VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
27 januari, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 130 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 175,0
(medelvärde: 208,0)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
27 januari, 2024 11:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 130 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 175,0
(medelvärde: 208,0)
Få mer information om programmet 👍

Videoreportage

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

VVS- och fastighetsprogrammet, VVS / Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm

Utbilda dig till VVS-montör på REFIS i Stockholm!

På REFIS - Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm kan du läsa VVS- och fastighetsprogrammet. Här får du en gymnasieutbildning som ger dig kunskap om installation, service och underhåll av energitekniska system och anläggningar i fastigheter.

Inriktning VVS

VVS- och fastighetsprogrammet ges med inriktning VVS på REFIS. På inriktningen lär du dig att installera samt utföra service och underhåll på värme- och sanitetssystem. Du får också kunskaper om energi- och miljöfrågor, säkerhet, installationsregler och bygglagstiftning. 

Möjligheter efter att ha läst VVS- och fastighetsprogrammet

Efter utbildningen är passande yrken:

  • Industrirörsmontör
  • Isoleringsmontör
  • VVS-montör

Förutom att jobba finns det också möjlighet att studera på yrkeshögskolan eller på universitet och högskola.  För det sistnämnda behöver du ha grundläggande högskolebehörighet, vilket du får på VVS- och fastighetsprogrammet genom att läsa Svenska/Svenska som andraspråk 2 & 3 samt Engelska 6. 

VVS- COLLEGE

Ett branschcertifierat VVS-college ger eleverna förutsättningarna att få de kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan. Elever från ett VVS-colleget är attraktiva för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter utbildningen.

VVS-college har ett nära samarbete med företag och bransch. Företag deltar på skolans programråd och är med och bedömer elevernas gymnasiearbete. På så sätt får skolorna företagens syn och önskemål om utbildningen och företagen får en bra insyn hur skolornas utbildning går till och vad eleverna lär sig.

Är du intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Arbetsmarknad efter VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Goda framtidsutsikter för VVS-montörer

Arbetsmarknaden för VVS-montörer är utomordentligt god  och kommer så att förbli inom överskådlig tid. Ofrivillig arbetslöshet är alltså osannolik för VVS-montörer med yrkesbevis på de flesta håll i landet.

Arbetsmarknaden för VVS-montörer påverkas av hur mycket bostäder och andra fastigheter som byggs eller byggs om. Detta påverkas i sin tur av den ekonomiska utvecklingen i samhället och av politiska beslut.

Stort behov av arbetskraft inom VVS

Byggandet av bostäder och andra fastigheter varierar, särskilt inom storstadsområden och på universitetsorter. Även reparationer och ombyggnader varierar. Upprustning av stora delar av miljonprogrammet väntar under kommande årtionde. Det ger mycket arbete.

För närvarande går alltför få elever på utbildning till VVS-montör för att de ska kunna täcka det väntade behovet av montörer.

Effektivare utnyttjande av energiresurserna och ökat användande av naturgas och biobränslen kan ge branschen nya arbetsuppgifter.

APL - Arbetsplatsförlagt lärande

APL ingår i de yrkesförberedande gymnasieprogrammen och innebär att du som elev är ute och gör praktik på ett företag under en viss del av din gymnasieutbildning. Under APL gäller normalt arbetsplatsens villkor och arbetstider.

REFIS samarbetar med ett stort antal företag och kan därför påverka och säkerställa kvaliteten på det arbetsplatsförlagda lärandet för dig som elev. Målet är att ha 44 stående APL-platser där eleverna trivs och får en bra utbildning.

Behörighet

För behörighet till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, VVS

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger dig en yrkesexamen. Det finns möjligheter för den som vill att läsa kurser för att bli högskolebehörig.

Certifiering

VVS-college

VVS-college

VVS-college (tidigare Förstklassig skola) är en certifiering utfärdad av VVS-branschens yrkesnämnd. Certifieringen betyder att skolan har ett stärkt samarbete med företag i branschen.

Läs mer om VVS-college här!

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet, VVS så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Skolrecensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 27 recensioner
Skriv en recension
5/5
William
23 nov 2023

Jag är jätte nöjd med Refis och tycker det är en fantastisk skola. Lärarna är otroligt roliga och trevliga och välutbildade.

5/5
sid
22 nov 2023
bra skola

fina lärare och lokaler. trevliga elever (bra mat)

4/5
Markus Fredriksson
22 nov 2023
Seriös skola

Lärarna finns alltid för eleverna. Du får gå ut på praktik som leder till erfarenhet, kontaker och eventuellt jobb. Du får även komma in i arbetslivet tidigare än andra. Nackdel...

Visa hela
Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm
Lövholmsvägen 2
11743 Stockholm

REFIS

Branschskolan för elektriker och VVS-montörer  REFIS, Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm är skolan för dig som är intresserad av ett tekniskt arbete. Du vill ha ett fritt och ansvarsfullt yrke med goda framtidsutsikter. Kurserna som du behöver för att få...

Läs mer om Rör- och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm och visa alla program.

Sponsrad