El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Elteknik

Järfälla gymnasium, i Jakobsberg
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
7 februari, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 165,0
(medelvärde: 204,8)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
7 februari, 2024 17:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 165,0
(medelvärde: 204,8)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Läs Elteknik på Järfälla gymnasium

På Järfälla gymnasiums elprogram med elteknikinriktning lär du dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för TV och datorer. Utbildningen ger jobb som till exempel industrielektriker, installationstekniker, hissmontör samt att installera smarta hemlösningar. Som elev på Elteknikprogrammet har du även möjlighet att få de grundläggande såväl som vissa särskilda behörighetskrav till högskolan.

Du lär dig:

  • att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier
  • att dra in ledningar i bostäder, kontor, affärer och industrier
  • att dra kablar, montera strömbrytare och uttag
  • att felsöka och reparera elektriska anläggningar och hissar
  • att sätta upp elcentraler och belysningsstyrning
  • 3-fasinstallation
  • Installation med KNX samt fiberteknik 

Möjliga yrken efter El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet som kan leda till många, vitt skilda yrkesutgånger, bland annat installationselektriker, serviceelektriker eller hissmontör, supporttekniker, datatekniker, applikationsutvecklare, programmerare eller nätverkstekniker. Oavsett vilken inriktning du väljer att läsa blir du en viktig del i att få människors vardag att fungera.

Arbetsmarknaden efter din utbildning

Arbetsmarknaden kommer påverkas av en stor pensionsavgång under de närmaste åren vilket är positivt för dig som är nyutbildad. Branschen påverkas även av byggkonjunkturen. Järfälla gymnasium håller kontinuerlig kontakt med arbetsmarknaden och som elev har du möjlighet att knyta kontakter under APL-perioderna som kan leda till anställning.

APL och lärling

I din utbildning på El- och energiprogrammet ingår det 15 veckors APL (arbetsförlagt lärande). Under din APL får du som elev möjlighet att skaffa erfarenhet och knyta kontakter. För dig som är ambitiös blir möjligheterna att få ett sommarjobb är goda för den elev som är ambitiös. För att sedan få yrkescertifikat som installationselektriker krävs det också 1600 timmars lärlingstid på ett installationsföretag.

Gymnasiearbete

I slutet av din gymnasieutbildning ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Du får då visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Vidareutbildning

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som ger behörighet till Yrkeshögskolan, där det ges ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik. Under din gymnasieutbildning har du möjlighet att läsa grundläggande högskolepoäng. Du kan dessutom en del kurser som är meriterande för särskild högskolebehörighet. För mer info kontakta SYV på skolan.

För dig som vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Jakobsberg
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Reportage

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
4/5
Teodor
25 apr 2023
Bra skolmiljö

Det här är en bra skola där det finns stora verkstäder som man kommer vara i mesta delen av skoltiden. Bra bemötande utav lärare som ger ut bra utbildning som passar elektriker ...

Visa hela
5/5
Linus Lundqvist
19 apr 2023
Elteknik på gymnasiet

Jag älskar elprogrammet. Det är en jättebra utbildning där man lär sig mycket om vad det är man gör som elektriker och även hur man gör det. Vi får lära oss att göra allt från e...

Visa hela
Järfälla gymnasium
Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

Järfälla gymnasium - två campus

På Järfälla gymnasium väntar en spännande tid fylld av möjligheter. Här finns ett brett utbud av högskoleförberedande och yrkesprogram. Oavsett vilket program du väljer, får du ta del av innovativa samarbeten och möjlighet att knyta unika kontakter med både universitet...

Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Sponsrad