Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 27 träffar
12

Skog på gymnasiet!

Mer om inriktningen Skogsbruk

Skogsbruk är en inriktning på det yrkesförberedande programmet Naturbruksprogrammet. Du som väljer Skogsbruk får lära dig om arbete i skog och mark med skogsmaskiner som röjmotorsåg, terränghjuling och hjullastare. På vissa naturbruksgymnasier kan du få möjlighet att ta körkort för motorsåg eller traktor under din utbildning.

Du får lära dig om skogen som en förnybar och uthållig resurs. Du får både tekniska och biologiska kunskaper och lär dig arbeta för att bevara biologisk mångfald i naturen. Det är också viktigt att du har förståelse för värden på skogsprodukter och skogsrelaterade tjänster.

Sport, äventyr och utomhusaktiviteter

En annan viktig del av utbildningen på inriktningen Skogsbruk handlar om att kunna använda skogen som resurs för avslappning och upplevelser.

Några gymnasieskolor med inriktningen Skogsbruk erbjuder profilen Naturguide. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av skog, natur och utomhusaktiviteter. På dessa utbildningar kan du bland annat få ägna dig åt sport, äventyr, utomhusaktiviteter, dykning, vintersport och klättring.

Läs mer om gymnasieskolor med utbildning inom äventyr eller till guide.

Jakt och fiske på gymnasiet

Skolor med jaktprofil på Naturbruksprogrammets inriktning Skogsbruk har ibland tillgång till jaktmarker runt skolan där du kan få jaga småvilt och fågel. Du får lära dig att jaga utifrån etablerade jaktformer och om skyddsarbete av viltstammar.

En del skolor erbjuder dig att fördjupa dig inom fiske på skogsutbildningen. Ofta finns möjlighet att fiska på fritiden med utrustning från skolan och biland kan du få möjlighet att åka på spännande fiskeresor.

Hitta gymnasieskolor med jakt på inriktningen Skog
Hitta skolor med fiske på inriktningen Skog

Oavsett vilken programfördjupning din gymnasieskola erbjuder och vilken profil du väljer så läser du på inriktningen Skogsbruk läser du 300 poäng av följande kurser:
•    Marken och växternas biologi
•    Motor- och röjmotorsåg 1
•    Mångbruk av skog

Jobbmöjligheter efter inriktningen Skogsbruk

Naturbruksprogrammet är yrkesförberedande och du som väljer inriktningen Skogsbruk kan efter gymnasiet arbeta med exempelvis skötsel av skogsmaskiner eller virkesmätning eller som maskinförare eller skogsvårdare. Vissa väljer också att arbeta med skogs-, vilt- och vattenvård efter skogsutbildningen.

Jämför dina favoriter
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information