Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Skolan med klättring och skidåkning på schemat

Älvdalens Utbildningscentrum

Divider

Jacqueline på Älvdalens Utbildningscentrum

"Mitt drömjobb är skidlärare i Alperna"

Jacqueline Sellner-Axberg är 17 år och studerar sitt andra år till äventyrsguide på Älvdalens Utbildningscentrum.

Hon berättar att hon ville gå en utbildning där man blir någonting direkt, alltså får ett yrke men samtidigt har möjlighet att läsa vidare.

- Jag valde att läsa till äventyrsguide för att jag vill uppleva saker. Jag älskar att vara ute samt att testa på nya saker. Älvdalens Utbildningscentrum är det närmaste alternativet för mig eftersom jag kommer från Leksand. Innan jag började här hade man också hört hur bra det är och hur mysigt lilla Älvdalen är. Programmet passar mig för att jag vill testa gränser och uppleva spänning i vardagen.

Jacqueline berättar att de bland annat har lärt sig att klättra, åka skidor, paddla och cykla under utbildningen.

- År ett går ut på att uppleva, lärarna tar ut oss på olika turer för att vi ska inse hur en guide jobbar. Vi tar snöskoterkort samt upplever en väldigt rolig skotertur. År två blir det mer ansvar och vi elever är med och planerar samt arrangerar olika turer. Här är också skidlärare steg 1 i fokus samt sex veckors praktik. Plus att man har två veckor till med forsränningsutbildning. År tre är det mycket eget med gymnasiearbete samt praktik, men även isklättring, forskajak och toppturer.

Hon är nöjd med de lärare hon har i sin utbildning.

- Lärarna är roliga och erfarna, framförallt inom våra karaktärsämnen. På Älvdalens Utbildningscentrum är lokalerna väldigt varierade, det kan vara lektion i allt från klätterrummet till en fjälltopp i Norge.

Jacqueline kommer från en ort som ligger cirka 11 mil från Älvdalen. Hon bor i Älvdalen i veckorna men åker oftast hem på helgerna.

- Jag tycker det är ett väldigt bra steg mot att flytta hemifrån, alltså eget boende men jag har ändå möjlighet att träffa familj och vänner då och då. Fritiden blir det man gör den till, men jag kan lova att man får mycket nya vänner här. Detta är en rolig del av livet och att hitta boende är inte svårt bara man frågar runt lite.

Hon berättar lite om sina drömmar efter studenten och vad hon skulle kunna tänka sig att jobba med.

- Mitt drömjobb är skidlärare i Alperna, men det finns också mycket mer som är väldigt spännande. Till exempel att vara säsongsjobbare, jobba med skoterturer på vintern och arrangera olika äventyrsvandringar på sommaren. Skulle man vilja studera vidare ser jag inte det som något problem, framförallt inte om man har läst in Engelska 6 samt Svenska 2 & 3 så att man har högskolebehörighet.

Jacqueline funderar själv på om hon ska plugga vidare efter studenten eller inte.

- Jag har funderingar på att plugga vidare på GMU (Grundlig Militär Utbildning). Detta för att det har varit en dröm sedan jag var liten och jag ser nu äventyrsutbildningen som ett steg mot detta. Att vara ute, uppleva, samt lära sig om hur man lagar mat ute eller klär sig för olika väderlekar är saker som alltid är bra att ha med sig i ryggsäcken.

Hon har många roliga minnen från tiden på Älvdalens Utbildningscentrum.

- Det bästa vi gjort är nog snöskoterturen med två övernattningar i indiantält. Det var fruktansvärt kallt men också helt fantastiskt. Att köra skoter så långt och tillsammans med vår mysiga klass, det ledde till ett av mina bästa minnen hittills under min gymnasietid.

Jacqueline rekommenderar skolan till de som verkligen vill ha kul under sina tre gymnasieår.

- Det här är skolan för dig som vill göra något annorlunda och inte vill bli stillasittande på ett kontor. Skolan är jättebra och lärarna gör verkligen ett bra jobb. Jag skulle nog till och med säga att den som inte går här har missat något!

Divider

Anton på Älvdalens Utbildningscentrum"En skola där relationen till lärare och elever är en av de bästa"

Anton Gustafsson är sjutton år gammal och läser andra året som sporfiskeguide på Älvdalens utbildningscentrum.

- Jag valde detta program först och främst för att jag är väldigt intresserad av just fiske och av att uppleva naturen. De som passar just mig i mitt program är att vi gör saker runt naturen både praktiskt och teoretiskt.

Anton berättar att upplägget på utbildningen ser lite annorlunda ut nu under det andra året. Första året var det mycket mer ”basic” och nu andra året har de börjat göra mer avancerande saker inom fisket.

- Vi ska också ha femton veckor praktik, varav två av dessa veckor gör man första året. Jag var då i en butik på hemmaplan, då praktiken var inom besöksnäringen, som är en av kurserna vi har. Vi skulle komma i kontakt med kunder, och lära oss hur man bemöter sina gäster eller kunder på ett bra sätt. Vi arbetar så att vi ska lära oss det som behövs mest på marknaden, så att när vi senare ska söka jobb ska bli så anställningsbara som möjligt.

Han tycker att skolan är väldigt bra och han trivs i sin klass.

- Lärarna är bra, speciellt min mentor. Han är väldigt insatt i det han gör så det gör att lektionerna blir väldigt intressanta. Lokaler finns det gott om, speciellt när våra klassrum består av vacker natur minst två gånger i veckan. Klassen är också väldigt bra och trivsam eftersom alla för det mesta har samma intressen och vi kommer bra överens.

Anton berättar att han har flyttat från Järvsö till Älvdalen, och att han trivs bra här. Det är en ungefär lika stor by som Järvsö.

- Det kändes bra att flytta hemifrån, att slippa det gamla vanliga och uppleva något nytt. Jag har många nya vänner här. Några är från Älvdalen, men de flesta är klasskompisar som inte är härifrån. Just nu bor jag i en lägenhet med en väldigt bra kompis som heter Gustav och går andra året på skogsutbildningen. Fritiden är ganska lättsam, antingen gör jag något hemma eller så är jag hos kompisar och roar mig.

På frågan om han har något drömjobb svarar Anton att han skulle vilja jobba som guide i exotiska miljöer.

- Drömjobbet är ändå att guida folk i exotiska miljöer, att få upptäcka och utforska alla olika delar av världen. Om det blir inom just fiske vet jag inte. Efter studenten har man många jobbmöjligheter efter den här utbildningen. Speciellt om man har haft bra praktikplatser och sträckt ut armen och skaffat sig några kontakter runt om i Sverige. Det finns ju alltid möjlighet att plugga vidare också.

Anton är osäker på om han kommer plugga vidare eller inte efter studenten.

- Ifall jag inte hittar något lämpligt eller bra jobb kanske jag hoppar in och läser på högskola. Det är just för att skaffa mig en lite bättre och högre utbildning i så fall.

Från sin tid på Älvdalens Utbildningscentrum har Anton massor av roliga minnen.

- Det bästa jag har gjort hittills under tiden på skolan är antingen skoterturen vi gjorde i ettan eller resan till Norge, där vi var i en vecka för att fiska fin harr och öring.

Avslutningsvis vill Anton rekommendera skolan till andra elever som ska söka.

- Jag skulle rekommendera skolan för andra som vill ha en skola där relationen till elever och lärare är en av de bästa. Just turismlinjen rekommenderar jag till er som vill jobba med folk och uppleva naturen på många olika sätt under alla fyra säsonger oavsett intresse.  Läs mer om Älvdalens Utbildningscentrum

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Älvdalens Utbildningscentrum.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.