Visa gymnasium.se som: Mobil

Teknikprogrammet, Design & produktutveckling

Järfälla gymnasium
Programinformation
Järfälla

Om utbildningen

Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium

Läs Arkitektur och design eller Robot på Järfälla gymnasium

Som ingenjör med specialisering på inbyggda system och robotar får du arbeta i gränslandet mellan CAD, programmering och elektronikdesign som ger en mycket god teknisk grund för framtida utbildning och/eller arbetsliv.

Studera på Teknikprogrammet

Du får utveckla din kreativa förmåga i hur smarta saker med inbyggd ”intelligens” skall designas från ett tekniskt, miljömässigt och affärsmässigt perspektiv. Vi erbjuder en gedigen teknisk grundutbildning för dig som vill arbeta med att utveckla smarta produkter inom konsumentprodukt och industriell design.

Efter gymnasieexamen går du vidare till teknisk högskola. Vi använder och utnyttjar flera tekniker för att berätta om nya smarta sakers form och konstruktion. Teknisk visualisering med animation, CAD, skisstekniker, utskrifter i 3D och VR används.

Arkitektur och design:

Här kan du bli arkitekt, produktdesigner eller konstruktör! Utbildningen passar dig som vill påverka hur vi kommer att bo i framtiden, och utforma och förbättra de föremål som vi kommer att använda.

Arkitektur och design är profilen som ger dig spetskompetens. Utbildningen ges under inriktning design och produktutveckling på teknikprogrammet.

I kurserna arkitektur hus och hållbart samhälle arbetar du med byggnaders och miljöers utseende och funktioner. Du lär dig om samspelet med omgivningen idag såväl som under historiens gång. I designkursen får du kombinera din kunskap om estetiskt tilltalande former hos en produkt med rätt teknik och funktion.

I andra kurser får du också lära dig viktiga redskap för framtidens uppgifter, som hur man kommunicerar med bilder och symboler i tryck och på nätet samt konstruktions- och CAD- teknik.

Målet med utbildningen är att ge insikt i arkitektens och formgivarens möjligheter och utmaningar!

Hållbart samhällbyggande

I hållbart samhällsbyggande lär ni er om samhällsplanering både ur ett historiskt såväl som ett nutida perspektiv. Ni får lära er att identifiera olika problem och hur de kan lösas genom användandet av olika tekniska lösningar och samhällsplanering. Allt med syftet att nå ett mer hållbart samhällsbyggande.

Arkitektur – Hus

I kursen arkitektur hus får ni kunskap om hur arkitektur och samhällsbyggande har förändrats genom historien. Ni får lära er om olika byggmaterial, lagar och regler samt genomför och redovisar olika arkitekturuppgifter med ritningar, modeller och digitala ritprogram.

Design

I designkursen får du jobba med designprocessen som innebär allt från idé till färdig produkt. Det kan vara ett mobilskal, en ergonomisk möbel eller en innovativ strömbrytare. Järfälla gymnasium samarbetar med KomTek som är en teknikskola med bra verkstadslokaler.

Bild o form

I Bild och form lär du dig grunderna i olika skisstekniker för att kunna använda dem i de kommande kurserna. Två viktiga komponenter är färg och formlära. Innehållet har en estetiskt och konstnärligt röd tråd.

Cad

I cadkurserna som du läser får du lära dig ritteknik och det som kallas för 3D-ritning. Du bygger upp objekt och konstruktioner i programmet SolidWorks. De kan senare skrivas ut på skolans 3D-printer. I programmet Archicad får du bygga hus och dess miljöer.

Grafisk kommunikation

I Grafisk kommunikation får du lära dig Adobes programvaror för att kunna skapa förpackningar, bildredigera och trycksäkra din logga. Photoshop,Indesign och Illustrator är ditt huvudsakliga arbetsredskap men du övar även upp ditt seende för grafisk form med papper och penna.

IV-val

Som elev på teknikprogrammet kan du läsa moderna språk fortsättning redan i åk1 för att inte tappa dina språkkunskaper och kunna få 0,5 p som meritpoäng. En annan populär kurs är engelska 7 i åk3 som gör dig ännu bättre på engelska och ibland ordnar du och kurskompisarna en studieresa till ett engelstalande land. Även denna kurs är meritgivande. Lockar fysik 2 så kan du läsa det som en IV-valskurs i åk 3. De flesta ingenjörsutbildningar kräver nämligen fysik 2 för behörighet.

Matematik

För dig som vill läsa in fler mattekurser än de tre som är obligatoriska så finns det möjlighet till det. En bit in i åk 1 så delas mattegrupperna upp och ni läser kurserna i olika takt. Du väljer antingen att läsa en mattekurs per läsår eller så läser du i snabbare takt och hinner på så sätt läsa både Ma4, Ma5 och kanske Ma-specialisering.

Psykologi

Vad kan vi lära och förutse för att använda oss av i olika tekniska sammanhang? Hur beter vi oss vi människor?  Den här kursen ger dig ett vidare sätt att se på världen.

Konstruktion

Hållfasthetslära och olika material är viktiga kunskaper som du får här. Du beräknar och bygger även praktiska projekt i modeller.

Robot:

Gör något spännande!

Profilen Robot ges också inom inriktningen Produkt- och designutveckling på Teknikprogrammet. Det här är utbildningen för dig som vill bli ingenjör, entreprenör, konstruktör, projekt- eller företagsledare! Läs på landets förmodligen bästa robotutbildning på gymnasienivå för både tjejer och killar! Var med och utveckla framtidens teknik med allt från industrirobotar till leksaker, och hemelektronik till handikapphjälpmedel. Ni får börja med ˝Legorobotar˝ och går steg för steg vidare till tillverkningen av din egen avancerade robot.

Gå en unik utbildning för framtiden

Järfälla gymnasium har en unik och spännande utbildning om robotar. Idag är samhället bara i början av den framtid som du kan vara med att utveckla. Det kan röra sig om allt från hemelektronik till handikapphjälpmedel, säkerhet, leksaker, industrirobotar, avancerad forskning och smarta hem.

Kreativa studier

I denna utbildning får du möjlighet att få utlopp för din kreativitet och utveckla din problemlösningsförmåga. Ni börjar enkelt med Legorobotar och går sedan stegvis vidare till tillverkning av en egen robot. Det är ett innovativt, nyskapande och tvärvetenskapligt arbete där du bland annat kan använda skolans tredimensionella skrivare för att designa din robot.

Utbildning som öppnar många möjligheter efter gymnasiet

Järfälla gymnasium samarbetar med högskolan, så det är lätt att läsa vidare efter denna utbildning. Du kan välja Matematik 4 och Fysik 2 så får du behörighet att läsa till civilingenjör. Du kan ha stor nytta av din utbildning här även om du väljer att läsa eller göra något helt annat efter din examen, eftersom en kombination av robotkompetens och andra kunskaper är mycket attraktivt för din framtid.

Gymnasiearbete

Teknikprogrammet är högskoleförberedande och i ditt gymnasiearbete kan du välja ett praktiskt arbete som du kombinerar med teori och rapportskrivning. Gymnasiearbetet är ett slags examensarbete där du får möjlighet att fördjupa dig i dina inriktningskurser.

Studera ett 4:e år på Teknikprogrammet

På Järfälla gymnasium kan du välja att studera ett 4:e år på Teknikprogrammet med en inriktning mot Byggproduktion. Det 4:e året fördjupar dina kunskaper och du får sedan examen som Gymnasieingenjör.

När du blir antagen till T4-Byggproduktion vid Järfälla Gymnasium har du med dig ett komplett gymnasiebetyg från tre år vid teknikprogrammet och helst från inriktningen Samhällsbyggande och miljö.

Om du inte har med dig kurserna Arkitektur/hus och Samhällsbyggande/Byggnadsverk och ändå vill starta din karriär i byggbranschen med T4 hos oss kan vi komma att erbjuda en prövningmöjlighet till dem som söker oss som förstahandsval.

Behörighet

För behörighet till Teknikprogrammet behöver du godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, biologi, fysik, kemi samt minst sex andra ämnen.

Gymnasieexamen

Teknikprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Teknikprogrammet, Design & produktutveckling

Som boende i samma kommun som Järfälla gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Reportage

Amanda och Anna på Järfälla gymnasium

"Vi valde Bild & formgivning på Järfälla gymnasium"

Läs mer Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Teknikprogrammet, Design & produktutveckling så kommer skolan att kontakta dig.

Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium

Välkommen till Järfälla gymnasium

Järfälla gymnasium erbjuder en bredd av spännande program. Här finns såväl högskoleförberedande utbildningar, yrkesprogram, introduktionsprogram som gymnasiesärskola. Du kan välja utbildningar som gör dig förberedd för att plugga vidare eller för att gå direkt ut i arbetslivet. Järfälla gymnasium ger stora valmöjligheter...


Läs mer om Järfälla gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Järfälla gymnasium

Mälarvägen 2
177 42 Järfälla

 Visa telefonnummer
jarfallagymnasium.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Nicole
(5)
Bra utbildning och kompetenta lärare. Jag känner att jag står på en god grund inför framtida studier.
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Teknikprogrammet, Design & produktutveckling, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer