antal elever: cirka 60 (.)
VVS- och fastighetsprogrammet
  • Antagningspoäng: 82,5
    (medelvärde: 176,7) * statistik från 2021

Om utbildningen

VVS- och fastighetsprogrammet på Järfälla gymnasium

VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS på Järfälla gymnasium

Det här är utbildningen på Järfälla gymnasium för dig som är intresserad av ett tekniskt hantverksyrke som är självständigt och omväxlande.

Inriktning VVS

På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om installation, reparation, felsökning,  drift, underhåll, reglerteknik och energioptimering inom VVS-teknik.

Arbetsmarknaden efter utbildningen

Tänkbara yrken efter att ha gått denna utbildning är till exempel VVS-montör, kylmontör, rörmontör, värmemontör, specialister inom olika delar av VVS-tekniken, försäljare inom VVS-branschen och yrkeslärare. Arbetsmöjligheterna är goda, mycket på grund av att det är en så bred arbetsmarknad. Det kan även tillkomma nya arbetsuppgifter inom branschen på grund av förnyelsebara energikällor som naturgas och biobränslen.

APL och lärling

Under din gymnasieutbildning på VVS- och fastighetsprogrammet på Järfälla gymnasium får du 15 veckors APL (praktik). Du har dessutom stora möjligheter att få välbetalda sommarjobb om du är tillräckligt ambitiös under din APL-tid. För att få yrkesexamen som VVS-montör krävs det sedan cirka två år som lärling på ett VVS-företag.

Gymnasiearbete inom ditt yrkesområde

I slutet av din utbildning ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Du får då visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Fortsatt utbildning

Med ett slutbetyg från ett yrkesprogram är du behörig till Yrkeshögskolan som har ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik.

För dig som vill ha grundläggande högskolebehöriget är det viktigt att du planerar dina studier. För detta behöver du läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).

Utbildning som leder till själständigt och roligt hantverksyrke

Utbildningen passar dig som är intresserad av ett tekniskt hantverksyrke som är självständigt, roligt och omväxlande. Utbildningen ger dessutom goda chanser att få ett välbetalt jobb direkt efter gymnasiet. Låter det bra? Då är VVS- och fastighetsprogrammet det rätta valet för dig. Du har även möjlighet att efter gymnasiet senare kunna söka dig vidare till högre studier för att kunna bli exempelvis VVS-ingenjör, konsult eller projektledare. Utbildningen är branschrekommenderad, det innebär att den uppfyller kraven för VVS-branschens rekommendationer av förstklassig utbildning.

Du lär dig:

  • att installera vatten-, värme-, kyl-, avlopps-, ång- och gasledningar
  • att dra in rörledningar i bostäder, kontor, affärer och industrier
  • att få kunskap kring drift, underhåll och energibesparing av fastigheter
  • att felsöka och reparera vatten-, värme- och avloppssystem

De olika områdena som ingår i utbildningen:

Vatten
Inom vatten får du lära dig om allt som har att göra med badrum, kök samt privat och kommunalt vatten till fastigheter.

Värme
Inom värme får du kunskaper inom allt som har att göra med installation av värmekällor, så som värmepumpar, pannor och solenergianläggningar.

Kyla
Inom kyla lär du dig om det som har att göra med olika typer av komfortkyla, till exempel luftkonditioneringar.

Avlopp
Inom avlopp får du kunskap om det som har att göra med avloppsledningar i badrum, kök samt privata och kommunala avloppsanläggningar.

Är du intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

VVS- och fastighetsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS så kommer skolan att kontakta dig.

Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium - Nu med två skolområden!

Järfälla gymnasium har ett brett utbud av både högskoleförberedande ochyrkesprogram. Oavsett vilket program du väljer, får du ta del av innovativa samarbeten och möjlighet att knyta unika kontakter med både universitet och företag. Under årsskiftet 2022 har skolans högskoleförberedande program...


Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Järfälla gymnasium

Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

 Visa telefonnummer
jarfallagymnasium.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS från Järfälla gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill börja på / byta till Järfälla gymnasium
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer