VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: cirka 140 (.)
VVS- och fastighetsprogrammet
  • Antagningspoäng: 115,0
    (medelvärde: 198,4) * statistik från 2022

Videoreportage

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS / Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Utbilda dig till rörmontör på REFIS i Stockholm!

På REFIS - Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm kan du läsa VVS- och fastighetsprogrammet. Här får du en gymnasieutbildning som ger dig kunskap om installation, service och underhåll av energitekniska system och anläggningar i fastigheter.

Inriktning VVS

VVS- och fastighetsprogrammet ges med inriktning VVS på REFIS. På inriktningen lär du dig att installera samt utföra service och underhåll på värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om energi- och miljöfrågor, säkerhet, installationsregler och bygglagstiftning. 

Möjligheter efter att ha läst VVS- och fastighetsprogrammet

Efter utbildningen är passande yrken:

  • Industrirörsmontör
  • Isoleringsmontör
  • VVS-montör

Förutom att jobba finns det också möjlighet att studera på yrkeshögskolan eller på universitet och högskola.  För det sistnämnda behöver du ha grundläggande högskolebehörighet, vilket du får på VVS- och fastighetsprogrammet genom att läsa Svenska/Svenska som andraspråk 2 & 3 samt Engelska 6. Du kan läsa dessa kurser som individuellt val eller som utökat program.

Är du intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Arbetsmarknad efter VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Goda framtidsutsikter för VVS-montörer

Arbetsmarknaden för VVS-montörer är utomordentligt god  och kommer så att förbli inom överskådlig tid. Ofrivillig arbetslöshet är alltså osannolik för VVS-montörer med yrkesbevis på de flesta håll i landet.

Arbetsmarknaden för VVS-montörer påverkas av hur mycket bostäder och andra fastigheter som byggs eller byggs om. Detta påverkas i sin tur av den ekonomiska utvecklingen i samhället och av politiska beslut.

Stort behov av arbetskraft inom VVS

Byggandet av bostäder och andra fastigheter varierar, särskilt inom storstadsområden och på universitetsorter. Även reparationer och ombyggnader varierar. Upprustning av stora delar av miljonprogrammet väntar under kommande årtionde. Det ger mycket arbete.

För närvarande går alltför få elever på utbildning till VVS-montör för att de ska kunna täcka det väntade behovet av montörer.

Effektivare utnyttjande av energiresurserna och ökat användande av naturgas och biobränslen kan ge branschen nya arbetsuppgifter.

APL - Arbetsplatsförlagt lärande

APL ingår i de yrkesförberedande gymnasieprogrammen och innebär att du som elev är ute och gör praktik på ett företag under en viss del av din gymnasieutbildning. Under APL gäller normalt arbetsplatsens villkor och arbetstider.

REFIS samarbetar med ett stort antal företag och kan därför påverka och säkerställa kvaliteten på det arbetsplatsförlagda lärandet för dig som elev. Målet är att ha 44 stående APL-platser där eleverna trivs och får en bra utbildning.

Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger dig en yrkesexamen. Det finns möjligheter för den som vill att läsa kurser för att bli högskolebehörig.

Certifiering

VVS-college

VVS-college

VVS-college (tidigare Förstklassig skola) är en certifiering utfärdad av VVS-branschens yrkesnämnd. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i branschen.

Läs mer om VVS-college här!

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS så kommer skolan att kontakta dig.

Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm

REFIS

Branschskolan för elektriker och VVS-montörer  Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm är skolan för dig som är intresserad av ett tekniskt arbete. Du vill ha ett fritt och ansvarsfullt yrke med goda framtidsutsikter. Kurserna som du behöver för att få din...


Läs mer om Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm

Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm

Lövholmsvägen 2
11743 Stockholm

 Visa telefonnummer
www.refis.se

Skolrecensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 24 recensioner.

William

Är väldigt nöjd med mitt val på refis, Lärarna är väldigt bra och lär ut eleverna på ett utvecklat och roligt sätt. Man lär sig väldigt snabbt på grund av lärarnas upplägg på lektionerna och hur dem lär ut. Refis är bästa skolan i hela Sverige om man ska välja El eller VVS branschen

Raggar182

Bra skola har bra lärare, lär sig detman lär. Bät rör då å då

Jula

Alla lärare bryr sig om eleverna. Bra lektioner. Det finns en anledning till att det är den bästa vvs skolan i stockholm. Skolan har bra utrustning och lyssnar på eleverna.

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 24 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS från Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till REFIS
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information